Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Unita Turism Holding Rt.
3 tétel
2014. január 7.
Istállótól a nyomdáig, avagy egy épület hányatott sorsa
Tavasszal megkezdheti működését az Erdélyi Református Médiaközpont
Miután az épület január elsejétől az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonát képezi, Ballai Zoltán, az egyházkerület gazdasági tanácsosa tegnap hivatalosan is átvette a nemrég visszakapott ingatlant az Unita Turism cég képviselőjétől.
– Az Eötvös (Konstanca) utca 1–3. szám alatt található ingatlan teljes felújítása elengedhetetlen, a takarítást-lomtalanítást már a héten megkezdi az erre szerződtetett cég – tudtuk meg a gazdasági tanácsostól. A visszaigényelt épületegyüttes átvétele többnyire zökkenőmentes volt, az egyetlen gondot az udvaron található egykori italraktár épületében működő szórakozóhely tulajdonosa képezte, aki nem volt hajlandó kiüríteni az általa bérelt helyiséget arra hivatkozva, hogy az Unita Turism céggel kötött szerződése még nem járt le. Az átadás ettől függetlenül megtörtént, az ajtók mindegyikére pecsét került, és a klubhelyiséget is lelakatolták. Az ingatlanban az Erdélyi Református Médiaközpont működne.
Szabadság (Kolozsvár),
2014. január 7.
.
Birtokba vette visszaperelt kolozsvári ingatlanát a református egyház
Kilencévi pereskedés után az Erdélyi Református Egyházkerület hétfőn a sajtó jelenlétében vette birtokba a kolozsvári Eötvös (Konstanca) utcai, meglehetősen leromlott állapotú ingatlanát.
Ballai Zoltán, az egyházkerület gazdasági tanácsosa elmondta, az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium szomszédságában álló, a 20. század elején épült kétszintes épületben eredetileg bérházak működtek. Az államosítás után azonban a rendőrség és a kommunista politikai rendőrség, a Siguranţă (a Securitate elődje) vette birtokba. Az 1970-es évektől egy állami cég húsfeldolgozó kisüzemet működtetett benne.
Az 1990-es években – mielőtt visszaszolgáltathatták volna eredeti tulajdonosának – a kolozsvári polgármesteri hivatal eladta az ingatlant az Unita Turism nevű turisztikai cégnek, amely megannyi kisebb vállalkozásnak adta bérbe az épület termeit. Az ingatlan azt követően kerülhetett vissza az egyház tulajdonába, hogy 2013-ban a bíróság jogerősen érvénytelenítette a város és a turisztikai cég közötti adásvételi szerződést.
Mint hétfőn kiderült, a bérlők többsége kiköltözött az épületből, de az ingatlan egyik szárnyában működő „manele” klub tulajdonosa a hivatalos átadáson közölte, nem költözteti el vendéglátóipari egységét, mert élő bérleti szerződése van az Unitával. Az sem térítette őt jobb belátásra, hogy a turisztikai cég képviselői a helyszínen közölték: január elsejétől nem ők a tulajdonosok, így a bérleti szerződés érvénytelenné vált.
„Nagy galibát szokott okozni ez a klub a környéken lakóknak. Jómagam is háromszor hívtam ki a rendőrséget miattuk. A szomszédban lakom és jól tudom, nyáron szinte lehetetlen mellettük lakni. Hol drogozásról, hol verekedésről szóltak a híradások, mi ezt tovább így nem tudjuk folytatni” – szögezte le Ballai Zoltán.
A gazdasági tanácsos szerint az egyházkerület igazgatótanácsa 100 ezer eurónak megfelelő összeget különített el az épület belső felújítására, és arról határozott, hogy erdélyi református médiaközpontot alakít ki az épületben. Itt biztosítanak helyet a nyomtatott, az audiovizuális és digitális egyházi sajtónak, és a Missztótfalusi Kiss Miklós nyomdának.
Kató Béla püspök egyébként tavaly februárban ismertette az egyház új médiastratégiáját, amely szerint az egyháznak meg kell próbálnia elérni a templomba nem járó híveit is. Ehhez pedig a modern kommunikációs csatornákat kell használnia. A kommunikációs stratégia részeként jelentette be, hogy egész napossá szeretné tenni a Kolozsvár körzetében hallgatható Agnus rádió adását. Az egyházi rádió jelenleg a hajnali három és reggel nyolc óra, valamint a dél és 15 óra közötti idősávokban sugároz műsort. Az egész napos műsorhoz egyelőre nem sikerült frekvenciát szerezni.
Ballai Zoltán továbbá a Krónika kérdésére elmondta, az Erdélyi Református Egyházkerület összesen 830 ingatlant igényelt vissza, eddig mintegy 350 kereset kapcsán döntött a bíróság, de csak 150 esetben az egyház javára. Hozzáfűzte, Kolozsváron több ingatlan ügyét már a strasbourgi emberi jogi bíróság figyelmébe ajánlották.
Kiss Előd-Gergely
Krónika (Kolozsvár),
2015. január 14.
Gazdára lelnek rendre a Fellegvár műemlék épületei
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal megvásárolja a keleti kaput
A kolozsváriak számára örvendetes hír, hogy megoldódni látszik a Fellegvár műemlék épületeinek a sorsa, mivel a jelenlegi tulajdonos sorra adja el ezeket.
Három épület már tulajdonost cserélt, a negyediket is hamarosan áruba bocsátják, ugyanakkor az ötödik műemlék épület sorsa is eldőlhet az idén. A kolozsvári helyhatóság a 2014-es, december 22-i tanácsülésen döntött arról, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal megvásárolja a keleti kapuként ismert műemlék épületet. A két másik, már eladott műemlék sorsáról annyit tudunk: az egyiket egy tervező cég vásárolta meg és restauráltatta, hogy ott irodát nyisson, a második épület új tulajdonosa pedig egy magánszemély, aki az előbbi tervező céget bízta meg a helyreállítási dokumentáció összeállításával, mivel ott vendéglátó ipari egységet akar üzemeltetni. Horváth Anna alpolgármester lapunknak kifejtette: a kolozsvári önkormányzat fontolgatja a másik két műemlék épület megvásárlását is.
Civil szervezetek többször kérték a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt, hogy „kezdjen valamit” a Fellegváron található műemlék épületegyüttessel. Válaszában az önkormányzat mindig arra hivatkozott, hogy nem rendelkezik tulajdonjoggal az illető épületek és a terület felett, a tulajdonos Unita Turism Holding Rt. pedig elzárkózik a városháza bármilyen szándéka elől. Tavaly azonban változás állt be: az épületek egy kolozsvári bank tulajdonába kerültek, amely sorra adja el – meglehetősen alacsony áron – a XVIII. századi műemlék épületeket. Egy magánszemély már tavaly meg is vásárolta azt az épületet, amelynek gangja a parkra néz, egy tervezési iroda pedig a volt fegyverraktárt vásárolta meg, szintén 2014-ben. Claudiu Botea építész, az érintett tervező cég tulajdonosa elmondta: közel két éve bérlik az illető épületet, majd megegyeztek a pénzintézet tulajdonossal, hogy megvásárolják a bérleményt. A restauráláshoz szükséges engedélyeket már akkor beszerezték, amikor bérelték az ingatlant; a helyrehozatali munkálatok tavaly áprilisban kezdődtek, és idén tavasszal befejeződnek. Botea biztosított afelől, hogy a cég tulajdonává vált háromszintes, 1000 négyzetméteres beépített és 500 négyzetméteres zöldövezettel rendelkező ingatlant a történelmi múlt tiszteletben tartásával hozták helyre. A majdani vendéglő épülete 500 négyzetméteres beépített területtel és szintén 500 négyzetméteres zöldövezettel bír.
Szabadság (Kolozsvár)