Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Tóth Viktor Tercett
2 tétel
2015. november 6.
Ars Hungarica: kettős ünnep Szebenben
Tizedik alkalommal szervezik meg a nagyszebeni Ars Hungarica kulturális fesztivált november 5. és 11. között.
„A fesztivál első perctől beilleszkedett a helyi kulturális élet gazdag forgatagába, és népszerű eseményként szerepel a város hivatalos műsorai között. A magyar közösség számára kulturális értéket, kikapcsolódási lehetőséget kínál, ugyanakkor vonzó magyar műsorokat mutat be a helybelieknek és vendégeknek. A jubileumi alkalom kettős ünnep, hiszen egyesületünket is tíz évvel ezelőtt jegyeztük be hivatalosan" – olvasható a szervező HÍD – Szebeni Magyar Egyesület közleményében.
A programsorozat csütörtökön 17 órától a HÍD egyesület 10 évét bemutató fotókiállítás megnyitójával veszi kezdetét a nagyszebeni Kulturális Központban. Az egy hét alatt többek között Orth István metszeteiből nyílik kiállítás, fellép a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a Tóth Viktor Tercett és Varnus Xavér orgonaművész de a 125 éve született Reményik Sándorról is megemlékeznek a szervezők. A program a Szeben.ro oldalon érhető el.
Krónika (Kolozsvár)
2015. november 6.
Ars Hungarica tizedszer
Háromszékiek a szebeni magyar napokon
Tegnap kezdődött és jövő csütörtökig tart a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület által szervezett Ars Hungarica fesztivál, a térség közkedvelt magyar kulturális eseménye. A tizedik rendezvényen Kovászna megyét a Tortoma Könyvkiadó és Demeter László, a megyei tanács szórványprogramjának koordinátora képviseli.
A rendezvény célja, hogy a több évszázados helybéli magyar jelenlétet hangsúlyozza, és hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez a Kárpát-medence határvidékén. A fesztivál a magyar hagyományt, a kulturális gazdagságot mutatja be a helybelieknek és vendégeinek egyaránt. Ugyanakkor a helyi magyar közösség számára kulturális értéket, hovatartozási érzést, kikapcsolódási lehetőséget kínál – mondják a szervezők.
A számos találkozó és konferencia mellett igyekeztek minden korosztály igényeit kielégítő programot összeállítani: lesz könyvvásár, fellép többek között Kegye János világhírű pánsípművész, a Bagossy Brothers Company, a Szentegyházai Gyermekfilharmónia, a Tóth Viktor Tercet, Varnus Xavér orgonaművész, kiállítása nyílik Mánfai György pécsi fotóművésznek, valamint Orth István és Vargyas Ildikó képzőművészeknek. Részletes program a www.szeben.ro honlapon.
(erdély)
Székely Hírmondó (Kézdivásárhely