Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Tekerőpataki Fúvószenekar (Gyergyótekerőpatak)
4 tétel
2005. június 29.
Kolumbán István, a tekerőpataki fúvószenekar karmestere ládányi dokumentumot (alapító levél, jegyzőkönyvek a hangszervásárlásokról, elismerő oklevelek, fényképek) őriz az 1937-ben alakult rezesbanda történetéről. Jelenleg 24 tagú a Harsona néven újra bejegyzett zenekar. /Kristó Tibor: Fúvósébresztő. A tekerőpataki harsonások. = Hargita Népe (Csíkszereda), jún. 29./
2007. július 5.
Nemrégiben ünnepelte a tekerőpataki fúvószenekar megalakulásának 70. évfordulóját, valamint azt, hogy Kolumbán István, a karmester fél évszázada vezényel. Most is tőle tanulnak a zenekar tagjai, ő a zenekar lelke. /K-T. Gy. : Hetvenéves a tekerői fúvószenekar. = Gyergyói Kisújság (Gyergyószentmiklós), júl. 5. – 27. sz. /
2009. december 7.
Jó volt a hangulat a Gyergyószentmiklósi Városnapok ünnepségsorozatán. Az egyik legnagyobb látogatottságot eredményezte Bajna György író, újságíró az Utcáim című kötetének bemutatója. A kötet Gyergyószentmiklós útjainak, utcáinak fejlődését kísérte nyomon. Sikeres volt a nemrégiben megalakult Gyergyói Fotóklub 12 fotósának közös kiállítása a Tarisznyás Márton Múzeumban, a tárlatot Ábrahám Imre, a Gyergyói Kisújság főszerkesztője nyitotta meg. Szintén nagy érdeklődés övezte a Bernád Rita, a Szent Miklós Plébánia levéltárosa által bemutatott római katolikus levéltári dokumentumokat. Pro Urbe díjjal jutalmazták Kolumbán Istvánt, a Tekerőpataki Fúvószenekar vezetőjét és karmesterét. Oklevelet kapott az Ipartestület Férfikórusa, a Szent Miklós Kamarakórus, a Figura Stúdó Színház, a Krigel Sportklub és az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete. /Csibi Márti: Mikulás-ünnep Gyergyóban. = Új Magyar Szó (Bukarest), dec. 7./
2016. szeptember 13.
Megemlékezést tartanak a Tatárdombnál Böjte Csaba neveltjei
„Őseink győzelmére emlékezve, együtt imádkozva, jókedvvel készüljünk a 2016-2017-es tanévre!” – olvasható abban a meghívóban, amellyel a tatárverő Székelyekre való megemlékezés mellett az új tanév köszöntésére is várják az érdeklődőket szombaton a Tatárdombhoz.
Böjte Csaba ferences szerzetes kezdeményezésére 2009 óta minden évben a Gyergyószárhegy és Gyergyóditró határában lévő Tatárdombnál gyűlnek össze Csaba testvér gyergyószéki otthonainak neveltjei, munkatársai és a környékbeli hívek, hogy Isten áldását kérjék az új tanévre, illetve emlékezzenek az 1658-as tatárdúlás sikeres visszaverésére.
„Ez alkalommal is, nemcsak a rég letűnt korok hőstetteiről szeretnénk megemlékezni, hanem szeretnénk bátran előre is nézni, szeretnénk Isten áldását kérni az új tanévünkre, hogy a tatárokkal szembenéző bátor őseink példájára mi is tudjunk sikeresen szembenézni életünk minden kihívásával. Hiszem, hogy a Jóisten ma is meghallgatja imánkat, könyörgéseinket, ezért azt is hiszem, hogy együtt, közösen, egymást biztatva, lelkesítve képesek vagyunk egy nagyon szép, eredményes tanévet elkezdeni, és együtt, közösen jó végre is vinni” – írja Csaba testvér a meghívóban.
Amint ilyenkor lenni szokott, az idei ünnep is egész napos programot kínál kicsiknek, nagyoknak. A hagyományos lovas felvonulással indul a nap délelőtt 10 órakor, 10.45-től a Tekerőpataki Fúvószenekar térzenéjét hallgathatják meg a résztvevők. A szentmise 11 órakor kezdődik, déli 12-től pedig az 1908-ban állított emlékmű megkoszorúzása szerepel programon.
Közös ebéddel folytatódik a nap, majd szórakoztató és kulturális programok váltják egymást. Csikós Gábor és fia zenekar előadását, az Orotvai Komák kabaréműsorát, a Mesehetes koncertjét hallgathatják meg a résztvevők. Ugratóverseny és lovas ügyességi verseny is lesz, és első alkalommal megszervezik a Gyergyói Vágtát is.
A gyermekek különböző foglakozásokba kapcsolódhatnak be: többek között kipróbálhatják a fafaragás, nemezelés, agyagozás technikáját, illetve lovaglásra is lesz lehetőség.
Pethő Melánia
Székelyhon.ro