Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Tamási Áron Véndiák Egyesület (Székelyudvarhely)
2 tétel
2013. április 19.
Gyűjtés indul a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumért
Gyűjtést szervez a Tamási Áron Véndiák-egyesület a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium felújítására. A tanintézet egykori diákjai közleményükben felhívják a figyelmet, hogy a székelyföldi város egyik legimpozánsabb épületének állapota fokozatosan romlik, a falról hull a vakolat, és már a díszelemek egy része is tönkrement, a felújítási munkálatokra pedig egyelőre nem sikerült előteremteni a finanszírozást.
A véndiák- egyesület tagjai rámutatnak: Hargita megye hasonlóan nagy múltú iskolaépületeit már felújították, a székelyudvarhelyi önkormányzat tagjai azonban azt állítják, hogy a Tamási Áron Gimnáziumra nincs pénz, illetve a munkálatokat a tulajdonos római katolikus egyháznak kellene állnia. A szervezet ezért arra kéri a székelyudvarhelyi, illetve az onnan elszármazott lakosokat, hogy adományukkal segítsenek az épület megújulásában.
„A Tamási Áron Véndiák-egyesület azért jött létre, hogy a volt gimis diákok segítő szándékának módot adjon megnyilvánulni. Lehessünk ismét együtt büszkék városunk szellemi homlokára, ha összefogunk, biztosan sikerülni fog” – olvasható a szervezet közleményében. Az egyesület a RO60RZBR0000060013411018 számlaszámra várja az adományokat. További információk a www.gimisvendiakok.ro internetes oldalon találhatók, valamint a dnsldk@yahoo.com címen igényelhetők.
Krónika (Kolozsvár).
2013. április 25.
Adok-kapok a Tamási felújítása kapcsán
Valótlanságokat állít a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium felújítása érdekében pénzgyűjtést kezdeményező Tamási Áron Véndiák-egyesület – hívta fel a figyelmet tegnapi, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a város polgármesteri hivatala.
A gyűjtést bejelentő csoport azzal vádolta az önkormányzatot, hogy nem tud pénzt szánni az épület felújítására, mivel ezt a katolikus egyháztól várja el.
Az önkormányzat közleménye szerint az elmúlt öt évben „fontos lépéseket tett a felújítás elvégzésére": hosszú távú bérleti szerződést kötött a katolikus egyházzal, valamint közpénzből több mint 120 ezer lejt költött pályázati tervek elkészítésére.
Mint kiderült, a polgármesteri hivatal idén már kifizette az éves bérlet teljes összegét annak érdekében, hogy a felújítást folytatni tudják – ezek az intézkedések mind a munkavégzés feltételeiként szerepeltek.
„A márciusi önkormányzati ülésen határozattervezetként szerepelt 300 ezer lej bérleti díj előlegként való kifizetése a 2014–2015-ös évre vonatkozóan a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség részére. Röviddel az ülés megkezdése előtt azonban az egyház jelezte, hogy számukra nem elfogadható, hogy a felújítással járó kiadást ebből a bérből kell levonniuk, ezért a határozatot vissza kellett vonni" – tájékoztatott az önkormányzat. A közlemény szerint a bérleti díj megemelésével és az előleg kifizetésével az önkormányzat a törvényes megoldást kereste, hogy az egyházi tulajdonban lévő intézményépület felújítási munkálatai zavartalanul folyatódjanak.
Amint arról beszámoltunk, a tanintézet egykori diákjai felhívták a figyelmet, hogy a város egyik legimpozánsabb épületének állapota fokozatosan romlik, a falról hull a vakolat, és már a díszelemek egy része is tönkrement, a felújítási munkálatokra pedig egyelőre nem sikerült előteremteni a finanszírozást.
Rostás Szabolcs
Krónika (Kolozsvár)