Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
PanArt Egyesület
2 tétel
2012. június 20.
Indulnak a kultúrtáborok
Nyáron a természetbe költöznek a zene-, színház- és más művészeti ágazatok fiatal kedvelői. Erdély egyre több tematikus táborozási, fesztiválozási lehetőséget kínál, így aztán júniustól szeptemberig többször is összeverődhetnek az azonos érdeklődésűek, más-más helyszíneken, de mindig tábori „díszletek” között.
Nyáron a természetbe költöznek a zene-, színház- és más művészeti ágazatok fiatal kedvelői. Erdély egyre több tematikus táborozási, fesztiválozási lehetőséget kínál, így aztán júniustól szeptemberig többször is összeverődhetnek az azonos érdeklődésűek, más-más helyszíneken, de mindig tábori „díszletek” között. Az Erdélyi Gitártábort és az Erdélyi Színháztábort idén összevonják, és új – Komplex – néven szervezik meg a közös rendezvényt augusztus 6–12. között Zsögödfürdőn, Csíkszeredában.
A Komplex név és a közös szervezés ötlete nem új, a főszervező PanArt Egyesület és a tábor partnere, a Váróterem Projekt két rendezvényének összeolvadásából született. Célja a változatosabb program, a népesebb tábornak köszönhető jobb hangulat és a színvonal növelése. „Több mint tíz év gitártábor és két év színháztábor tapasztalata, a visszajáró táborozók, a számtalan közös zenélés és buli meggyőzött arról, hogy felnőttünk. Többet tudunk nyújtani egymásnak, és ezt az új tábor, a Komplex keretében teszszük. Mindezt a résztvevők valósítják majd meg, mi csupán a körülményeket biztosítjuk” – szögezte le Crăcea Ádám, a tábor főszervezője. A Komplex programjában a specifikus műhelyek (zene, gitár, színház) mellett koncerteken, előadásokon, kurzusokon vehetnek részt, színpadtechnikáról, művészetelméletről és menedzsmentről folytathatnak eszmecserét, és természetesen színpadra is léphetnek. „Azon 14 év fölötti fiatalok jelentkezését várjuk, akik aktívan érdeklődnek a gitár- és/vagy színházművészet iránt, akár ismerik az eddigi gitártáborok, színháztáborok hangulatát, akár nem” – összegzett a főszervező. A táborról tudni kell, hogy az oktatók párhuzamosan, különálló csoportfoglalkozásokat vezetnek majd, így minden résztvevő ízlése és érdeklődése szerint döntheti el, hogy mit és kivel szeretne tanulni az egy hét alatt. A táborról minden információ megtudható a http://www.komplex.ro/ honlapon és a tábor Facebook oldalán: http://www.facebook.com/komplex.ro.
Tóparti Tóparty – készül a 4. fiERD Tábor
A Fiatalok Erdélyét (fiERD) egyesület idén is „Tópartyt” szervez augusztus 2–5. között, a Maros megyei Bözödi-tó partján. A három különböző színpaddal és megnövekedett táborterülettel készülő idei 4. fiERD Táborról a szervezők azt ígérik, hogy itt „a legendák újra élnek” majd. A három színpad nevet is kapott. A nagyszínpad a Rockstage nevet viseli idén, ugyanis a magyar rockbandák legjava lép fel ott: a Nevergreen, a Pokolgép, a Leander, a Rocktenors. A nagy színpad mellett helyet kap a táborban a Lecsó és Művészsátor, amely igazi zenei kavalkádot ígér, klasszikus zenét, népzenét és paródiazenét is. Utóbbit a csíkszeredai Open Stage szolgáltatja majd, míg a gyergyószentmiklósi Damned népdalokat ad elő metálos feldolgozásban, de a Lecsó fellépője lesz a marosvásárhelyi Tiberius Kvartett vonósnégyes is. Ugyanebben a sátorban esténként táncház is lesz. A harmadik, a Colosseum tent az elektronikus zene kedvelőinek terepe lesz, számos népszerű lemezlovas szolgáltatja majd ott a zenét. A Colosseum tent lesz a helyszíne ugyanakkor az egyre divatosabbá váló Becherovka Silent Dance-nek. A program folyamatosan bővül, részletekért érdemes a www.fierd.ro oldalra látogatni. Új Magyar Szó (Bukarest)
2015. augusztus 17.
Véget ért a XV. Erdélyi Gitártábor
Szombaton véget ért a XV. Erdélyi Gitártábor, amelyet ez évben a Hargita megyei Bucsinon, a Bogdán szabadidőközpontban tartottak. Mint azt a gitártábor szervezőinek sajtóközleménye tudatja, az idei eseménysorozat rendhagyónak bizonyult, ugyanis az új helyszín mellett számos meglepetéssel szolgált a tizenötödik születésnapját ünneplő rendezvény. Megújult programstruktúra, két új workshop, meglepetés-zenélések, koncertek várták a résztvevőket, akik az idei esztendőben is neves szakemberektől tanulhattak.
A PanArt Egyesület által szervezett székelyföldi tábor több mint hatvan résztvevőt foglalkoztatott. A szervezők új programstruktúrával tették változatosabbá az oktatást: több workshopot, műhelymunkát iktattak be, a hangszeroktatás fakultatív jelleget öltött, így a táborozók szabadon konzultálhattak akár több oktatóval is. A műhelymunkákra délelőtt és délután került sor. Különböző műfajokat ismertettek a tanárok: rock, dzsessz, emellett a dob, a vokál, a hangtechnika, a zeneelmélet és a művészetmenedzsment rejtelmeibe is betekintést nyerhettek a résztvevők. Idén ukulele- és hegedűkurzussal is bővült az oktatási paletta. A köztes időt gyakorlással, konzultálással, próbákkal töltötték ki a fiatalok.
Ebben az évben is elismert szakemberek oktattak, sokan közülük évek óta visszajárnak a táborba. Alex Man a dzsesszgitár műfaját ismertette, Michael Acker a basszusgitár illetve nagybőgő szerepéről beszélt a dzsesszzenében. Székely Voland ritmusgyakorlatot tartott, Koszorús Krisztina, a Koszika & The HotShots énekese pedig énektechnikákat ismertetett.
Az augusztus 10-től 15-ig tartó eseménysorozatot gálaest zárta, amelyen a résztvevők bemutathatták a hét folyamán előkészített produkcióikat, és lehetőséget kaptak arra, hogy színpadra léphessenek társaik előtt. A gálaest óriási sikernek örvendett, ezt követően pedig késő estig tartó örömzenéléssel ért véget a XV. Erdélyi Gitártábor.
(knb.)
Népújság (Marosvásárhely)