Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Néri Szent Fülöp Alapítvány (Sepsiszentgyörgy)
2 tétel
2002. március 12.
Sepsiszentgyörgyön megjelent egy cigányújság: a Roma Szombat. Eddig két számát vehette kezébe az olvasó. A Háromszék mellékleteként jelenik meg. Anyagát a sepsiszentgyörgyi Néri Szent Fülöp Alapítvány munkatársai szedegetik egybe a lap címoldalára cigány nyelvjárásokban is kiírt evangéliumi idézet szellemében: Ne vessetek meg egyet se a kicsik közül. (Mt. 18.) Egy magyar nyelvű, roma témájú lapmelléklet az írástudással, a hitélettel ismerkedő cigányok réteglapja. De nem csak az övék és az ügyüket felvállaló papok, pedagógusok, civil szervezetek sajátja, hanem információkat szolgáltat minden olvasó számára. A Comunitas Alapítvány kuratóriumának a kisebbségi sajtó támogatására vonatkozó döntése szerint 46 kiadványt támogatnak, azonban a Háromszék Roma Szombatja nem kapott ebből. /Sylvester Lajos: Csak a hírét halljuk? = Háromszék (Sepsiszentgyörgy), márc. 12./
2015. szeptember 17.
Megvásárolhatók az egyetem régi bútorai
Pénteken zárul le a Sapientia csíkszeredai bentlakásszobái régi bútorzatának értékesítése: a berendezésből civil szervezeteknek is adományoztak, illetve kedvezményes áron juthattak hozzá az oktatási intézmény munkatársai, majd később az érdeklődők is.
Túladtak a Sapientia EMTE bentlakásszobáinak eddigi bútorzatán, legalábbis azokon, amelyek állapota alkalmas volt erre. A berendezéseket még az egykori Új Hargita Szállodából örökölte az egyetem 2001-ben, indulásakor.
Kósa István, az egyetem csíkszeredai karának dékánhelyettese megkeresünkre elmondta, a régi szálló berendezését először civil szervezeteknek akarták adományozni, de mérsékelt volt az érdeklődés részükről. Az egyetem előterében kiállított tárgyak közül ágyakat és szekrényeket vitt el a Hargita Megyei Gyermekjogvédelmi és Szociális Igazgatóság és a Néri Szent Fülöp Alapítvány. De olyanra is volt példa, hogy egy intézmény ezer kiló pityókával hálálta meg a számára adományozott ágyakat.
„A megmaradt berendezést meghirdettük kedvezményes áron a kollégáink részére, de ők is keveset vittek el. Megfelelő számú érdeklődő hiányában úgy döntöttünk, hogy elárverezzük azokat jutányos áron a város lakosainak”– közölte Kósa. Pénteken van az utolsó nap, hogy az egyetem halljában lévő megmaradt bútorokat megvásárolják. A bentlakásszobák ajtóit 10 lejért vihetik az érdeklődők, a nagy asztalok 20, a tévéasztalok 10 lejbe kerülnek. Az éjjeli szekrényekhez, könyvespolcokhoz, tükrös fésülködőasztalokhoz, valamint a székekhez 15 lejért lehet hozzájutni. Az egyszemélyes ágyakat 30 lejért, az emeleteseket pedig 100 lejért lehet megvásárolni. A matracokat 10 és 30 lej közötti áron árusítják, ezek iránt nagy volt a kereslet. „Az árverésből befolyt összeget kizárólag az egyetem csíkszeredai helyszínére fogjuk fordítani. Ez az intézmény bevételeként van elkönyvelve, a helyszín központi forrásból származó összegét egészíti ki” – számolt be Kósa.
A felsőoktatási intézmény bentlakásában a továbbiakban 20 négyágyas és 64 háromágyas szoba lesz fenntartva új szobabútorzattal és felújított fürdőszobákkal. „Tanévkezdésre az összes új bútor a helyére kerül. Ezenkívül a jövőben szeretnénk még modernizálni a kollégium két konyháját, és azok közelében közösségi tereket hoznánk létre, ahol a diákok elfogyaszthatják ennivalójukat, beszélgethetnek vagy akár tévét is nézhetnek. Emellett ősszel be fogunk rendezni egy klubhelyiséget az épület alagsorában” – tájékoztatott az ügyintéző.
Molnár Rajmond
Székelyhon.ro