Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Nagyváradi Atlétikai Club /NAC/
2 tétel
2010. november 11.
Szobor a NAC tiszteletére Nagyváradon
Felavatták Nagyváradon a száz éve alapított Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) labdarúgócsapat emlékére emelt szobrot. Története során a NAC egyedülálló módon megnyerte a magyar és a román futballbajnokságot is. A szobrot az RMDSZ Bihar megyei szervezete állította a nagyváradi Bratianu-parkban (korábban Bunyitay-liget) azon a helyen, ahol 1910. július 31-én a NAC első hivatalos mérkőzését játszotta a Kolozsvári Vasutas Sport Club (KVSC) ellen. A műkő talapzaton álló, két labdarúgót ábrázoló, 210 centiméter magas bronzszobor a marosvásárhelyi származású Deák Árpád alkotása. Népújság (Marosvásárhely)
2011. május 12.
Nagyváradon durva agresszió történt magyar vonatkozású emlékmű ellen
Újabb durva agresszió történt magyar vonatkozású emlékműveink egyike ellen: ezúttal Nagyváradon, a Bunyitay-ligetben álló NAC-emlékoszlop bronz alakjait, a két futballistát ábrázoló figurát feszítették le és lopták el kriminális kezek.
S bár az oszlopot a Bihar megyei RMDSZ állítatta, az nem kizárólag magyar jellegű, hiszen a legendás Nagyváradi Atlétikai Club és futballcsapata két nemzet, a magyar és román közös büszkesége, amelyik a sporttörténetben egyedülálló módon két ország bajnokságát is megnyerte.
Fél évig bírta ki Deák Árpád képzőművész alkotása anélkül, hogy garázda elemek szét ne roncsolták volna. Élelmes színesfémgyűjtők újabb felelőtlen, undorító tettéről lehet csak szó, másra nem is merünk gondolni, s valószínűleg ezt fogja a rendőrség is megerősíteni, ha egyáltalán mond majd valamit.
Reggeli Újság
Erdély.ma