Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Nagyhagymás Nemzeti Park
2 tétel
2010. január 26.
Székelyföld: folytatódik a határvita
A Neamţ megyei tanács által a Békás-szorosban felállított tábla építési engedélyének visszavonását és a helyszín eredeti állapotában való visszaállítását kérte Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök Vasile Pruteanu Neamţ megyei tanácselnöktől.
Borboly január 21-i levelében arra emlékeztette kollégáját, hogy a Neamţ megye turisztikai látványosságait hirdető óriáspannót törvénytelenül, Hargita megye területén helyezték el, ráadásul a telek a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkhoz tartozik.
A moldvai hatóságok sem ez utóbbitól, sem Gyergyószentmiklós önkormányzatától nem kértek engedélyt a tábla felállításához. A tanácselnök azt írja, hogy amennyiben a neamţiak nem tesznek eleget kérésének, megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben.
Mint arról beszámoltunk, a Neamţ megyeiek a táblát múlt év augusztusában helyezték ki, de a Hargita megyei önkormányzat határozott tiltakozására pár nap múlva eltávolították. A tartóoszlopok viszont ott maradtak, rombolva a környezet arculatát.
A két megye vezetői 2009. augusztus elején abban állapodtak meg, hogy a 2005-ben létrehozott bizottság és a szakértői testület folytatja a munkát a vitás ügy rendezése végett, de álláspontjának kialakításáig mindkét fél tartózkodik a megyehatárt jelző táblák vagy feliratok elhelyezésétől.
Ennek ellenére a neamţiak elhelyezték a táblát, és ily módon Borboly szerint jelentős területet „leharaptak” Hargita megyéből. Az RMDSZ-es tanácselnök úgy vélte: „partizánakciójukkal” a neamţiak nemcsak a két megye, de a jószomszédi barátság és együttműködés határát is átlépték.
Mint ismeretes, a két megye között régóta tart a határvita, miután a Békás-szorost a neamţiak saját területüknek tekintik. A Hargita megyei önkormányzat álláspontja szerint az 1968-as megyésítés alkalmával kijelölt megyehatárt kell alapul venni, és a katonai térképek is azt igazolják, hogy a Békás-szoros Hargita megyéhez tartozik. Forrás: Krónika (Kolozsvár)
2015. augusztus 14.
Tűz ütött ki a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Parkban
Hegyi Barna a nemzeti park igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a lángok csütörtök délután csaptak fel az 1796 méter magas Nagyhagymás csúcs alatti gyepes területen.
Feltehetően a csúcsról ledobott cigaretta gyújtotta meg a száraz növényzetet. Elmondta, hogy az erdő is kezdett égni, de a nemzeti park felügyelőinek néhány fa kivágásával és árok ásásával sikerült megakadályozniuk a lángok továbbterjedését a szomszédos fenyőerdőre.
„Sziklapárkányokon égett a talaj és az aljnövényzet. A tüzet sikerült megállítani, de teljesen eloltani a terepviszonyok miatt nem lehet. Ezért ott kell őrködni vizes bödönökkel mindaddig, amíg eső lesz” – nyilatkozott Hegyi Barna. A nemzeti park igazgatója szerint mintegy egyharmad hektáros területen pusztult el a növényzet. Azt még nem tudják, hogy a nemzeti park védett növényállománya milyen mértékben károsodott.
„A sziklák, kövek között száraz gyökerek vannak, a gyep és a talaj is porszáraz, és úgy ég, mint a puskapor” – magyarázta az igazgató. A terepjárókkal körülbelül egy kilométerre tudják megközelíteni a helyszínt, onnan csak bödönökben, háton tudják felszállítani a tűzoltáshoz szükséges vizet. Az igazgató elmondta, jelenleg az érintett közbirtokosság önkéntesei és a katasztrófavédelem tűzoltói vannak a helyszínen, éjjelre a nemzeti park alkalmazottai váltják őket.
MTI
Székelyhon.ro