Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Nagyajtai Önkormányzat [beleértve: Helyi Tanács; Polgármesteri Hivatal; Községháza]
4 tétel
2008. augusztus 20.
Ismét hibát találtak a háromszéki Nagyajta területén májusban elhelyezett, Székelyföld határát jelző tábla felállítása körül. A Kovászna megyei prefektúra a közigazgatósági bíróságon támadta meg a nagyajtai önkormányzat határozatát, amely a Kovászna Megyei Tanács számára ingyenes használatba adta azt a földdarabot, amelyen a pannó áll. Két önkormányzat nem adhat át egymásnak ingyenesen területet. György Ervin prefektus szerint felszólították a nagyajtai tanácsot, hogy rendezze a problémát, de az nem tett eleget a felkérésnek. Demeter János megyei tanács-alelnök kifejtette: el szerette volna kerülni a nézeteltéréseket; mint mondta, nem tudott a prefektúra felszólításáról, mert azzal a nagyajtai önkormányzatot keresték fel. /Kovács Zsolt: Új táblaháború Háromszéken. = Új Magyar Szó (Bukarest), aug. 20./
2008. november 5.
Nagyajtán rendezik az unitárius vártemplom melletti Kriza János-emlékház környékét. Péter Géza helybeli tanárt és helytörténész tervezte a sisakban végződő kopjából és keresztből álló emléket, kivitelezője id. Bartha István helybeli faragóművész, több jeles emlékmű készítője. A háború végén, amikor a román adminisztráció vette át a hatalmat, a faluban maradt négy magyar csendőr. 1944. szeptember 2-án a román csendőrök menekülés közben agyonlőttek őket. A falu kegyelettel tömegsírba helyezte őket, oda állították most az emlékjelet. Néhány évvel ezelőtt a román ortodoxia márványkeresztet helyezett el Nagyajta önkormányzatának székháza előtt, annak a két román csendőrnek, akit a régi román éra kezdetekor önvédelemből lőtt le a Magyarországról titokban hazaérkezett nagyajtai Pálfi Sándor, mert a csendőrök el akarták fogni. /Kisgyörgy Zoltán: Új emlékjel Nagyajtán. = Háromszék (Sepsiszentgyörgy), nov. 5./
2016. május 27.
Megújul a nagyajtai műemlék
Közel félmillió eurót nyert Nagyajta önkormányzata a polgármesteri hivatalnak, a művelődési háznak és a könyvtárnak székhelyet biztosító ingatlan felújítására.
A következő hetekben aláírják a szerződést a kiíróval, a Vidékfejlesztési Alappal, majd következik a közbeszerzés, a B-kategóriás műemlékként számon tartott épület pedig várhatóan két év alatt nyeri el új formáját. Bihari Edömér polgármester elmondása szerint sikerükhöz nagymértékben hozzájárult, hogy a művelődési ház olyan értékkel bír, mint az 1904-ben készített 17x13 méteres szecessziós freskó, a korabeli kályhák és tükrök, illetve többletpontokat hozott, hogy ott folyamatosan szerveznek különféle eseményeket. „Mondhatni, nyolcéves küszködésünk eredménye a támogatás megszerzése. Néhány évvel ezelőtt még nyolcszázezer euróba került volna, de az a pályázatunk nem járt sikerrel, aztán időközben kicsit alábbhagytunk igényeinkből, s volt, amit saját pénzből megoldottunk, így lényegesen kevesebbért kellett tovább kilincselnünk” – nyilatkozta a községvezető. Az önkormányzat arra készül, hogy a Nagyajta bölöni kijáratánál néhány esztendeje megvásárolt volt huszárlaktanya felújítására is hasonló nagyságrendű támogatást szerezzen.
Hecser László
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)
2016. július 5.
Sztrájkolnak a helyi közigazgatásban
Egyórás sztrájkot tartanak a helyi közigazgatásban ma reggel. A Háromszékiek többsége csatlakozott a közigazgatásban dolgozók szakszervezeteinek országos szövetsége által kezdeményezett megmozduláshoz. A munkaprogram első órájában – hivataltól függően fél nyolctól, illetve nyolctól – szünetel az ügyfélfogadás a Háromszéki megyeházán, valamint több polgármesteri hivatalban – tájékoztatott Ferencz Tibor Lajos, a Sepsiszentgyörgyi Nova Vita Szakszervezet elnöke. A figyelemfelkeltő sztrájkhoz a szervezet mintegy 400 tagján kívül csatlakozott csaknem 200 helyi közigazgatásban dolgozó is. Ma reggel egy órán át nem lesz ügyfélfogadás a Sepsiszentgyörgyi, kovásznai, baróti és bodzafordulói városházán, valamint Bölön, Ajta, Bacon, Sepsikőröspatak, Árkos, Mikóújfalu, Gidófalva, Zágon, Zabola, Nagypatak, Szitabodza, Zágonbárkány, Kökös és Előpatak polgármesteri hivatalában. Szünetel a kiszolgálás a Sepsiszentgyörgyi önkormányzat alárendelt intézményeiben is. A Kézdivásárhelyi polgármesteri hivatal nem csatlakozott, Ferencz Tibor érdeklődésünkre elmondta, évek óta igyekeznek bevonni a felsőHáromszéki város önkormányzatát is, de érthetetlen módon nem vállalnak közösséget.
A sztrájkolók követelései között szerepel az élelmiszerpótlék és a szabadságjegy kiterjesztése a helyi közigazgatásban dolgozókra is. Továbbá 25 százalékos béremelést kérnek, mert tarthatatlan az állapot, hogy a helyi közigazgatásban dolgozók fizetése az országos minimálbér szintjéhez közeli, ezáltal hátrányos megkülönböztetésben van részük a központi közigazgatásban dolgozókhoz képest. A mai sztrájkot azután hirdették meg, hogy az országos szakszervezet képviselőinek a szakminiszterrel folytatott június 27-i tárgyalásán nem történt előrelépés. Amennyiben most sem teljesítik követeléseiket, következő kedden, július 12-én egész napos munkabeszüntetést tartanak, ha akkor sem javul a helyzet, akkor július 19-i kezdettel meghatározatlan időre általános sztrájkot hirdetnek. Ferencz Tibor pontosított, ez utóbbi megmozdulásra csak abban az esetben kerül sor, ha támogatottsága országos szinten legalább fele plusz egy arányú lesz. Háromszéken nincs gond az aránnyal, magyarázta a szakszervezeti vezető, valószínűleg Erdélyben és a Bánságban sem lesz, mint ahogyan ez korábban már bebizonyosodott – ám Moldvában és Havasalföldön eddig mindig visszalépést tapasztaltak. A kellemetlenségért a polgárok, ügyfelek elnézését és megértését kérik, mondotta Ferencz Tibor, hozzátéve: huszonhat éve lenézettek, senki nem kíván a gondjaikkal foglalkozni. Szervezetük politikamentes, ugyanúgy, mint az Alfa Kartell szakszervezeti tömb is, amelynek tagjai.
Szekeres Attila
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)