Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Magyar Exporthitel Biztosító /MEHIB/
2 tétel
2011. január 6.
Mikó-terv Erdély fejlesztésére
A magyarországi Széchenyi-terv mintájára Mikó-tervet készülnek kidolgozni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szakemberei a magyarság által lakott régiók gazdasági fejlesztésére.
Jakabos Janka, az EMNT háromszéki elnöke elmondta, az elmúlt hónapokban sokat tárgyaltak magyarországi és brüsszeli szakértőkkel, a gazdasági élet meghatározó személyiségeivel, keresik az együttműködési lehetőséget, fejlesztési programot igyekeznek kidolgozni, bíznak benne, ,,a konkrét kapcsolatok elvezetnek a konkrét tőkéhez is". Sikerült már olyanokkal is egyeztetniük, akik befektetőként érdeklődnek, a magyar Eximbankkal és a Magyar Export Hitelbiztosító vezetőivel pedig a romániai magyar kis- és középvállalkozók számára biztosítandó hitel lehetőségéről tárgyalnak — közölte Jakabos Janka. A Mikó-terv két hónapon belül elkészül, az elképzelések megszülettek, az egyeztetések folynak, ezeket kell egységbe önteni — mondotta.
Farkas Réka, Háromszék (Sepsiszentgyörgy)
2012. december 15.
Nagydíjas magyar termékek kiállítása
A rendezvényen köszöntőt mondott Radetzky Jenő, a Wekerle Terv miniszteri biztosa, a Fejér Megyei Kereskedelmi Kamara elnöke, a Kárpátia-kamara tiszteletbeli elnöke. Szerinte a Kárpát-medencében a gazdasági célok összehangolása a nemzetpolitikát is szolgálja: arra buzdít, hogy a vállalkozók szülőföldjükön maradva érjenek el sikereket. A vándorkiállítással a magyar kreativitást akarják bemutatni, és az erdélyi vállalkozók csatlakozását várják a gazdasági együttműködés elmélyítéséhez.
Gérnyi Gábor, a Magyar Exporthitel Biztosító (MEHIB) marketing-csoportvezetője, a határon túli programok vezető koordinátora emlékeztetett a Magyar Termék Nagydíj történetére: az első évben, 1998-ban, a magyar gazdaság nagyon válságos helyzetben volt, de azóta bebizonyosodott, hogy nehéz körülmények között is lehet jót, tartósat alkotni.
Kiss Károlyné Ildikó, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvivő igazgatója szerint a tizenöt év alatt 342 magyar termék kapta meg ezt a nemzetközileg is elismert emblémát. A minőségtanúsító védjegy együttgondolkodásra serkent, aminek segítségével a Kárpát-medencében könnyebben vehetjük fel a versenyt a tömegtermeléssel. Az idén 23 pályázati főcsoportban 58 termék kapott díjat, jövőre pedig bekapcsolódik a vendéglátóipar is, ami együttműködésre késztet az egész régióban. A Magyar Termék Nagydíj nemcsak a fogyasztó számára jelent biztonsági garanciát, hanem a termelő számára is közvetett reklám – mondta, hozzátéve: jövőre bevezetik a Régiók különdíját is a minőség, magyarságtudat és környezettisztelet elismerésére, éltetésére.
Ö. I. B.
Szabadság (Kolozsvár)