Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Já (t)cint Gyerekszínjátszó Csoport
2 tétel
2016. július 26.
Közösséget átölelő Illés-napok (Illyefalva)
Tizenkilencedik alkalommal tartottak Illés-napokat Illyefalvan a hétvégén. Szombaton este a Bicebóca és a Ját(t)cint gyerekszínjátszó csoport adott elő egy-egy jelenetet, és fellépett az egyházi gyermekkórus a kultúrotthonban.
A hagyományos ökumenikus istentiszteletet vasárnap a római katolikus templomban tartották. Köszöntötték az aranylakodalmas és az ezüstlakodalmas házaspárt, akik a faluban fogadtak örök hűséget egymásnak 50, illetve 25 évvel ezelőtt. Szokás szerint az újszülötteket is felköszöntötték, tizenhárom család tizennégy gyermekét, akik az elmúlt évben születtek. Továbbá a település legidősebb lakóját, a 96 éves Kuti Sándort méltatta Fodor Imre polgármester, aki e gesztusokban azt tartja kiemelendőnek, hogy a legkisebbtől a legidősebbig képletesen átölelik a falut, mindenkinek szól a köszöntés, amelynek üzenete: figyelnek mindenkire, figyeljünk egymásra. Délután a futballpályán folytatódott a rendezvénysorozat. Az uzoni Atlantisz fúvószenekar fellépését gyerekfoglalkozások és játékok követték, aztán az óvodások és iskolások műsorát tekinthették meg hozzátartozók és falusfelek. Az este a felnőtteké és ifjaké volt, koncertek szórakoztatták a közösséget. (sz.)
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)
2016. november 19.
Mi, hol, mikor?
Raffay Ernő Háromszéken
November 20-án, vasárnap 12.30 órától Torján a sportcsarnok előtti téren magyar és német honvédek emlékére tartott kopjafaavatón mond beszédet a neves történész. Elmulasztott lehetőségek címmel 17 órától Kézdivásárhelyen a Gyűjtemények Házában, s november 21-én, hétfőn 18 órától pedig Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tart előadást. November 22-én, kedden 18 órától Baróton a Milano étteremben Erdélyi román betörés című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A rendezvények szervezője a Magyar Erdélyért Egyesület.
XXIV. Erdővidéki Közművelődési Napok
A Gaál Mózes Közművelődési Egyesület és Erdővidék Múzeuma szervezésében november 21–27. között kerül sor az Erdővidéki Közművelődési Napokra. A hétfői program: Baróton a városi művelődési ház nagytermében 19 órától a kolozsvári Operettissimo együttes előadása.
Megemlékezés Köpecen
A református templomban vasárnap 11 órakor kezdődő istentiszteleten igét hirdet Ungvári Barna András uzoni református lelkipásztor, majd előadást tart a barcaföldvári fogolytáborról. Emléktáblát avatnak a földvári fogolytáborban elhunyt és raboskodott köpeci magyar foglyok emlékére, azt követően megnyitják a földvári fogolytáborról szóló vándorkiállítást.
Székföldi Magyar Napok Hidvégen
A megyei önkormányzat által hagyományteremtő szándékkal elindított Székföldi Magyar Napok utolsó rendezvényére ma 18 órától Hidvégen kerül sor. A program: a kultúrházban 18 órától köszöntőbeszédek, népdalok, szavalatok és tánc a hidvégi elemi iskolások, az illyefalvi Já(t)cint ifjúsági színjátszó csapat, a gyergyói Szín-kron színjátszók, Ráduly-Baka Rebeka és a Százlábú néptáncegyüttes előadásában. 20 órától a magyar bálon a Bacardi Music zenekar játszik.
Közönségtalálkozó Berecz Andrással
November 23-án, szerdán 18 órától a Sepsi Rádió Szociális Háló rovata második alkalommal szervez közönségtalálkozót Sepsiszentgyörgyön a Sugás vendéglőben, amelynek meghívottja Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó.
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)