Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Institutul Naţional al Patrimoniului – INP
2 tétel
2016. február 12.
Sok a ki nem fizetett munka
Lassan halad a megyei könyvtár épületének felújítása 
Támogatás hiányában és főleg adminisztratív akadályok miatt lassan haladnak a 2012 tavaszán elkezdett felújítási munkálatok a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnál.
Szonda Szabolcs könyvtárigazgató lapunk érdeklődésére elmondta, eddig a műemlék épület úgynevezett adminisztratív szárnyát sikerült felújítani, kezdve a mélyraktártól egészen a manzárd kialakításáig, és bár itt vannak még kisebb, befejezésre váró munkálatok, zömében használni tudják ezt az épületrészt. Az igazgató szerint, ha lett volna egy ütemezett támogatás, akkor négy-öt év alatt le lehetett volna zárni a teljes projektet, amit a tervek szerint szakaszosan kellett volna elvégezni: az adminisztratív részt követte volna a déli szárny felújítása, majd a főépületé. Első évben közel egymillió lejes finanszírozásról lehetett beszélni, azt követően azonban ezen összeg felét vagy rosszabb esetben alig egyharmadát folyósították, de voltak hosszabb időszakok, amikor egyáltalán nem volt pénz a munkálatok folytatására.
Szonda leszögezte, nem is a finanszírozás lassú üteme jelentette a legnagyobb gondot, hanem az adminisztratív buktatók. A könyvtár felújítását a szakminisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Kulturális Örökség Intézete (Institutul Naţional al Patrimoniului – INP) bonyolítja le: ők hirdették meg a közbeszerzési eljárást, és ők választották ki a kivitelezőt. 
– Nekünk azért nehéz ez a helyzet, mert hiába vagyunk mi ennek a beruházásnak a haszonélvezői, nincs ellenőrzésünk fölötte, de sokszor még nem is tájékoztatnak róla – magyarázta.
Nagyon megnehezítette a projekt előrehaladását, hogy változott az intézetnél az elszámolási módszertan, és bizonyos típusú számlákat már nem fogadtak el. Ez azt jelenti, hogy sok ki nem fizetett munkával maradt a kivitelező, és innentől kezdődtek aztán a gondok. Az évek során cserélődtek az ellenmérnökök is, de az is bonyolította a helyzetet, hogy az a minisztériumi szakbizottság, amelynek feladata lenne jóváhagyni bizonyos költségek elszámolását, sokáig nem ült össze. 
Emiatt a két fék miatt nagyon össze van gubancolódva a beruházás, és ezt ki kellene valahogy simítani, megnézni, hogyan lehetne az elmaradt kifizetéseket rendezni, azonban a könyvtárigazgató úgy látja, hogy erre egyelőre nincs kellő akarat az INP-nél. Azt is megjegyezte, a tervezőkkel közösen felvállalták, hogy a könyvtár működését folyamatosan biztosítják. Ezt a vállalást sikerült tartani még akkor is, ha például az elmúlt két évben előfordult, hogy az olvasóteremnek le kellett állnia egy hónapig. Szonda reméli, legalább arra megoldást találnak, hogy a már elkezdett munkálatokat befejezhessék, ami a tárhelyet érinti.
Arra vonatkozó információval nem rendelkezik, hogy a művelődési minisztérium idei költségvetésében szerepel-e vagy sem a könyvtár felújítása, ellenben a Kulturális Örökség Intézete továbbra is foglalkozik vele, ugyanis kértek bizonyos dokumentumokat. 
– Tehát nem kizárt, hogy lesz idén is finanszírozás, de mindhiába jön a pénz, ha nem mozdítják ki a technikai részét a holtpontról–hívja fel a figyelmet Szonda Szabolcs. 
Kiss Edit. Székely Hírmondó (Kézdivásárhely)
2016. április 27.
Vitaindító a tájházakról