Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Ifjúsági Interetnikai Oktatási Központ Egyesület
2 tétel
2015. augusztus 24.
Kisebbségi fesztivál Segesváron
A megbékélés jegyében
Nem sokkal a középkori fesztivál után a segesvári vártér ismét színes kavalkád helyszíne volt a hét végén. A segesvári Ifjúsági Interetnikai Oktatási Központ a tizenötödik alkalommal szervezte meg a kisebbségi fesztivált, amelyre – immár hagyományosan – meghívják a Romániában lévő elismert 21 kisebbség (magyar, szász, roma, rutén, szerb, cseh, szlovák, tatár, albán, görög, bolgár, aromán, örmény, török, zsidó, horvát, macedón, lengyel, olasz, ukrán, orosz-lipován) képviselőit. Az idén is minden egyesület, szervezet képviseltette magát valamilyen szinten. A fesztiválszervezők szerint 846 kisebbségi személy volt jelen, 53 néptánc- és népdal-, valamint színházi előadást mutattak be, de volt kerekasztal-beszélgetés, képzőművészeti és fotókiállítás is. És a vártéren felállított standoknál a kisebbségek kézműves-foglalkozásába is betekintést nyújtottak a meghívottak.
Volker Reiter főszervező szerint a rendezvénnyel egy olyan fórumot teremtettek, ahol a Romániában élő kisebbségek bemutatkozhatnak. Nyilván ennek leglátványosabb helyszíne a színpad, ahol csütörtöktől vasárnap estig a néptáncegyüttesek felvonulnak a hagyományos viseleteikben, ugyanakkor önálló folklórműsorral is jelentkeznek. Az idén interaktívvá tették ezt a találkozást. A színpadi produkciót követően a táncosok, énekesek a térre vonultak, és a közönséget is bevonták táncaikba. A legjobbak pedig szimbolikus ajándékot is kaptak. Jó volt látni, tapasztalni, hogy számos etnikum táncában, énekében közös elemek vannak, a népviseleti ruhák pedig valójában azt a sokszínűséget tükrözik, amelyet nem csak a külsőségeikben hordoznak a kisebbségiek. A fesztivál nem csak a népi jellegre összpontosít, így akik alaposabban is meg akartak ismerkedni a kisebbségek mindennapi életével, gondjaival, azok részt vehettek a kerekasztal-beszélgetéseken, amelyeknek a Segesvári Polgármesteri Hivatal kisterme adott otthont. Itt tudományos előadások hangzottak el az örmény, zsidó, szász és magyar kisebbségről, de szó volt olyan szociális kérdésekről is, mint a szexuális zaklatás, a nők elleni erőszak, a rasszizmus, vagy az embercsempészet. Az idén a fesztivál kiemelten foglalkozott a romák helyzetével, ezért az információs központban egy fórumszínházat is működtettek, ahol inter-aktív módszerekkel világítottak rá a romák helyzetére, és próbáltak megoldásokat javasolni, leginkább a fiataloknak. Ebbe a környékbeli községek roma közösségeit is bevonták.
Két helyszínen is voltak kiállítások. A Szarvas-házban fényképeket, míg a volt szász művelődési házban festményeket, textilmunkákat és szintén fotókat – kisebbségi alkotók munkáit – láthattak az érdeklődők. Aki pedig valamilyen – szintén a kisebbségekhez kötődő – emléktárgyat szeretett volna vásárolni, a várban felállított sátras standoknál megtehette. Talán jobban el kellett volna határolni a szuvenírárusokat az autentikus kézművestárgyakat kínálóktól, de az is igaz, hogy ez a vásári összevisszaság nem rontott a fesztivál összhangulatán.
Volker Reiter szervező azt is hangsúlyozta, hogy nemcsak a múltat, a hagyományokat szeretnék felvonultatni évről évre a „békés együttélés jegyében”, hanem együtt a kisebbségekkel, a többségiekkel a dialógust szorgalmaznák, a jövőt is közösen képzelik el, s ezért hagytak teret kortárs képzőművészeti alkotások felvonultatására is, ugyanakkor a fórumokon, kerekasztal-beszélgetéseken elhangzottak nem-csak a kisebbségeknek, hanem a többségieknek is szólnak. „Tizenöt év távlatából – amióta szervezzük ezt a fesztivált – a közönség reakciójából, a visszajelzésekből ítélve, úgy érzem, elértük célunkat” – összegezte véleményét a fesztivál főszervezője.
Vajda György
Népújság (Marosvásárhely)
2016. február 19.
Proetnica fesztivál Segesváron: ne csak táncoljanak, beszélgessenek is!
A fellépések mellett idéntől a kapcsolatépítésre is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a segesvári Proetnica Fesztivál szervezői. A rendezvénysorozat tizennegyedik kiadása augusztus közepén kezdődik az UNESCO világörökség részét képező szász városban.
Eddig úgy volt, hogy akik eljöttek Segesvárra, hogy részt vegyenek a Proetnica Internetnikus Fesztiválon, megérkeztek, énekeltek, vagy táncoltak és azzal mentek is haza. Ez az idéntől másként lesz, a résztvevőket arra kérik, maradjanak és tekintsék meg egymás előadását, vegyenek részt egymás workshopjain, beszélgessenek, ismerkedjenek, vitázzanak – mondta az augusztus 18. és 21. között 14. alkalommal sorra kerülő fesztivál igazgatója, Volker Reiter.
Ruténokat, romákat, szerbeket, bolgárokat, ukránokat, cseheket, lengyeleket, szlovákokat, törököket, tatárokat, örményeket, zsidókat, olaszokat, horvátokat, németeket, albánokat, macedónokat, lipovánokat, oroszokat, görögöket, magyarokat és arománokat várnak a segesvári Proetnica Interetnikus Fesztiválra, amelyet tizennegyedik alkalommal szerveznek meg Segesváron augusztus 18. és 21. között. A Romániában élő nemzeti kisebbségek közösségeit bemutató rendezvény célja a társadalommal elfogadtatni azt, hogy sokféle nemzet él egymás mellett, szokásaik hasonlóak, vagy különböznek egymástól, hagyományaik is lehetnek mások, érdemes megismerni egymást – mondta Volker Reiter, az Ifjúsági Interetnikai Oktatási Központ ügyvezető igazgatója.
Volker Reiter a beharangozó sajtótájékoztatón bemutatta azt az albumot is, amely a tavalyi fesztivált ismerteti. Ebből megtudható, hogy 2015-ben nyolcszáznál is többen vettek az eseményen, húsz romániai nemzeti kisebbség képviseltette magát, a látogatók száma pedig meghaladta a 15 ezret. 
A Proetnica Fesztivált az Ifjúsági Interetnikai Oktatási Központ Egyesület szervezi a segesvári önkormányzattal közösen. Reiter úgy fogalmazott, hogy ez csupán egy csepp a tengerben, ami az etnikumközi egyetértés erősítését illeti, de azt is eredménynek értékeli, hogy más, hasonló jellegű, regionális fesztiválok megszervezéséhez nyújtott ötletet. Hasonlót tartanak már Tulceán, Medgyesen, vagy készülnek szervezni Szászrégenben is – mondta.
Antal Erika. maszol.ro