Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság
3 tétel
2007. május 25.
A Hargita megyei tanács ünnepi ülését Énlakán tartotta. Az énlaki unitárius templomban a szakmai szervezetek javaslatára életműdíjakat adtak, majd kiosztották a Hargita Megyéért díjat. Az idei életműdíjasok: a Hargita Megyei Orvosi Kollégium javaslatára dr. Megyes Tibor csíkszeredai sebész, osztályvezető főorvos; a megyei sportigazgatóság javaslatára Bálint Ferenc székelyudvarhelyi labdarúgóedző; a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége javaslatára Silló Géza csíkszeredai testnevelőtanár; a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete javaslatára Kristó Tibor, a Hargita Népe munkatársa; a gyergyószárhegyi alkotóközpont javaslatára a máréfalvi születésű Balázs Imre váci festőművész. Rendhagyó módon idén két személyiség kapta a Hargita Megyéért díjat: a marosfői születésű dr. Suciu Petru professzor, fizikus, valamint az énlaki születésű dr. Toró Tibor akadémikus. /Sarány István: Életműdíjat kapott Kristó Tibor, a Hargita Népe munkatársa. = Hargita Népe (Csíkszereda), máj. 25./
2014. június 13.
Új könyv az olimpikonokról
Újra Csíkszereda ad otthont a közép-európai Sporttörténeti Vetélkedő döntőjének. A szombaton délelőtt kezdődő vetélkedőt megelőzően mutatják be a legújabb, Kárpát-medencei magyar olimpiai érmesekről szóló kötetet.
A Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság, a nagykanizsai székhelyű Európai Sport Hagyományőrző Egyesület és a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör által 13. alkalommal szervezett vetélkedőre – melynek idei témája „A magyar labdarúgás és labdarúgó-világbajnokságok története” –, szombaton, június 14-én délelőtt 10 órától kerül sor a csíkszeredai Városháza gyűléstermében.
A vetélkedőt megelőzően bemutatják a Kis János és Csiki András által jegyzett Kárpát-medencei magyar olimpiai érmesek című kötetet, mely erre az alkalomra jelent meg a Csíkszereda Kiadóhivatal gondozásában. Sarány István, a könyv szerkesztője szerint „ez a kötet szól mindazoknak, akik szeretik a sportot, akik örülni tudnak minden nemzettársunk sportsikerének – bármilyen ország zászlója alatt érte is el ezeket a sikereket. Mert mint ebből a kötetből kiderül: a Magyarország határain túl élő magyar sportoló kétszer olyan jó kell legyen, mint a többségi nemzethez tartozó vagy az anyaországi magyar sporttársai.” Az eseményre minden sportbarátot tisztelettel várnak!
Dobos László. Székelyhon.ro
2015. május 6.
Kezdődnek az Ifi Napok
Tartsd a lépést! – mottóval május 6-10. között szervezi meg a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság és Hargita Megye Tanácsa, partnerségben más szervezetekkel az Ifi Napokat Csíkszeredában és Marosfőn.
fjúsági futóversenyt tartanak szerdán 11 órától a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénánál, délután 16 órától streetball bajnokság lesz a Márton Áron Gimnázium mögötti sportteremben. Ugyancsak 16 órakor startol a nagy népszerűségnek örvendő Ollie meterer contest vetélkedő a Szabadság téren.
Kulturális sokszínűség: különböző kultúrákat mutatnak be: gasztronómia különlegességek, kulturális aspektusból. magyar, román, szlovén, francia, portugál kultúrák mutatkoznak be.
Csütörtökön a táncé lesz a főszerep, 18 órától táncbemutatót tartanak a Szakszervezetek Művelődési Házában. A több mint két órás rendezvényen ír-táncot ad elő a Szivárvány tánccsoport, majd Lőrincz Andrea egyéni kerekesszékes táncot mutat be, Soós Anna modern tánccal lép színpadra. A gyergyószentmiklósi Step Dance és a csíkszeredai Real Dance társasági táncokból nyújt ízelítőt, végül a Smile Dance tánccsoport mutatkozik be.
Pénteken 11 órától több párhuzamosan zajló tevékenység kezdődik Marosfőn: tájékozódási verseny, csapatépítő játékok és asztalitenisz bajnokság várja a fiatalokat. Délután több műhelymunka közül választhatnak: önkéntesség, Erasmus+ ösztöndíjprogram ismertetése mellett, élménybeszámolót hallhatnak a Bamakó Raliról, bemutatkozik a Legendárium csapata, valamint a CreArt projektben résztvevő fiatal művészek. A nap záróakkordjaként a délelőtti vetélkedők legjobbjait díjazzák. Jelentkezni az esemény közösségi oldalán lehet.
Május 10-én, vasárnap harmincadik kiírását szervezik meg a Pro Európa, Mindannyiunk egészségéért elnevezésű futóversenyt, amely 10 órakor startol a csíkszeredai Jégpálya utcából.
Székelyhon.ro