Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Hajnalcsillag Hit és Fény Közösség
3 tétel
2016. január 29.
Felfedezni a különbözőségek egységének az értékét
Lélekemelő együttlét a pécskai Hajnalcsillag közösségben
Vasárnap a Pécskai Humanitas Egyesület által működtetett Hajnalcsillag Hit és Fény Közösségben 15 órától megtartott találkozón Hajas Erzsébet csoportfelelős köszöntötte az egybegyűlteket, ismertette a találkozó lelki felvezetőjének témáját: a keresztények egységének a jegyében, a hit és fényben felfedezzük a különbözőségek egységének értékét. A továbbiakban a Hónap üzenetéből felolvasta a januárit: „Az ökumené, nem puszta anekdota a hit és fényben, hiszen mozgalmunk ökumenikus. Egyek vagyunk a társadalmunkban és az egyházban. A gyenge és sérült ember, az egység forrása is lehet, sőt egyesítheti az egyházakat és nemzeteket is. Az értelmi akadályozott emberek profetikus küldetése, hogy közösségre hívjon bennünket. Ők nagyon érzékenyek a viszálykodásra, nehezen birkóznak meg, vagy egyáltalán nem tudnak mit kezdeni az emberek közötti feszültséggel. A közösségben békére és örömre lelnek. Nem akarunk senkit megváltoztatni, de azért biztatjuk egymást, hogy egyre jobbak legyünk. Lehetünk jobb keresztények saját felekezetünkben, jobb katolikusok, jobb reformátusok, jobb evangélikusok, jobb ortodoxok. Ha egyházaink vezetőinek akarata is találkozik közösségünk szegett szívű tagjainak a kiáltásával, akkor valóban előre léphetünk, létre jöhet az áhított egység. Közöttünk a legkisebbek szenvednek legjobban az egység hiányától, ők vágynak leginkább arra, hogy Isten népe közös úton járjon, mely átível a közösségeken és a vallásokon.”
A továbbiakban Mos Andrea Tímea segítő önkéntes vezetésével és Halasi Krisztina közreműködésével a gyerekek kreatív, szórakoztató és fejlesztő játékokat gyakoroltak. A közösség a találkozókon, a különbözőségek ellenére, ténylegesen békére és örömre lelhet. Megvitatták az évi tevékenység programjait is, miszerint a Pécskai Humanitas Egyesület idén első alkalommal szervez nyílt napot a Pécskai Polgármesteri Hivatal támogatásával. Ott ismertetni szeretnék eddigi eredményeiket és célkitűzéseiket. Az időpont és a helyszín még nincs rögzítve, de azt idejében közölni fogják. A nyílt napra szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az Egyesület és a Hajnalcsillag Hit és Fény Közösség továbbra is nyitott új tagok befogadására. Nyáron szeretettel várják azokat a szülőket, akik sérült gyermekeket nevelnek a családban. Ha nem is tudnak minden gondot megoldani, de lelki támaszra, szeretetre, elfogadásra, színes programokra mindenki számíthat.
A Pécskai Hajnalcsillag Hit és Fény Közösség meghívást kapott a Magyarországi Hit és Fény Közösségeknek Budapesten tartandó gyertyaszentelő ünnepélyére, ami egyben a hit és fény születésnapja is. Itt kaphatták volna meg ünnepélyesen a hivatalos befogadást a Nemzetközi Hit és Fény nagy családjába. A lehetőséget, a megnyilvánult emberséget ezúttal is megköszönik a szervezőknek, mivel azonban a közösség tagjai egészségi és anyagi okok miatt nem tudnak elutazni, nagy sajnálatukra, nem vehetnek részt a csodálatos ünnepségen. Lélekben azonban velük vannak. Az Úr áldása legyen veletek, és a Szentlélek vezéreljen továbbra is utatokon!
Hogy a kapcsolatokat ápolják és az egyházban vigaszra, támogatásra leljenek, a tavaly Szegeden megtartott dél-alföldi regionális találkozót, ahova a pécskaiak is hivatalosak voltak, idén, első alkalommal, Pécskán kívánják megszervezni. Ott vendégül látnak több közösséget, a sérültjeikkel, segítőikkel együtt. A tervezett programhoz, nemes lelkű segítőket, támogatókat keresnek.
A vasárnapi találkozó szeretetvendégséggel zárult.
Az Egyesület vezetősége ezúton is köszönetet mond a pécskai Novák Györgynek és feleségének az anyagi támogatásért, ugyanakkor az aradi Vanciu Nicoleta újságírónak is a gyermekeknek adományozott ajándékcsomagért. 
Balta János. Nyugati Jelen (Arad)
2016. február 26.
Pécskai Hit és Fény találkozó, a farsangolás jegyében
Letörölni a szenvedők könnyeit, kiteljesíteni az örömeit
Vasárnap a pécskai Humanitas Egyesület által működtetett Hajnalcsillag Hit és Fény Közösség februári találkozóján, Hajas Erzsébet csoportfelelős köszöntötte a szép számú egybegyűltet. Ez követően Jean Vanier szavaival nyitotta meg az ülést, a Hit és Fény lelkiségének a lényegére utalva: „Az elesettek, a szegények, a magányosok és a szenvedők szívében rejtőző Jézussal való találkozás”. Ezen lelkiség célja a szeretet, a szeretetben való növekedés, az együttérzésen alapul. Arra ösztönöz bennünket, hogy leereszkedjünk a létrán, közel legyünk a kitaszítottakhoz. Ez ellentétes a hatalomvággyal, annál inkább szolgálat, a lábmosás szépségének a felfedezése. Arra kapunk meghívást, hogy növekedjünk a mások iránti elköteleződésben, hogy adjunk és kapjunk, hogy szeretet-szövetségünk jel legyen. Lényegében, a világ összes Hit és Fény Közösségében örömünnep a nap, amelyen Jézust bemutatták a templomban. Ennek a napnak a kiválasztásán nem sokat töprengtek 1972-ben, amikor egy franciaországi közösségben eldöntötték, hogy a Hit és Fény napja a jelzett ünnepnap legyen.
Ebben a hónapban a Hit és Fény nagycsaládjában megélt életöröm értékével foglalkozunk. A fénynek köszönhetően, kitárhatjuk lelkünket, hatalmas örömmel tölt el az, hogy egymást szeretjük, minden ember értékes és szeretetre méltó. Éppen ezért, mindenkit megkértek, hogy életének egy fájdalmas pillanatát, égő gyertyával a kézben, az Úrnak ajánlja fel: az égő gyertyával együtt, mindenki megkapta a hit vigasztaló erejét és örömét.
„És az Úr letörli könnyeinket, és örömünk kiteljesedik.”
(Ap. csel. 21, 4, 7–17.)
Ezen a találkozón is a gyerekek megérthették az öröm kiteljesedését, hiszen Mos Andrea Tímea segítő vezetésével, Halasi Krisztina és Hauca Erzsébet közreműködésével jelmezekbe öltözve, vidám, színes programban gazdag délután várt rájuk. Programjuk végén minden jelmezbe öltözött gyermek és felnőtt ajándékot és oklevelet kapott.
Gál Melinda, az aradi Bárka Keresztény Gyülekezet képviseletében ajándékcsomagokat osztott ki a gyermekek között. Az ajándékokért ezúton is köszönetet mondanak.
A vasárnapi találkozó szeretetvendégséggel, családias hangulatú beszélgetéssel, szeretetben gazdagodva zárult.
Balta János. Nyugati Jelen (Arad)
2016. március 30.
Áldott együttlét a Hajnalcsillag Közösségben
Szeretetben, a kenyeret is megosztani egymással
Húsvét alkalmából a Pécskai Humanitas Egyesület által működtetett Hajnalcsillag Hit és Fény Közösség is megtartotta márciusi találkozóját. Mivel március az összetartozás és a megosztás hónapja volt, a csoportfelelős, Hajas Erzsébet üdvözlő szavait követően a Hónap üzenetéből ismertette: A Hit és Fény közösségek életében legfontosabb az összetartás. Közösségünk egy nagycsalád része, ahol együtt vagyunk örömben és fájdalomban egyaránt, ugyanakkor, felfedezhetjük, érezhetjük a megosztás áldásait is. Erre jó példa a kenyérszaporítás története (Márk 5, 34–44.) Az evangélium megjelenítésénél, az előkészített 5 kenyér szimbolizálta az áldásokat és a tehetséget, amit Jézus adott nekünk a születésünkkor. A hal képviselte az anyagi dolgokat, melyeket birtokolunk. Az elmélkedés során a jelenlévők megosztották egymással azokat az áldásokat, amelyeket az életük során megélhettek, vagyis felelevenítették a velük történt jó dolgokat, amelyek boldogsággal töltötték el a szívüket. Ha megosztjuk tulajdonainkat és ajándékainkat, azokat Jézus átváltoztatja, és megsokasítja őket.
A találkozó második részében Moş Tímea, Gáll Melinda, Halasi Krisztina és Hauca Erzsébet közreműködésével a gyermekek és fiatalok gyurmázás, ötletes dekorációk készítésének az élményével gazdagodhattak, mivel a foglalkozásterápia is a gyermekek adottságainak a fejlesztését célozta meg. A közös étkezés fontos szerepet tölt be a közösség életében, hiszen az nem csupán a test táplálására szolgált, hanem lelki töltekezést is jelentett. Jézus célja, Istennel egy asztalhoz ültetni az embereket, helyreállítani az Isten és az ember között megszakadt kapcsolatot. Fontos, hogy ne csak testben, hanem lélekben is jelen legyünk. Áldott együttlét volt, hiszen a megosztás hónapja lévén, a kenyeret is szeretetben megosztották egymás között. Az Egyesület vezetősége ajándékokkal jutalmazta a szorgalmas fiatalokat. Köszönet Hauca Erzsébetnek, az általa hozott adományért.
Balta János. Nyugati Jelen (Arad)