Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
3 tétel
1998. augusztus 18.
A közelmúltban látott napvilágot a Hajdú-Bihar megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kétnyelvű kiadványa: A magyar-román határ menti települések erőforrás felmérése 1998. A több tucat település között több az érmelléki. Közlik a lakosság számát, az életkor megoszlását, az iskolai végzettséget, az utak helyzetét. /Bihari Napló (Nagyvárad), aug. 18./
2010. május 26.
Januártól induljat a Hajdú-Bihar–Bihar hírügynökség
Jövő év elején beindulhat az európai uniós pályázaton nyert pénzből finanszírozott Hajdú-Bihar–Bihar Interregionális Digitális Hírügynökség. Szabó Ödön projektvezető, a Bihar megyei önkormányzat képviselője elmondta: a két megye között intézményi szinten már régóta jó az együttműködés.
A megyei és városi önkormányzatok, a kereskedelmi- és iparkamarák, vállalkozói szövetségek és kulturális intézmények jó és hatékony kapcsolatot ápolnak egymással, a váradi színház magyar társulatának például bérletes nézői vannak Magyarországról.
Ezt az információáramlást, amely egyelőre csak intézmények között, erősen tematizáltan működik, szeretnék eljuttatni a szélesebb tömegekhez. Szabó úgy véli, a jövőben érdemes lesz a sajtóban a helyi, országos és nemzetközi híreken kívül bevezetni a régiós hírek fogalmát is: ezek a két megye alkotta eurorégióról szólnának.
Szabó kiemelte: a magyarországi, zömében Hajdú-Bihar megyei cégek, főként szállodák és egyéb turisztikai szolgáltatók egyre gyakrabban reklámoznak Biharban, Nagyváradon, de fordítva ez nem működik, pedig a határmenti együttműködésben alapvető, hogy mindkét fél egyformán aktív legyen. Innen ered az ötlet, hogy mihamarabb létrejöjjön egy közös platform, ahol az információk szabadon és könnyen hozzáférhetően áramolhatnának. A tervek szerint néhány év után a hírügynökségnek meg kell majd állnia a saját lábán.
Mazsu Gergely, a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztő Ház vezetője azt is elmondta, hogy a hírügynökségben a tervek szerint öt szakember szállítaná a híreket: hárman a határ túloldaláról, ketten pedig Bihar megyéből. A projekt ez év januárjában kezdődött és összesen 18 hónapig, tehát 2011 júniusáig tart. Év végéig minden szükséges felszerelést megvásárolnak, hogy jövő év elején hathónapos tesztperiódusban megindulhasson a hírügynökség munkája. Mazsu hangsúlyozta: a projekt megvalósítói nem egy újabb óriásmédium létrehozását, hanem az együttműködés serkentését tűzték ki célul.
Nagy Orsolya
Krónika (Kolozsvár)
2011. január 17.
Pályakezdők érdekében – Román-magyar projekt nyitókonferenciáját tartják
A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében kerül sor január 20-án 11.30-tól a nagyváradi Ramada Szállóban a Határon átnyúló együttműködés a diplomás pályakezdők munkaerő-piaci integrációja érdekében elnevezésű projekt nyitókonferenciájára. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül az Európai Unió társfinanszírozásával létrejött projekt megvalósítója a Romániai Vállalkozásokért Egyesület, együttműködésben a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal.
A projekt célja egy újszerű, határon átnyúló képzési program fejlesztése mikrohitel-tanácsadók számára, ezáltal segítve a Bihar és Hajdú-Bihar megyei álláskereső diplomás pályakezdők munkaerő-piaci integrációját.
A konferenciára meghívták a pénzügyi szolgáltatók képviselőit, a Bihar és Hajdú-Bihar megyei kis- és közepes vállalkozások reprezentánsait, a nagyváradi és debreceni utolsó éves közgazdász egyetemi hallgatókat, valamint a sajtó képviselőit.
A konferencián a következő előadások hangzanak el: Közös európai források a kis- és középvállalkozásoknak; Mikrohitelezés Magyarországon; Mikrohitelezés – fejlesztési eszköz a magyarországi üzleti környezet számára; Mikrohitelezés a gyakorlatban; Mikrohitelezés Romániában; A mikrohitelezési tevékenységek jogszabályi háttere Romániában; Mikrohitelezés a gyakorlatban. Ezt követően a részvevők feltehetik kérdéseiket, hozzászólhatnak az elhangzottakhoz. Az előadásokat a meghívott szakemberek román vagy magyar nyelven tartják. A szervezők a szimultán tolmácsolást biztosítják.
Jelentkezni és további információkat kérni személyesen a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) nagyváradi székhelyén a Fő (Republicii) utca 8. szám alatt, illetve a 0744/910-596-os telefonszámon vagy a gonczi.jozsef@rove.ro e-mailcímen lehet. Reggeli Újság (Nagyvárad)