Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyei Ifjúsági Lelkészség
5 tétel
2005. július 8.
Június 20-26 között szórványban élő 41 magyar gyermek számára a Brassó-bolonyai római katolikus plébánia és a Főegyházmegyei Ifjúsági Lelkészség a Brassó megyei Tatrangon szervezett tábort, számolt be Kristóf Mária tanítónő, táborvezető. A gyermekek a táborozás ideje alatt gyakorolhatták a magyar nyelvet. A kézműves tevékenységekbe besegítettek képzőművészek is. /(Tóásó Áron Zoltán): Szórványtábor 2005. = Romániai Magyar Szó (Bukarest), júl. 8./
2005. július 17.
Idén június 20–26. között rendezték meg a szórványban élő magyar gyermekek táborát Tatrangon. A szervezést a brassó–bolonyai római katolikus plébánia és a Főegyházmegyei Ifjúsági Lelkészség vállalta. A 41 résztvevő a Barcasági-medence szórványtelepüléseiről érkezett. A tábor programja változatos volt: sok-sok játék, kirándulás, vetélkedő és kézműves foglalkozás. /Hurgoi Mónika: Szórványban élő magyar gyermekek tábora, Tatrang 2005. = Vasárnap (Kolozsvár), júl. 17./
2014. augusztus 13.
Megkezdődött a CSIT
„A hívők sokaságának egy volt a szíve–lelke” (ApCsel 4,32), ezzel a jelmondattal nyitotta meg kapuit a 2014-es Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, a CSIT, augusztus 12-én. A rendezvénynek a Szent István Kollégium és a hozzá tartozó Mária-kert ad otthont.
A 38-ik alkalommal megszervezett CSIT-re mintegy hétszáz fiatal érkezett. A 14-30 év közötti korosztálynak gazdag programot állítottak össze a szervezők. A Találkozó ideje alatt a fiatalok részt vehetnek előadásokon, csoportfoglalkozásokon és tanúságtételeken is. A programból az idén sem marad ki az imádságos együttlét, a sok játék és a több, mint 30 műhelyfoglalkozás.
A CSIT főszervezője a Gyulafehérvári Érsekség Ifjúsági Főlelkészsége. Tamás Barna ifjúsági lelkész elmondta, egy nagyszerű találkozót készítettek elő. Munkájukat egy húsz fős szervezőcsapat, és több mint száz önkéntes fiatal segíti. A szervezők nagyon fontosnak tartják, hogy a fiatalok felfedezzék, hogy a hit, a vallás egy járható út, hogy Isten létezik és megtapasztalható. Ugyanakkor a keresztények az öröm emberei, tudnak és szeretnek is szórakozni, idejüket tartalmasan eltölteni.
A regisztráció után mindenki elfoglalta a helyét a kollégium épületében, vagy felállították sátrukat a kollégiumhoz tartozó Mária-kertben. Az ünnepélyes megnyitón a szervezők nevében Tamás Barna és Veress Sándor ifjúsági lelkészek, házigazdaként Böjte Csaba ferences atya és a rendezvény egyik támogatójaként Hargita megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba köszöntötte a résztvevőket. Az előadók is bemutatkoztak, majd az első napot zenés program és képes beszámoló zárta.
A szervezők a következő napokban is várják azokat, akik csak egy napra tudnak eljönni a CSIT-re.
Részletes információk, illetve fényképek a www.csitinfo.ro oldalon és a CSIT Facebook oldalán találhatóak. Közlemény
Erdély.ma
2016. augusztus 15.
Keresztény fiatalok találkoznak Csíksomlyón
Több mint ezer erdélyi keresztény fiatal jelentkezett előzetesen a kedden kezdődő Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra (CSIT), amelynek ezúttal is a csíksomlyói Mária-kert, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István Kollégiumának udvara ad otthont.
A szombatig tartó rendezvényen 1060, 14 és 30 év közötti fiatal vesz részt, akik közelebb szeretnének kerülni Istenhez, új barátokat szeretnének megismerni vagy a régiekkel találkozni, és velük együtt lelkiekben gazdagodni, hangulatos tevékenységeken részt venni és megtapasztalni, hogy öröm egy nagy krisztusi közösséghez tartozni – közölte érdeklődésünkre Tamás Barna, a rendezvény főszervezője. „Bár a rendezvénynek táborjellege van, nem arra törekszünk, hogy minél zajosabb, színesebb és szórakoztatóbb legyen, hanem hogy a fiatalok elmélyüljenek a hitükben” – nyilatkozta. A már három évtizedes múlttal rendelkező találkozót a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Ifjúsági Főlelkészsége szervezi. A rendezvény Erdélyi Krakkó néven is ismeretes, mivel a lengyelországi, július végén tartott krakkói ifjúsági zarándoklat mintájára szervezik.
A napok programjai szerint a részvevőknek lehetőségük lesz reggel szerzetesekkel imádkozni, azt követően közösen dicsőíthetik az urat imákkal, énekekkel, ezután tematikus előadásokon vehetnek részt a fiatalok, majd műhelyfoglalkozások, szabadidős, illetve sporttevékenységek lesznek. Az esték szentmisével zárulnak – tudtuk meg a főszervezőtől. Hozzátette, minden napnak külön célja van, például kedden az ismerkedésen van a hangsúly, szerdán arra fókuszálnak, hogy a fiatalok megtapasztalják Isten személyes szeretetét, pénteken pedig arra, hogy a táborozók felismerjék, ők Isten irgalmának az eszközei.
Molnár Rajmond
Székelyhon.ro
2016. augusztus 23.
Feltöltődtek lelkileg a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó résztvevői
Véget ért a hétvégén Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség által szervezett, Erdélyi Krakkóként is emlegetett Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó. Az élményekről és tapasztalatokról a rendezvény főszervezőjével beszélgettünk.
„A rendezvény előtti féléves készülődés meghozta gyümölcsét, célba ért a találkozó. Az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó a CSIT történetében egyfajta csúcspont volt, sikerült a fiatalokat Istenhez vezetni” – foglalta össze Tamás Barna, a rendezvény főszervezője. A 150 fős önkéntes csapat tíz napon át összehangolva, egységben működött.
Augusztus 16-20. között, a több mint ezer fiatal kis csoportokra osztva vehetett részt a csíksomlyói programokon, imádságokon, előadásokon. A találkozón az Isten jelenlétében való örvendezés állt a középpontban – nyilatkozta a főszervező. Öt nap alatt több mint 60 szerzetessel találkozhattak a fiatalok, akiknek jelenlétük és tanításuk feltöltődést jelentett.
Két újdonságot emelt ki Tamás Barna: a kegytemplomban végzett örökös szentségimádás, amelyen a fiatalok beosztva imádkoztak, még éjszaka is, illetve a Romániai Magyar Cserkészszövetség által szervezett játékprogramok, amelyeknek helyszíne a csíksomlyói nyereg volt. Utóbbit nagy örömmel fogadták a résztvevők.
Az Erdély minden területéről érkezett fiatalok számára minden feltétel adott volt, többek között sátorhely, szállodai ellátás, eső esetén födött hely, meleg ebéd, ahhoz hogy „jobbakká” válhassanak. Ezt bizonyítja, hogy az ifjúsági találkozón a fiatalok olyan koncerten vettek részt, ahol a hangsúlyt Istent kitárt karokkal való dicsőítésére fektették.
Az ifjúság azzal a feladattal távozott Csíksomlyóról, hogy buzdítsák társaikat a krisztusi életre, hogy ők is megtapasztalhassák a teljességet – emelte ki a főszervező.
Jövőbeli tervekről is beszámolt Tamás Barna: 2017. augusztus 15-19. között szervezik a következő Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót, amelyen az ideinél is nagyobb érdeklődésre számítanak.
Tankó Orsolya
Székelyhon.ro