Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Gömöri Ifjúsági Társaság
3 tétel
2004. június 18.
Júl. 4-11-e között tartják meg Szilágycsehben a harmadik Zsibói Nemzetközi Népzene- és Tánctábort. A szervezők: a házigazda Berekenye Ifjúsági Társaság mellett idén a budapesti Zene-Tánc- Mozgás Kulturális Egyesület, a csehországi Brünnből a Kazinczy Ferenc Diákklub, a szlovákiai Rozsnyóból a Gömöri Ifjúsági Társaság együttműködésben a Zilahi Hagyományőrző Művelődési Központtal. A szilágysági népdalok, néptáncok tanulása mellett elhangzanak majd más erdélyi tájegységek dalai, táncai is. /Fejér László: Nemzetközi népzene- és tánctábor Zsibón. = Romániai Magyar Szó (Bukarest), jún. 18./
2004. július 22.
A szilágycsehi Berkenye Ifjúsági Társaság színjátszói és néptáncosai vendégjátékkal kerestek fel magyarországi és szlovákiai helységeket. A műkedvelő diákok turnéját a Kárpát Alapítványnál The Adventures of Ludas Matyi in Carpathian Euroregion elnevezésű nyertes pályázata tette lehetővé. Az „ősbemutató" Egerben, szabadtéri színpadon volt. Szlovákiában a rozsnyói Gömöri Ifjúsági Társaság szervezte meg az előadást, biztosította a vendéglátást. Eljutottak Krasznahorkára, Tornagörgőre, Dernőre és Kassára. Hazaérkezésük után nemsokára indulhatnak Zsámbékra, tíznapos nemzetközi táborba, ahol részt vesznek a XIV. Határon Túli és Hazai Amatőr Színjátszók találkozóján. /Fejér László: Ludas Matyival a Kárpátok Eurégióban. = Romániai Magyar Szó (Bukarest), júl. 22./
2015. november 6.
Gazda(g)ság Zöld Utakon
Erdélyi, felvidéki és anyaországi fiatalok tanulhattak egymástól a Gazda(g)ság Zöld Utakon! címet viselő Erasmus+ ifjúsági csereprogramban Noszvaj-Várkúton, csodálatos természeti környezetben október 24. és 31. között. A projekt házigazdája a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány volt, melynek önkéntesei és szervezői sokféle érdekes programmal készültek a két vendégszervezet fiataljai számára.
A rendező alapítványtól, a Rozsnyó környéki Gömöri Ifjúsági Társaságtól, valamint a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Irodától 12–12 fiatal és két-két kísérő volt jelen, így a csereprogram összesen 42 személyt mozgatott meg.
A 16–30 éves korcsoport tagjai megismerkedhettek a zöld gazdaság lényegével és fontosságával, a vállalkozói szemlélettel, számos követendő példával, valamint magával az Erasmus+ programmal és az általa nyújtott remek lehetőségekkel. Elsajátíthatták a zöld gazdaság kiépítésének és működtetésének módszereit, és betekintést nyerhettek a megújuló energiaforrásokat aktívan hasznosító családi vállalkozások kulisszatitkaiba; lehetőségük nyílt megtekinteni egy szőlőmagolajat feldolgozó üzemet, valamint egy kovácsműhelyt is, ahol kipróbálhatták magukat ebben az érdekes szakmában. A látogatások mellett a fiatalok előadásokat tartottak, csapatépítő tréningeken, műhelymunkákon, innovációval kapcsolatos beszélgetéseken és terepszemléken vettek részt. Fontos volt, hogy megismerjék és elfogadják egymást, illetve az eltérő környezetből adódó különbözőségeket. Az estéket kulturális sokszínűség jellemezte, népi hagyományokkal, gasztronómiai jellegzetességekkel. A csereprogram alatt gondosan ügyeltek arra, hogy kizárólag helyi termékekből készült, egészséges ételeket fogyasszanak, a hulladékot pedig szelektíven gyűjtsék. A résztvevők számos új élménnyel, ismerettel és hasznosítható tudással gazdagodva tértek haza. A hét folyamán kialakult barátságok kiváló alapot adnak a jövőbeli közös tervekhez és együttműködéshez.
Turulmadár Ifjúsági Iroda, Sepsiszentgyörgy
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)