Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Galați-i/Galaci Ítélőtábla/Táblabíróság/Fellebbviteli Bíróság
2 tétel
2009. augusztus 15.
Ecaterina Andronescu oktatási miniszter visszavonulót fújt a Spiru Haret Egyetem ügyében, s pártja nyomására úgy határozott, hogy nem érvénytelenítteti a törvénytelenül kibocsátott diplomákat. Az egyetem bírósági úton elérte a szaktárca ama rendeletének érvényesítését, amely megtiltotta, hogy újabb felvételit szervezzenek az akkreditációval nem rendelkező szakokon. A minisztériumnak ez a döntése főként a távoktatást érintette, hiszen ennek az oktatási formának köszönhetően növelte az elmúlt években a Spiru Haret több mint ötszázszorosára a beiskolázott diákok számát. A Spiru Haret egy másik fronton is pert nyert. A galati-i ítélőtábla megsemmisítette a Vrancea megyei tanfelügyelőségnek a versenyvizsga eredményeit jóváhagyó iratát, és arra kötelezi a tanfelügyelőséget, hogy újabb versenyvizsgát írjon ki a címzetes állásokra. /(borbély): Újabb fordulat a Spiru-botrányban. = Szabadság (Kolozsvár), aug. 15./
2011. április 6.
„Kifizetjük a tanároknak járó különbözetet, amikor lesz pénz”
Emil Boc kormányfő kedden kijelentette: a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék tanügyi béremelésről szóló döntését tiszteletben tartják. Mint mondta, a 2008. október elseje és 2009. december 31-e között járó juttatásokat akkor fizetik ki, amikor az ország gazdasági helyzete ezt lehetővé teszi.
Leszögezte: a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék döntését „tiszteletben tartják és tiszteletben fogják tartani”, hangsúlyozva, hogy Romániában nem merül fel az a probléma, hogy ne tartsák tiszteletben a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék vagy bármely bíróság döntését.
„A legfelsőbb bíróság döntése a 2008. október elseje és 2009. december 31-e közötti időszakra vonatkozik. Azokról a fizetéskülönbözetekről van szó, amelyet a tanároknak arra az időszakra kell visszakapniuk. A törvény értelmében az említett összegeket akkor fizetjük ki fokozatosan, több szakaszban, miként az más társadalmi kategóriák esetében történt, amikor a gazdasági helyzet lehetővé teszi ezt” – fejtette ki Emil Boc.
A Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék elfogadta a Galaci Ítélőtábla vezetőtanácsának és a Legfelsőbb Ügyészség főügyészének fellebbezését a tanügyi fizetések emelésére vonatkozó 221/2008-as törvény alkalmazásával kapcsolatosan, így a pedagógusok jogosultak a fizetés-különbözetekre.
(Mediafax)
Nyugati Jelen (Arad)