Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Fuldai Hittudományi Főiskola
2 tétel
2005. június 27.
Roos Márton római katolikus megyés püspök június 25-én felszentelt három papot /a krassócsörgői Lucacela Davort, a kiskrassói Laus Nikolát, valamint a csanádi Dumitru Danielt és két diakónust /a berestyei születésű Mirciov Sebastiant és a temesvári Máthé Lórándot/. Az ünnepi szentmisén részt vettek a zágrábi érsekség és a fuldai Hittudományi Főiskola képviselői, jelen volt továbbá a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola rektora és számos tanára is. A püspök magyar, román, német, horvát és bolgár nyelven mondott szentbeszédet. /Sipos Enikő: Szeretetből teljesítsd Isten akaratát, és örömmel szolgáld embertársaidat”. Pap- és diakónusszentelés a Székesegyházban. = Nyugati Jelen (Arad), jún. 27./
2013. május 4.
Papszentelés a székesegyházban
Tavaly nyáron hat fiatal teológiai hallgató öltötte magára a diakónusok viseletét.
Közülük a gátaljai születésű Szabó Tibor szerpap, aki a fuldai Teológiai Főiskolán már befejezte tanulmányait, és azóta a temesvár-józsefvárosi plébánián ft. Szilvágyi Zsolt plébános mellett tevékenykedett, az elmúlt szombaton, április 20-án felvételt nyert az áldozópapok rendjébe. Az ünnepi szentmisét, valamint a szentelési szertartást Excellenciás Roos Márton megyés püspök celebrálta. A liturgián részt vett a fuldai Teológiai Főiskola háromtagú küldöttsége, msgr. Kondé Lajos nagyprépost, szeged-belvárosi plébános, valamint a temesvári egyházmegyés papság csoportja.
Bevezetőjében Excellenciás Roos Márton megyés püspök üdvözölte a szentelendő családtagjait, továbbá a gátaljai és temesvár-józsefvárosi híveket, akik nagy számban jelentek meg a szentmisén.
A szentelési szertartás az evangélium felolvasását követően a jelölt bemutatásával kezdődött. Szentbeszédében nm. és ft. Roos Márton megyés püspök az áldozópap kiemelkedő feladatairól szólt. – Az igehirdetés és a szentmise bemutatása a lelkipásztor személyes lelki életéből kell, hogy létrejöjjön, ha az valóban őszinte és igaz. Ugyanis csak azt tudja továbbadni a híveknek, a közösségnek, amit ő maga a lelki élete folyamán megtapasztal.
Ezt követően a jelenlévők felállva hallgatták a felszentelő imát, majd a Főpásztor csendben a jelölt fejére helyezte a kezét, amely a Krisztustól kapott áldozópapi küldetés átadását jelképezi. Így tettek a jelenlévő lelkipásztorok is, ezáltal kifejezve, hogy fiatal oltártestvérüket befogadják közösségükbe. A jelölt végül magára öltötte az áldozópapi stólát és miseruhát, majd ismét a Főpásztor elé járult, aki átnyújtotta neki a kelyhet és paténát, a szentmiseáldozat szimbólumát.
A szentmise végén Roos Márton megyés püspök köszönetet mondott mindazoknak, akik a felszentelt lelkipásztort választott hivatásában eddig támogatták.
Ft. Szabó Tibor újmisés április 28-án, vasárnap 10 órakor a temesvár-józsefvárosi templomban mutat be szentmisét.
Sipos Enikő
Nyugati Jelen (Arad)