Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Független Ökológiai Központ Alapítvány
2 tétel
2005. november 26.
November 25-27-e között Torockón tartanak közéleti felkészítőt környezetvédő fiataloknak, a Zöld Erdély Egyesület szervezésében. A képzés célja az erdélyi környezetvédelmi civil szféra erősítése. A Zöld Erdély Egyesület partnere a rendezvény megszervezésében a magyarországi Független Ökológiai Központ Alapítvány. Lesz még egy képzés december 9–12-e között. /Dézsi Ildikó: Közéleti Felkészítő Környezetvédő Fiataloknak. = Szabadság (Kolozsvár), nov. 26./
2010. május 12.
Civil környezetvédő szervezetek találkozója
Határon átnyúló együttműködés
Május 7-én, pénteken Kalotaszentkirályon került sor a helyi Silvanus és a miskolci Holocén egyesület szervezésében a magyarországi és erdélyi környezetvédelmi szervezetek második szakmai találkozójára, ahol mintegy 30 környezetvédelmi szervezet képviselői mutatták be programjaikat, beszélték meg az együttműködés lehetőségeit. A találkozón részt vett Borbély László környezetvédelmi miniszter is, aki ismertette a román környezetvédelmi minisztérium programjait, majd egy fórum keretében válaszolt a résztvevők kérdéseire.
A beszélgetés moderátora, dr. Hajdu Zoltán a Népújságnak elmondta: "A környezetvédelem területén tevékenykedő civil szervezetek a demokratikus társadalmakban fontos szerepet játszanak, egyrészt átvállalnak fontos állami feladatokat, amelyeket hatékonyabban és olcsóbban oldanak meg, mint az állami intézmények, gondolok itt bizonyos kampányok megszervezésére pl. a szelektív hulladékgyűjtés terén, vagy a környezetvédelmi tanácsadásra a lakosság irányába, bizonyos felmérések elvégzésére, tanulmányok elkészítésére vagy a környezetvédelmi nevelésre."
Ezenkívül figyelmeztethetik a hatóságokat a környezetvédelmi szabályok, illetve a fenntartható fejlődés értékrendjének tiszteletben tartására olyan tervek, elképzelések vonatkozásában, amikor ezeket az értékeket semmibe veszik. Jelentős az az úttörő munka, amelyet újító jellegű tervek – vizes élőhelyek rehabilitációja, vagy természetvédelmi területek megóvása – kivitelezésével végeznek. Mindezekre a nyugat- európai országokban, de már Magyarországon is léteznek intézményes keretek és finanszírozási mechanizmusok.
A beszélgetés során a résztvevők megegyeztek abban, hogy ezeket az intézményes kereteket és a finanszírozási mechanizmusokat a hatóságok a civil szervezetekkel kell kidolgozzák, a meglévő rendszert pedig hatékonyabbá tegyék. Szó esett arról is, hogy például a Vízgyűjtőterület Bizottságban a civil szervezetek képviselőjének még a mandátuma időtartama sincs meghatározva, holott a szakmai grémium keretében igen fontos szerepe van a nemkormányzati szférának. A finanszírozási mechanizmusok javítása érdekében Borbély László miniszter azt ígérte, hogy megpróbál a Környezetvédelmi Alapból elkülöníteni a civil szervezetek számára egy összeget, amelyről civil szervezetek képviselőiből álló bizottság dönt. Ez a modell már működik Magyarországon, és sokat segített a civil szervezetek intézményes fejlődésében.
A megbeszélésen szóba került Verespatak és a környezetvédelmi nevelés témája. A bányászati beruházás esetében a miniszter arról biztosította a résztvevőket, hogy csak akkor engedélyeztetik a kitermelést, ha teljesítették az uniós szabályoknak megfelelő normákat. Az oktatással kapcsolatosan kifejtette, a minisztérium kidolgoz egy "zöld oktatási programot", amelynek célja a környezetvédelmi nevelés, oktatás fokozása az iskolában, akár gyakorlati feladatokkal is.
A találkozó szekcióülésein megvitatták a szervezetek gondjait és tapasztalatot cseréltek a két országbeli képviselők, majd a rendezvény tereplátogatással zárult. A résztvevők megegyeztek abban, hogy hasznosak az ilyen jellegű találkozók, és elhatározták, hogy évente megismétlik. A jövő évi rendezvény szervezését a Fókusz Öko Központ és a budapesti Független Ökológia Központ közösen vállalta el.
(vajda)
Népújság (Marosvásárhely)