Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Fergettyű Néptánccsoport
2 tétel
2016. április 19.
Kettős ünnep az Aporban
Tudományos ülésszak, kiállítás, néptánc
Holnap, április 20-án a felsőháromszéki mezőgazdasági oktatás 85., illetve báró Apor Péter születésének 340. évfordulóját egész napos rendezvénysorozattal ünneplik meg a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceumban.
A Vigadó Művelődési Ház kistermében 9 órától esedékes, A mezőgazdasági oktatás jelenének gondjai, kihívásai című tudományos ülésszakot ugyanott emlékkönyv-bemutató, fotó-, majd régipénz-kiállítás követi 11, illetve 12 órától. A 14 órától kezdődő gasztronómiai bemutató után a Vigadó nagytermében kulturális emlékműsort tart a tanintézmény Fergettyű néptánccsoportja és a Vadrózsa népdalkör a testvériskolák képviselőinek közreműködésével.
Ezt követően a tanintézmény udvarán dr. Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és dr. Torda Márta, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának osztályvezetője hivatalosan átadja a pályázat révén nyert traktort, majd az emlékplakett leleplezése után az esemény állófogadással zárul.
Daczó H. Barna
Székely Hírmondó (Kézdivásárhely)
2016. április 21.
Nyolcvanöt év a mezőgazdasági oktatás szolgálatában
Egész napos rendezvénysorozattal ünnepelték meg a felső-háromszéki mezőgazdasági oktatás 85., illetve az iskola névadója, báró Apor Péter születésének 340. évfordulóját a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceumban és a Vigadóban tegnap. Magyarország kormányát Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviselte.
A rendezvény délelőtt a Vigadó Galériában A mezőgazdasági oktatás jelenének gondjai, kihívásai című tudományos ülésszakkal kezdődött, ahol neves szakemberek, egyetemi oktatók és elismert mezőgazdasági szaktekintélyek tartottak előadásokat, amit emlékkönyv-bemutató követett. Az iskola tornatermében a 85 év a mezőgazdasági oktatásban című és A jelen képei alcímű fotókiállítást, az egykori étkezdében pedig régipénz-kiállítást tekinthettek meg a meghívottak. A numizmatikai kiállítás Ilyés Botond történelemtanár és Andrei Stanciu tanuló gyűjteményéből való. Délután a tanulók által készített huszonhatféle süteményt bemutató tizenkettedik gasztronómiai kiállításra került sor. A kiállítást Bardócz Lívia, Páva Carmen Gabriela és Izsák Szerényke szervezte, majd a Vigadó színháztermében kulturális emlékműsort mutatott be a tanintézmény Fergettyű néptánccsoportja és a Vadrózsa népdalkör a testvériskolák képviselőinek közreműködésével. Ezt követően a tanintézmény udvarán Torda Márta, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának osztályvezetője és egy magáncég képviselője hivatalosan átadta Dezső Vencel iskolaigazgatónak a pályázat révén nyert új traktort. A hagyományokhoz híven a tizenöt évvel ezelőtt az iskolakertben felállított kopjafára felkerült a harmadik emlékplakettes réztábla, amelyet Deák Botond rétyi református lelkipásztor és Vargha Béla kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes áldott, illetve szentelt meg.
Iochom István
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)