Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie – FNPMF
2 tétel
2016. október 14.
Háborognak a háziorvosok az egészségügyi kártya miatt
Csődöt mondott a rendszer
Felelőtlenséggel vádolta meg és lemondásra szólította fel csütörtökön a háziorvosok érdekeit tömörítő szakszervezet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) vezetőit. A háziorvosok háborgását az váltotta ki, hogy a hét elején csődöt mondott az egészségügyi kártyákat működtető informatikai rendszer, a hiba miatt pedig komoly fennakadások alakultak ki a háziorvosi rendelőkben, a páciensek ellátásában. A rendszerhiba beállta után a CNAS illetékesei azt üzenték a biztosítóval szerződéses viszonyban álló egészségügyi szolgáltatóknak, hogy a hiba megjavításáig a rendszeren kívül (offline) is lássák el a pácienseket. A Háziorvosok Országos Társasága (SNMF) azt sérelmezi, hogy a kártyás rendszer beüzemelése előtt a törvénykezők nem dolgoztak ki egy „B-tervet” arra az esetre, ha rendszerhiba lépne fel a számítógépes hálózatban. A háziorvosok most attól tartanak, hogy utólag pluszköltségeket, sőt akár szankciókat is kivethetnek rájuk, amennyiben a páciensekkel kapcsolatos információkat, szolgáltatásokat – az egyébként országos rendszerhiba miatt – nem vezetik be a rendszerbe.   
A SNMF és a Háziorvosok Patronátusainak Országos Föderációja (FNPMF) a hazai receptfelírási eljárásokat is ellenzi, melyek szerintük rendkívül bonyolultak, ugyanakkor a nehezen értelmezhető jogszabályokkal együtt számos megszorításnak és kellemetlenségnek teszik ki az orvosokat.
A két szervezet követeli: menesszék mindazokat, akik felelősek a kártyás rendszer hibáiért, ugyanakkor vizsgálják ki, milyen körülmények között történt annak beüzemeltetése. 
Sólya Emília Nyugati Jelen (Arad)
2017. december 21.
Rossz hír: januártól fizetnünk kell a háziorvosunknak
Januártól már nem ingyenes a háziorvosi ellátás, mert az egészségbiztosító nem hosszabbította meg a szolgáltatásaik elszámolásáról szóló szerződéseket.
A rossz hírt a Háziorvosok Országos Társasága és a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége jelentette be szerda este egy közös közleményben. E szerint az ellátásért csak abban az esetben nem kell fizetni, ha a háziorvos hajlandó ingyen dolgozni, mert pénzt már nem kap a biztosítótól a munkájáért.
Ennek oka, hogy év végén lejár a háziorvosok és a megyei egészségbiztosító pénztárak közötti szerződés a szolgáltatásaik elszámolásáról, és ezt nem hosszabbították meg. A közlemény szerint a biztosítót, a kormányt és a parlamentet nem érdekli a mintegy 25 ezer romániai háziorvos sorsa.
A háziorvosok szerint ennek bizonyítéka, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében alig növelte a kormány a szolgáltatásaik elszámolására szánt pénzkeretet. Ez jelenleg az egészégbiztosítási alap 5,77 százaléka. Jövőre az arány a kért 10 százalék helyett csak 5,8 százalékra növekszik. maszol.ro