Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Életfa Fazekasok Szövetsége (Korond)
3 tétel
2007. május 29.
Pünkösdi fazekasvásárt szervezett Korondon az Életfa Korondi Fazekasok Szövetsége. Az érdeklődők nemcsak hagyományos székelyföldi termékeket vásárolhattak, de betekinthettek a korongozás kulisszatitkaiba, illetve néprajzkutatók értékelését hallgathatták a kiállított portékákról. Ez volt a fazekasszövetség első hivatalos bemutatkozója. /Kerámiavásár Korondon. = Krónika (Kolozsvár), máj. 29./
2014. december 10.
Újszerű módszerrel az ősi mesterségekért
A korondi fazekas élményműhely bővítéséért szervez közadakozást az internet segítségével a Korond–Parajd Térség Természetvédelmi Gondnoksága (KORPA) és az Életfa Korondi Fazekasok Szövetsége.
Külföldön már bevált módszer a crowdfunding, azaz a közösségi finanszírozás különböző kezdeményezések megvalósítására, azonban Erdélyben eddig kevesen éltek a lehetőséggel. A világhálós kalapozással ezennel a sóvidékiek próbálkoznak, akik közadakozással növelnék egy élményműhely befogadóképességét. Jelenleg az Életfa Korondi Fazekasok Szövetsége tartja fenn a műhelyt, ahol a hazai és külföldi érdeklődők fazekas, faragó, illetve más korondi kézművességekkel ismerkedhetnek meg közvetlen módon. A foglalkozásoknak otthont adó helyiség azonban olykor szűkös a látogató csoportok számára. Pillanatnyilag csupán egy elektromos és egy hagyományos korongon, valamint egy faragóasztalnál sajátíthatják el a látogatók a sóvidéki mesterségek titkait.
A jelenlegi épület csak kisebb csoportoknak nyújthat élményt, a bővítéssel viszont már kézművestáborokhoz szükséges fedett térként is működhet, de közösségi célú megmozdulások helyszíne is lehetne. A nagyobb élményműhely ugyanakkor hozzájárulhat a vidéki fiatalok honismereti tevékenységéhez. A munkálatok összköltsége 4780 lej, azonban a projekt kezdeményezői számítanak az Unitárius Kaláka 1650 lejes duplázási javaslatára, ezért a közadakozás célösszege 3130 lej. A www.give-get-do.ro, az egyik első hazai adománygyűjtő honlapon szervezett gyűjtés jövő év májusáig tart.
Amennyiben egy mecénás több mint tíz euróval támogatná a munkálatok megvalósítását, a kezdeményezők kétszemélyes foglalkozást kínálnak fel. Az ötven eurónál nagyobb összeggel hozzájárulóknak pedig a kétszemélyes foglalkozás mellé két Aragonitmúzeum-belépőt és Csiga-dombi látogatást is felajánlanak. Prémium Korond támogató csomagot kapnak mindazok, akik száz eurónál nagyobb összeget dobnak a világhálós kalapba, a prémium mecénások kötött gyapjúzokniba csomagolt helyi készítésű kerámiát és taplótárgyakat, valamint korondi aragonitból csiszolt nyakláncot kapnak, továbbá kétszemélyes, idegenvezetéssel egybekötött élménydús látogatást az Aragonitmúzeumba, a fenyőkúti tőzegláphoz, a Csiga-dombra, a Likas-kőhöz és a Firtos várához.
Veres Réka |
Székelyhon.ro
2015. július 16.
Elleshető titkok – Tágasabb lett a korondi fazekas élményműhely
Tágasabb lett tizennégy négyzetméterrel a korondi fazekas élményműhely, ahol a nyári és téli szezon alatt is számos hazai és külföldi turista ismerkedik meg a mesterség titkaival.
Internetes adománygyűjtéssel, helyiek adakozásával gyűlt össze az élményműhely bővítéséhez szükséges összeg. Az Életfa – Korondi Fazekasok Szövetsége által fenntartott műhelyben az érdeklődők a fazekasságot, a faragást és más korondi kézművességeket ismerhetnek meg.
A műhelyben korábban számos turistacsoport bepillantást nyerhetett a mesterségek titkaiba, azonban szűkösnek bizonyult a hely. A bővítéshez szükséges összeget a Korond–Parajd Térség Természetvédelmi Gondnoksága (KORPA) és az Életfa – Korondi Fazekasok Szövetsége pályázta meg a Project Harvest Hope (PHH) és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) együttműködéséből született Unitárius Kalákánál, az online adománygyűjtő portálon pedig tovább adakozhattak a kezdeményezést támogatni kívánó személyek.
A tágasabb térnek köszönhetően most már nagyobb csoportok is látogathatják, de akár táborok helyszínéül is szolgálhat az élményműhely. Jelenleg egy hagyományos korong áll a látogatók rendelkezésére, amellyel a déd- és nagyapák dolgoztak egykoron – magyarázta Józsa László, az Életfa – Korondi Fazekasok Szövetségének elnöke. Ezenkívül egy önerőből vásárolt elektromos korongon a fazekasság mai formáját ismerhetik meg a kíváncsiskodók, továbbá formázógép, faragóasztal, valamint nyomtatóeszközök is találhatóak a műhelyben.
A fazekasszövetség elnöke elmondta, az épület karbantartását többnyire önerőből, valamint pályázatokon lehívott összegekből valósítják meg, így csak apró léptekben tudják megvalósítani elképzeléseiket. Hozzátette, amennyiben elegendő pénzt gyűjtenek össze, szeretnék egy újabb elektromos koronggal is bővíteni a műhely felszerelését, hiszen így többen próbálhatják ki a mesterséget.
Veres Réka
Krónika (Kolozsvár)