Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye
2 tétel
2009. szeptember 30.
Az ezeréves évfordulóhoz méltón, több napon keresztül zajlott a Gyulafehérvári Főegyházmegye millenniumi évét záró ünnepségsorozat, amelyre a szeptember 29-én tartott hálaadó szentmisével befejeződött. A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban a Franc Rodé bíboros, XVI. Benedek pápa különleges küldötte által – nagyrészt magyar nyelven – celebrált misét a zsúfolásig megtelt székesegyház előtti kivetítőn is több ezren követték. Az ünnepi szentmisén képviseltette magát az Esztergom-Budapest Római Katolikus Érsekség (Erdő Péter bíboros révén), a győri, a pécsi, a debreceni, a szegedi, a munkácsi, a szabadkai, a bukaresti, a jászvásári, a nagyváradi, a szatmári, a székesfehérvári, a temesvári egyházmegye, a München-Freisingi Érsekség, a görög katolikus nagyérsekség, az Erdélyi Unitárius Egyház, az Erdélyi Evangélikus Egyház és az Erdélyi Református Egyházkerület. Dr. Jakubinyi György ünnepi beszédében kifejtette: „kettős kihívás előtt állunk, de ez nemcsak a gyulafehérvári főegyházmegyét, hanem az egész társadalmat érinti: ezek pedig a lélekszám-csökkenés és a megélhetés biztosítása a szülőföldön. ” Majd folytatta: „… látva az ezeréves feladatot, a hűséget, a kitartást, azt, hogy olyan mostoha körülmények között, amikor még püspök sem volt az országban, mégis megmaradt a katolikus egyház – ez buzdít minket…” Valamivel több mint egy év telt el azóta, hogy a csíksomlyói zarándoklat helyszínén tartott szabadtéri szentmisével 2008. szeptember 13-án elkezdődött az Erdélyi Egyházmegye millenniumi rendezvénysorozata. Ebben voltak többek között teológiai napok Gyulafehérváron, az új könyvtár felavatásával, Márton Áron ünnepség a kolozsvári Szent Mihály-templomban, a Lázói Kápolna és a déli torony felújításának az ünnepe, a millenniumi kiállítás megnyitója … Az ezeréves évforduló elsősorban a katolikus közösség, de az egész erdélyi magyarság ünnepe is volt. /Bakó Botond: Felemelő millenniumi záróünnepség. = Szabadság (Kolozsvár), szept. 30./
2011. szeptember 21.
Összefogott három katolikus egyházmegye
„Az iskolákban mindent megtanítanak a gyerekeknek a matematikától kezdve az autóvezetésig, olyan fontos dolgokról viszont, mint a párkapcsolatok, a családi élet vagy a gyermekvállalás sehol nem esik szó” – fejtette ki tegnap Szatmárnémetiben Ft. Szabados Viktor.
A hajdúdorogi görög katolikus püspökség családreferense ezt egy projektzáró sajtótájékoztató keretében mondta el, ahol három egyházmegye – a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye és a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye – most zárult közös pályázatának eredményeit ismertették. A három püspökség az Európai Unió magyar–román határon átívelő együttműködést támogató programjából nyert közel 167 ezer eurót családgondozási programjára, amelyből képzéseket, szakmai konferenciát és egy tábort finanszíroztak, valamint létrehoztak egy honlapot is. Lepedus István, a Szatmári Római Katolikus Püspökség Világiak Irodájának referense elmondta: összesen kilencvennégy családgondozásban segítő önkéntest képeztek ki, akik iskolákban, kisközösségekben dolgoznak majd a jegyespasztoráció és a családgondozás terén.
Az új munkatársak az elmúlt egy év során kilenc Szatmár megyei iskolában beszéltek a gyerekeknek a kapcsolatokról, szexualitásról, jegyességről és családról osztályfőnöki órák keretében. Szerveztek továbbá házashétvégéket, ahol pároknak igyekeztek segíteni abban, hogy harmonikusabbá tegyék a kapcsolatukat. A legnagyobb rendezvényük egy közös, körülbelül 360 résztvevőt számláló családos tábor volt, ahol elsősorban arról esett szó, hogy miként lehet a krízishelyzeteket megoldani. Az egyházmegyék szakembereinek is szerveztek egy továbbképzőt, ahol arról tanultak, hogy miként lehet segíteni a függőségben szenvedőkön, gyász esetén vagy akkor, ha sérült gyermek születik egy családba. A jegyeskurzusok során pedig a házasulandókat igyekeztek tanácsokkal ellátni. Emellett megjelentettek 800 példányban egy füzetecskét, amely lényegében a harmonikus családi élet kiskátéjának tekinthető. Annak érdekében, hogy a projekt rendezvényei alatt köttetett kapcsolatok fennmaradjanak, létrehoztak egy közös honlapot is, amelynek segítségével a résztvevők a jövőben is tarthatják a kapcsolatot.
Mint elhangzott, az iskolai oktatást a gyerekek igen nagy érdeklődéssel fogadták, és igényelték a folytatást, a családi táborban pedig – ahol a krízishelyzetek kezelésére helyezték a hangsúlyt – a résztvevők zöme úgy vélekedett, hasznos volt a találkozó, azonban nem elégséges, így indítványozták, hogy legyen folytatás. A püspökségek képviselői kifejtették: itt nem állnak meg, és a családgondozási tevékenységet a jövőben is közösen szeretnék szervezni.
Babos Krisztina. Krónika (Kolozsvár)