Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Daedalus [közvélemény-kutató intézet]
2 tétel
2013. december 18.
A romániaiak egyharmada hagyná el végleg az országot
Végleg elköltözne az országból a romániaiak 35 százaléka. A három legnépszerűbb emigrációs célpont Németország, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok.
A Daedalus közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a kisjövedelmű, középfokú iskolai végzettséggel rendelkező férfiak hagynák el véglegesen az országot a jobb anyagi megélhetés miatt. Daniel Enescu, a Daedalus Millward Brown menedzsere szerint a szegénységgel magyarázható leginkább a romániaiak kivándorlási szándéka.
Németországba a megkérdezettek több mint 40 százaléka szeretne kitelepedni, Nagy-Britanniába 37, az Amerikai Egyesült Államokba a válaszadók 27 százaléka.
A felmérést 7 országban végezték több mint 2 ezer személy megkérdezésével. A román, bolgár, szerb, horvát, török, cseh és szlovák válaszokat összesítve azt állapították meg, a romániai kivándorlási hajlandóságnál csak a szerb és bolgár emigrálási kedv magasabb. (erdély fm)
Transindex.ro
2014. február 10.
Kivándorolna Románia lakosságának 35 százaléka
A romániaiak 35 százaléka hagyná el végleg az országot, derült ki a Daedalus közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet a marosvasarhely.info idézett.
A felmérés szerint leginkább a kisjövedelmű, középfokú iskolai végzettséggel rendelkező férfiak költöznének végleg külföldre, a fő indok a jobb anyagi megélhetés lehetősége, a legkedveltebb célpontok pedig Németország, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok.
A Daedalus közvélemény-kutató intézet felmérését 7 országban végezték el, ezek közül Bulgáriából és Szerbiából vándorolnának ki a legtöbben, Románia a harmadik kivándorlási hajlandóság kérdésében.
maszol/marosvasarhely.info,