Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat
2 tétel
2016. június 16.
Hungarikum Napok Nagyszebenben
Újra megszervezik Nagyszebenben a Hungarikum Napokat, a változatos programsorozatot kínáló, immár hetedízben tartandó rendezvény július 1-je és 3-a között várja a közönséget.
Mint a szervező Híd – Szebeni Magyarok Egyesülete közölte, partnerek és támogatók segítségével tartják meg a magyar értékeket bemutató nyári fesztivált. Az előző évekhez hasonlóan családias hangulatban vonultatják fel a magyar jellegzetességeket, szabadtéri és gyermekműsorok, gulyásfőző verseny, kiállításmegnyitók, jurtaépítés, kézművesek vására, operettgála szerepel a programban.
A Hungarikum Napok a nemzeti értékek bemutatását és ápolását szolgálja, kulturált kikapcsolódási lehetőséget biztosít a helyi közösség és a vendégek számára. A szervezők közölték, Szolnokról érkező vendégek kiállítással, táncelőadással, gasztronómiai bemutatókkal, magyarnóta-előadással gazdagítják a műsort. A szolnoki Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat a szervező egyesület partnere, igyekeznek tovább fejleszteni Nagyszeben és a magyarországi város között a hivatalos kapcsolatokat.
A fesztivál kínálatában szerepel még többek közt a Nonkonformizmus és művészi szabadság című tárlat megnyitója, amelyet vasárnap 11 órakor tartanak a református templom galériájában. A kiállításnak, amely báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola pályaképét mutatja be, és amely több erdélyi városban bemutatkozott már, Szebeni Zsuzsa a kurátora. A részletes program aSzeben.ro honlapon olvasható.
A nagyszebeni magyarok egyesülete 2004-ben alakult Guttman Márta, Bándi István, Márton András, Fám Erika, Serfőző Tünde és Serfőző Levente kezdeményezésére, 2005-ben jegyezték be mint jogi személyt. Az egyesület elnökét, Serfőző Leventét áprilisban tüntette ki az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Kolozsváron a szebeni magyarság kultúrájának minőségteremtő ápolásában, önszerveződésének ösztönzésében vállalt kiemelkedő munkásságáért.
Krónika (Kolozsvár)
2016. július 5.
Gulyáspogácsás Hungarikum Napok Nagyszebenben
„A jó gulyás titka a magyar lélek”
A péntek esti hivatalos megnyitót a Magyar gasztronómia – szolnoki és nagyszebeni képekben című tárlatmegnyitó előzte meg a Tanácstoronyban, a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület szervezésében.
De a később kezdődő ünnepi műsorból sem mAradtak ki a szolnokiak, hiszen a Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium fiataljainak táncelőadását láthatta a nagyérdemű. Serfőző Levente, a rendezvény főszervezője beszédében örömmel számolt be arról, hogy az Ars Hungarica fesztiválhoz hasonlóan a Hungarikum Napok is bekerült a város hivatalos rendezvényeinek jegyzékébe. Ugyanakkor elmondta: reméli a szolnoki kapcsolat továbbfejlődését is. Molnár Beáta, a Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat elnöke röviden ismertette az általa képviselt szervezet tevékenységét. Megjegyezte: nem titkolt céljuk, hogy 2016 szeptemberében testvérvárosi és kulturális együttműködési szerződést írjanak alá a nagyszebeni illetékesekkel.
(dézsi)
Szabadság (Kolozsvár)