Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Civitas Nostra Városvédő Egyesület
2 tétel
2010. április 30.
Új "kitüntetést" vezetne be a városháza
Humorbukfenc, vagy a diktatórikus hajlam tünete?
Új kitüntetés létrehozására tett szóbeli javaslatot a marosvásárhelyi tanács tegnapi ülésén Maior Claudiu alpolgármester.
A városvezető szerint fékezőpolgári címet kellene adományozni azoknak a személyeknek, akik az igazságszolgáltatási rendszer nyújtotta jogorvoslati lehetőségekkel visszaélve következetesen akadályozzák a város nagy projektjeinek, így a somostetői terelőútnak a megvalósítását. Maior az elképzelése szerint oklevéllel és plakettel járó címre két személyt is javasolt a tanács tegnapi ülésén – Kincses Ajtay Máriát, aki a közigazgatási bíróságon indított eljárást a terelőútra vonatkozó márciusi tanácsi határozat ellen, és Varga Istvánt, a Civitas Nostra Városvédő Egyesület volt elnökét, mely szervezet az ősszel a szóban forgó útépítéshez szükséges erdőirtást lehetővé tevő környezetvédelmi engedély kiadásáért beperelte a környezetvédelmi hatóságot.
Az alpolgármester még a napirend tárgyalása előtt olvasta fel javaslatát, amelyről szavazás nem volt a tegnapi ülésen. A testület meghirdetett napirendjére tűzött javaslatok jelentős részének megvitatását elhalasztották jövő csütörtökre, mivel kétharmados szavazattöbbséget igénylő javaslatok elfogadásához nem volt kvórum – az ülést tulajdonképpen félreértés folytán időzítette tegnapra a városháza, mivel korábban az RMDSZ-frakció, amelynek több tagja is hivatalos okból nem lehetett jelen, keddre javasolta az összehívást – az alpolgármester azt ígérte, jövő hétre elkészül a javaslatát írott formába öntő tervezet is. Arról nem nyilatkozott, hogy a minden állampolgárnak az igazságszolgáltatáshoz való jogot garantáló alkotmánycikkely kapcsán kért-e jogi szakvéleményt valakitől. Az utóbbi évtized városvezetési gyakorlata ismeretében nem meglepő alpolgármesteri kezdeményezés egyik "kitüntetettje", Varga István az ülés után lapunk kérdésére kifejtette, szerinte ez a javaslat kitűnően illeszkedik a polgármesteri hivatal ama gyakorlatába, miszerint a városvezetés akaratától eltérő véleményt képviselőket megpróbálják lejáratni vagy hiteltelenné tenni. Ha a tanács megszavaz egy ilyen javaslatot, azzal önmagát teszi majd nevetségessé – vélte a városvédő szervezet volt elnöke.
(benedek)
Népújság (Marosvásárhely)
2015. február 12.
Dorin Florea nemet mond a székely szabadság napi felvonulásra
Ismételten kérte az ingatlan-vissza- szolgáltatások felülvizsgálatát dr. Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere, aki szerint a "zöld" civil szervezeteken keresztül mennek a "nagy erdőlopások". A városvezető négy líceum átnevezésére nyújt be előterjesztést a tanácshoz, továbbra sem engedélyezi a március 10-i felvonulást, és a 25 évvel ezelőtti tragikus márciusi események kapcsán kerekasztal-megbeszélést szervezne.
Marosvásárhely polgármestere azért van felháborodva, mert a Civitas Nostra városvédő egyesület a február 18-ra a Deus Providebit Házba tervezett rendezvényére nem hívta meg. Mivel a megbeszélés tárgya a somostetői erdő lesz, Florea mindenképpen részt kíván venni ezen. A városvezető azt a bírósági végzést lobogtatta, amely szerint semmissé nyilvánították a Natura 2000-re vonatkozó miniszteri rendeletet. "A volt környezetvédelmi miniszter, városunk polgárának jogtalan rendeletét semmissé nyilvánították, így végleges bírósági végzéssel a városé a somostetői erdő, és a városnak kötelessége rendezni. Hogyan alakítsunk ki parkot, sétányokat, kisvasutat, parkolóhelyeket stb., ha ebben folyton meggátolnak a civil szervezetek? Hat éve követelem, hogy vizsgálják felül az ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó jogszabályokat, de hiába, még a Korrupcióellenes ügyészség álláspontját sem veszi figyelembe a parlament" – nyilatkozta Dorin Florea. Miután alaposan leszidta a parlamenti képviselőket, politikusokat, nemkormányzati szervezeteket, közölte, ha nem is hívták meg, ott lesz a Civitas Nostra rendezvényén.
Vuia, Brâncusi, Persu, Vlasiu – ahonnan tömegesen lógnak a diákok
Arra hivatkozva, hogy a szóban forgó tanintézmények nem érdemlik meg a jól hangzó neveket, mivel igazgatóik túl elnézőek a diákokkal szemben, a polgármester határozattervezetet terjeszt a tanács elé a fent említett líceumok átnevezéséről. Florea szerint a négy líceum tantestülete, diáksága "nem nőtt fel az intézmények hangzatos nevéhez", hiszen a tanulók tömegesen lógnak az iskolából, a pedagógusok pedig tolerálják a helyzetet. "Háromszor voltunk ellenőrzésen, minden alkalommal azt tapasztaltuk, hogy a diákok hiányoznak az órákról. Például az Aurel Persu líceum 515 diákja közül mindössze 50 tanuló volt jelen az órákon, a hiányzásokat nem írták be a naplóba, az osztályfőnökök nem törődnek azzal, hogy mit csinál a gyerek. Hasonló a helyzet a másik három tanintézményben is. Vannak fotóink, dokumentumaink. Más líceumokban miért nincsenek problémák, csak ebben a négyben?!" – értetlenkedett Florea, hangsúlyozva, a helyi költségvetés 25 százalékát fordítják évente az iskolák korszerűsítésére, és a rendszerben közel 3100 pedagógus és kisegítő fejti ki tevékenységét, tehát elvárható lenne a fegyelem és a jobb teljesítmény.
Ingatlanokat venne át az önkormányzat
Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester kijelentette, több olyan ingatlan is található Marosvásárhelyen, amelyeket tulajdonosaik elhanyagolnak, vagy amelyekre a városfejlesztési szempontok miatt van szüksége az önkormányzatnak, és amelyeket átvenne a város: három líceumot, az Aranykakast, a Somostetőt, hat épületet a Dózsa György utcában, a vonatállomás épületét. Florea szerint a városnak épületekre van szüksége, lakásokra, amelyeket bérbe adhat, illetve beruházások megvalósításához. A cél ugyanis régióközponttá válni – tette hozzá.
Helybenhagyja a bizottság határozatát
Dorin Florea kijelentette, helybenhagyja a köztéri rendezvények kérelmeit elbíráló konzultatív bizottság határozatát. A bizottság negatívan véleményezte a március 10-re, a székely szabadság napjára tervezett felvonulást. A polgármester kijelentette: tanácsadó testületei azon az állásponton vannak, hogy provokációkra lehet számítani, ő pedig bízik a véleményükben, ezért nem változtat a döntésen. "Kötelességem mindent megtenni annak érdekében, hogy elejét vegyem az esetleges incidenseknek" – tette hozzá a városvezető. A polgármester végezetül bejelentette, az 1990. március 20-i események kapcsán szervezne az egyetemekkel közösen kerekasztal-beszélgetést, amelyre meghívná Klaus Johannis államfőt is.
Antalfi Imola
Népújság (Marosvásárhely