Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Cimbora Napközi Otthonos Óvoda (Csíkszereda)
2 tétel
2014. január 14.
Kevesebb osztály indul
A jelenleginél kevesebb osztály szerepel a következő tanévi Hargita megyei beiskolázási tervben, egyrészt a gyereklétszám csökkenése, másrészt az osztálylétszámok növelése miatt. Nagy újdonság, hogy visszavezeti az oktatási tárca kilencedik osztálytól a szakiskolát, mivel azonban erről még nem sokat tudni, a szakoktatási, középiskolai keretszámok sem publikusak.
Sajtótájékoztatón ismertette kedden Csíkszeredában Bartolf Hedvig főtanfelügyelő a megye 2014-2015-ös beiskolázási tervét. Elmondta, a közoktatás legtöbb tagozatán kevesebb a tervezett osztályok száma, mint jelenleg, ennek egyrészt az az oka, hogy a gyermeklétszám folyamatosan csökken, másrészt, hogy költségcsökkentési megfontolásokból magasabb létszámú osztályokat terveztek.
Felső tagozaton több a gyerek
Az óvodásoknál az idén működő 563 csoport helyett következő tanévben 558 csoport indítását tervezik, az elemi oktatásban a jelenlegi 900 osztály helyett ősszel 898 indulhat. A felső tagozatos általános iskolai oktatásban kivételesen több osztály lesz a következő tanévben, mivel ebben a korcsoportban több a gyerek: az idei 658 osztály helyett 672 indítását tervezik.
A Második esély program keretében 20 osztály indítását tervezik a tanulmányaikat folytatni kívánók számára (a jelenlegi 14 helyett), a sérült gyerekek három óvodai csoportban és 15 osztályban tanulhatnak (három osztállyal több, mint ebben a tanévben), középiskolai szinten pedig három osztályt hoznak létre számukra (ugyanannyit, mint amennyi most működik). A sportkluboknál megyeszerte 125 csoport indítása valószínű, ez egy csoporttal jelent többet, mint amennyi most működik, újabb pedagógus alkalmazását viszont ez nem feltételezi.
Változás Csíkszeredában
Bartolf Hedvig nyilatkozata szerint Csíkszeredában egy lényeges változást tartalmaz a jövő évi beiskolázási terv, a Cimbora napközinek a Kisherceg napközibe való beolvadását, mivel előbbinél nincs meg a jogi személyiség fenntartásához elegendő gyerek. Felvetésünkre, miszerint erről elhalasztotta a döntést a helyi önkormányzat, Bartolf Hedvig azt válaszolta, nem ismeri az ügy részleteit, de ők így kapták meg a várostól az adatokat.
Ismét lesz szakoktatás kilencediktől
Bartolf Hedvig bejelentette, az oktatási tárca döntése szerint ismét indul szakoktatás nyolcadik osztály után. Hároméves képzés lesz a nyolcadik osztályt végzett diákok számára és kétéves a kilencedik osztály után szakoktatásba iratkozók számára – közölte a főtanfelügyelő. Ismertette, mivel a szakoktatásra vonatkozó újdonságok csak most jelentek meg, nem tudták véglegesíteni a beiskolázási tervnek a szakoktatásra és a középiskolai oktatásra vonatkozó részét. Ezen a területen még egyeztetésekre, döntéshozatalra van szükség, ezt követően teszik csak közzé, hogy a középiskolákban hány osztály indulhat következő tanévben.
R. Kiss Edit
Székelyhon.ro,
2016. március 30.
Megszabják a csíkszeredai óvodák létszámát
A következő, ősszel kezdődő tanévtől Csíkszereda önkormányzata szabja meg, hogy a városi óvodákban hány gyermekkel működhetnek csoportok – döntött pénteki ülésén a képviselő-testület. 
Antal Attila, az elöljárói feladatokat is ellátó alpolgármester rámutatott: régóta fennálló probléma, hogy egyes óvodák túlzsúfoltak, máshova pedig alig íratnak be gyermekeket, ezért felmérték, hogy az egyes intézményekben hány négyzetméter, illetve légköbméter jut egy-egy kisgyerekre, és ennek alapján számolták ki az ideális létszámot.
A pénteki tanácsülésen az új számadatokat is elfogadták. Antal Attila úgy fogalmazott: „egyfajta küzdelem zajlott az óvodák között a gyermekekért, amelynek az lett eredménye, hogy néhol megszűntek csoportok, sőt intézményeket is fel kellett számolni vagy össze kellett vonni”. Hozzátette: amit most határozatba foglaltak, azt korábban próbálta „szép szóval” elérni, körlevélben is kérte az igazgatókat, hogy megfelelő számú gyermeket fogadjanak. „A beiskolázási politika ahhoz a torz helyzethez vezetett, hogy egyes óvodák elnéptelenedtek. Reméljük, hogy a beiratkozási keretszámok maximalizálásával helyreáll a rend” – fogalmazott az elöljáró.
A legtöbb helyet egyébként az Aranyalma óvodában hagyták jóvá, ahová 264 gyermek jelentkezhet – itt a jelenlegi létszám eléri a 274-et. Kétszáz beiratkozót fogadhat a jelenleg 202 gyermeket oktató Kis herceg óvoda, míg a Cimborában 192 személyt tudnak fogadni – a jelenlegi létszám 123. A legkisebb határértéket a Napraforgó elnevezésűben szabták meg: ide hatvan gyermeket lehet beíratni, most egyébként 72 óvodást tartanak nyilván.
A képviselő-testület pénteken egy tárgyalóbizottság létrehozásáról is döntött, amelynek feladata egyeztetni bizonyos városi ingatlanok, telkek vásárlásáról és cseréjéről. Ilyen ingatlancsere jöhet létre a csíkszeredai önkormányzat és a Szent Kereszt Plébánia között: az egyház egy Hunyadi János utcai telket adna a városnak a Stadion utcában épülő kollégium és lelátó alatti területért cserébe. A Szeredai fürdő egy részének tulajdonosa is eladási szándékát jelezte, Antal szerint pedig már felértékeltették a területet, ezután tárgyalnak annak megvásárlásáról. Az új bizottság a következő időszakban megvizsgálja a telekcserére, illetve a telek-, valamint az épületvásárlásra vonatkozó lehetőségeket, és a következtetéseket az önkormányzati döntéshozó testület elé terjeszti.
Az önkormányzat arról is döntött, hogy április elsejétől felbontják a Favory Sportklubbal kötött, a zsögödi strand és a hozzá tartozó két teniszpálya működtetésére, korszerűsítésére, fenntartására vonatkozó, 2000-ben kötött szerződést – ezt az egyesület kérte a hivataltól. Ennek nyomán a polgármesteri hivatal versenytárgyalást hirdet a közel 10 ezer négyzetméteres terület haszonbérbe adására.
Barabás Hajnal. Krónika (Kolozsvár)