Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Banatul Szimfonikus Zenekar (Temesvár)
3 tétel
2008. március 12.
A Budapesti Román Kulturális Intézet meghívására március 12-én Budapesten vendégszerepel a Gheorghe Costin karnagy vezette Banatul szimfonikus zenekar. /Pataki Zoltán: Temesvári zenészek köszöntik a Tavaszi Fesztivált. = Nyugati Jelen (Arad), márc. 12./
2016. október 15.
Temesvár – A megvilágosodás 300 éve
Az osztrák császári seregek, Savoyai Jenő herceg vezetésével, 1716 októberében szabadították fel Temesvárt a török uralom alól. A helyi Polgármesteri Hivatal Temesvár – A megvilágosodás 300 éve címmel szervez jubileumi rendezvénysorozatot a következő napokban, amellyel a város modernizációjának kezdeteiről és az utána következő látványos fejlődésről szeretnének megemlékezni a szervezők.
Október 15-én, szombaton 12 órától a Dóm téren lesz megtekinthető a Medievalum kiállítás, ahol fegyvereket, lovagi öltözeteket, középkori hangszereket, kínzóeszközöket láthatnak az érdeklődők.
A Szabadság téren este 20 órakor kezdődik a Temesvár – A megvilágosodás 300 éve című koncert, a temesvári Banatul szimfonikus zenekar közreműködésével.
Október 16-án, vasárnap 11 órától a Szabadság téren XVIII. századi kosztümös és harci bemutatót tartanak. A Dóm téren 12 órától lesz újból megtekinthető a Medievalum kiállítás, ahol fegyvereket, lovagi öltözeteket, középkori hangszereket, kínzóeszközöket állítanak ki.
Október 18-án 17 órától a Savoyai Jenő utca 24. szám alatti háznál emlékeznek meg a herceg 300 esztendővel korábban történt győzelmes temesvári bevonulásáról. A ház falán két emléktáblát is lelepleznek Savoyai Jenő herceg tiszteletére. A Jenő herceg ház valójában a temesvári Forforoza várkapu helyén áll, amelyen keresztül a győztes osztrák hadvezér bevonult Temesvárra. A várkaput 1817-ben lebontották, a tégláiból felépítették azt a kétszintes házat, amely dombormű formájában megőrizte a kapu emlékét.
A jubileumi rendezvénysorozat idején, október 14-én és 15-én nemzetközi tudományos ülésszakot szerveznek a Román Akadémia temesvári székházában Temesvár 1716–2016. Egy európai történetcímmel.
Pataki Zoltán Nyugati Jelen (Arad)
2016. október 17.
Középkori időutazásra invitálták a temesváriakat
A Bánság fővárosa 300 évvel ezelőtt, 1716 októberében szabadult fel a török uralom alól. A jubileum tiszteletére Temesvár A megvilágosodás 300 éve címmel szervez látványos rendezvénysorozatot a történelmi Belváros frissen felújított terein. Szombat este látványos időutazásra invitálták a Szabadság téren bemutatott történelmi showműsor nézőit, ahol megelevenedtek Temesvár középkori történelmének legfontosabb momentumai.
A Dóm téren pénteken és szombaton is láthatták a temesváriak a Medievalum középkori fegyverkiállítást és harci bemutatókat, amelyek során Temesvár 1716. évi ostromát elevenítették fel a kosztümös fiatalok. A Dóm teret elözönlötték a keresztény és az oszmán seregek, amelyek sorsdöntő ütközetet vívtak a város történelmi főterén. Dörögtek az ágyúk, élet-halál harcot vívtak a vitézek, megismertetve a nézőkkel a középkori harcművészetet. A kiállításon bemutatták a keresztény seregek kardjait, lándzsáit, buzogányait, bárdjait, nyílpuskáit, vértjeit, sisakjait, páncélingeit, de a könnyebb török fegyverzettel is megismerkedhettek az érdeklődők. A fegyvereket bárki kézbe vehette és a kalodába is bedughatta a fejét, aki közelebbről is kíváncsi volt erre a kínzóeszközre.
Szombat este a Szabadság téren került sor a rendezvénysorozat csúcseseményére: látványos időutazás során mintegy 200 kosztümös statiszta elevenítette fel Temesvár történelmének legfontosabb pillanatait, Károly Róbert királyi székhelyétől a Dózsa György vezette parasztlázadáson át a vár 1552. évi elestéig és Losonczy István várkapitány és csapata lemészárlásáig. A török hódoltság éveit is felvillantó előadás végén Savoyai Jenő herceg seregei felszabadították Temesvár várát a török uralom alól, és kezdetét vette a fény, a megvilágosodás, a modern európai civilizáció korszaka. A történelmi showműsorhoz a zenei aláfestést a Banatul szimfonikus zenekar szolgáltatta. 
A jubileumi rendezvénysorozat szervezői a Temesvári Polgármesteri Hivatal és a Temes Megyei Tanács, a szombat esti előadás során közreműködött a Savoyai Jenő herceg Egyesület és a Banatul Filharmónia. Október 18-án, kedden emléktáblát helyeznek el a Savoyai Jenő ház falán, az osztrák hadvezér felszabadító csapatainak győzelmes bevonulása tiszteletére. Savoyai Jenő herceg serege 1716. október 18-án foglalta el Temesvár várát, miután a török seregeknek szabad elvonulást biztosítottak.
Pataki Zoltán Nyugati Jelen (Arad)