Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Alternatíva 2000 [szakszervezet]
2 tétel
1995. október 25.
"A beígért reform késik, hangzik a román szellemi élet 36 kiemelkedő személyiségének, az Alternatíva 2000 csoportnak a nyilatkozata. A megoldás: országos polgári és politikai mozgalomban tömöríteni mindazokat, akik hisznek Románia esélyeiben. Varjujan Vosganian képviselő, a mozgalom kezdeményezője "bársonyos forradalom" szükségességéről beszél. Az Alternatíva 2000 csoport tagjai között van Andrei Plesu volt művelődésügyi miniszter, Carmen Bendovski, Andrei Cornea, Alina Mungiu közíró, Horia Roman Parapievci, Mihai Razvan Ungureanu, a hírhedt politikai nyomozás áldozatai, Rostás Zoltán. Nem ellenzékként, hanem alternatívaként lépnek fel. /A minőség forradalma. = Erdélyi Napló (Nagyvárad), okt. 25./"
2014. április 9.
"Aggodalom"
Az ipari földgáz árának 25 százalékos emelése április 1-jétől kiverte a biztosítékot a marosvásárhelyi Azomures vegyi üzem befektetőinél, akik azt mondják, ilyen körülmények között gazdaságilag már nem kifizetődő a vállalat működtetése. A kombinát Alternativa 2002 szakszervezete pénteken aggodalmát fejezte ki, mondván, a gáztermelők által kieszközölt drágítás következményei mind a kombinát, mind alkalmazottai számára rendkívül negatívak lehetnek.
Az alkalmazottak érdekvédelmi szervezete valamint a kombinát képviselői kijelentették, a vállalatnak még két hétre van elegendő földgázkészlete, ezt követően a vezetőség kényszerelbocsátásokat hajthat végre, és több mint 2000 alkalmazottól válhat meg időszakosan, ha a fenti alapanyag árát nem csökkentik. Ugyanaz a szakszervezet, amely tavaly ősszel bizonyos gazdasági tevékenységek kiszervezése ellen igen hevesen tiltakozott, most amiatt is aggódik, hogy a kombinátban aktiváló, összességében mintegy 1500 – zömében az Azomurestől átigazolt – alkalmazottat foglalkoztató "külső" cégek is kénytelenek lesznek hosszabb-rövidebb időre megválni dolgozóiktól. A kényszerelbocsátások mellett a vállalat akár tevékenységének szűkítéséhez is folyamodhat, ami végleges elbocsátásokkal jár – tették hozzá. Az Alternativa 2002 az államkasszát is "félti", amely a fenti intézkedések nyomán kevesebbet bevételez majd mind a nyereségadóból, mind a társadalombiztosítási, mind az egészségbiztosítási járulékokból. Ami viszont a leginkább érinti a marosvásárhelyieket és a környékbeli települések lakóit, a burkolt zsarolás: az Azomures kénytelen lesz véglegesen lemondani a megközelítőleg 200 millió eurós, környezetvédelmi célú beruházásokról, amelyeket, mint köztudott, 2015 végéig (közeleg a határidő...) meg kell tennie ahhoz, hogy működési engedélyt kaphasson az illetékes hatóságoktól.
A fenti riogatások nemcsak közleményekben hangzottak el, hanem a prefektúrán a konfliktushelyzetek feloldására létesített társadalmi párbeszéd nevű bizottság ülésén is. A szakszervezet szerint nem arról van szó, hogy az állam beavatkozását kérjék egy magánbefektető vállalkozásának védelmére, csupán sürgős intézkedéseket szeretnének kieszközölni munkahelyek megtartására az Azomuresnél. Annál az Azomuresnél, amelyet a wall-street.ro 2012-ben a legjobban teljesítő 50 hazai vállalat közül a 9. helyre sorolt, amely Kelet-Európa legnagyobb műtrágyagyártójának számít, és amely sajtóforrások szerint 2010- ben 154, 2011-ben 346 millió lejes nettó profittal zárt 1,62 milliárd lejes üzleti forgalom mellett, 2012-ben pedig 55 millió euró nyereséget könyvelt el, miközben üzleti forgalma 416 millió euró volt.
Az Azomures tárgyalási pozíciói tehát erősek, és várható, hogy a nyomásgyakorlás folyamatában beveti minden "fegyverét", amelyek tárházában még mindig előkelő helyen áll a "szociális probléma". (Érdekes, senki nem hivatkozott erre, amikor a ’90-es években a város bezárásra vagy olcsó privatizációra ítélt nagyüzemeiből több ezer alkalmazottat tettek útra...)
Talán kicsit "meredek" a hirtelen 25 százalékos gázárnövekedés, de naivitás lenne azt hinni, hogy két hét múlva a kombinát elküldi mind a 2600 alkalmazottját, és végleg bezárja a kapuit. De az sem méltányos a többi fogyasztói kategóriával szemben, hogy a gázárral évtizedeken át kedveznek egy eurómilliós profitot termelő vállalatnak, amely létrejötte óta súlyosan szennyezi a környezetet. Ez utóbbiért kit és mikor vonnak végre felelősségre?
Antalfi Imola. Népújság (Marosvásárhely)