Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Abrakazabra [zenekar]
3 tétel
2014. november 23.
Partiumi zenészek találkoztak
Nagyvárad- Péntek este/éjjel a Nagyváradi Trade Centerben rendezte meg a III. Partiumi Zenésztalálkozót az RMDSZ Bihar megyei szervezete és Szőcs Lőrincz prímás. Remek hangulat, jó buli volt.
A megye szinte minden sarkából, rengeteg személy érkezett a nemrég épült várad-szőlősi Trade Center tágas földszintjén zajlott III. Partiumi Zenésztalálkozóra. Segítőkész szervezők igazították útba a vendégeket, illetve kísérték asztalukhoz, ahol a 11. számú Általános Iskolába járó gyermekek által készített aranyos ízléses papírvirágok, üdítő, valamint a származási településnévvel felcímkézett borospalackok is várták őket.
Amíg a régi ismerősök, barátok örömmel üdvözölték egymást, s elhelyezkedtek, akik akarták, tombola jegyeket vásárolhattak. Mint az alkalomból kiadott programfüzetben is olvasható volt, a szervezők arra törekedtek, hogy hagyományt teremtsenek nem csupán a nótázásból, a vőfélyes találkozóból vagy mulatságból, hanem abból is, hogy minden év novemberének végén együtt legyenek Bihar megyei magyar emberek. És ez sikerült is nekik, hiszen bár az elején akadtak kételkedők, vagy fanyalgók, mára bizonyossá vált, hogy a sportcsarnokbeli korábbi disznótoros mulatságok kiszélesítésével egy és szép, hangulatos és felejthetetlen összejövetel talált magának méltó helyet a város, illetve a megye ebbéli kínálatában.
Zenészek
A rendezvényre olyan köz- és elismert együttesek, énekesek, zenészek kaptak meghívót, mint a Nagyváradi Ifjúsági fúvószenekar, Nagy-Kristófi Dániel, a Kovász Nótazenekar, a Sanzon Együttes, a Desszert zenekar, a Koktél Zenekar, a Happy End, az Elit, az Abrakadabra, az Aperitif Együttes, a Mystique mazsorette, a West-life, valamint a Timi és Dávid-duó, így mondanunk se kell, hogy a minőségi zene, a jó hangulat garantálva volt.
Ciucur Losonczi Antonius
erdon.ro
2014. december 4.
Kezdődnek a gyergyószentmiklósi városnapok
A Gyergyó Expó, a Mikulás-várás és -érkezés, a Szent Miklós-napi búcsúünnep és a főzőverseny – idén is ezek jelentik a gyergyószentmiklósi városnapok legfontosabb eseményeit.
„Törekedtünk a programot úgy összeállítani, hogy a gyergyói családok eljuthassanak minden olyan eseményre, ami igazán fontos és érdekes” – fogalmazott szervezőként Nagy Zoltán alpolgármester. Ezért a fő eseményeket különböző napokra időzítették. A Szent Miklós-templom búcsúja december 5-én, szombaton van, és nem lett volna szerencsés, ha ez egybeesik a nagyszabású Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversennyel. Így került ez át vasárnapra, ahogy az esti, szabadtéri koncertek is.
Idén a főtéri nagyszínpadon Vastag Csaba lép fel, továbbá az Abrakazabra együttes, valamint Somló Tamás és Karácsonyi János LGT-tagok jelentik a fő zenei attrakciót. Remek hangulatot  és zenei élményt ígér péntek este Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Black Betty Blues Band koncertje is. Emellett a helyi együttesek fellépése sem marad el, a Bagossy Brothes Company és a The Blast koncertezik a városnapokon.
A péntek esti Mikulás-várás, azaz újabb elnevezésén a Szent Miklós-várás számos meglepetéssel szolgál majd a gyermekek és az őket elkísérő felnőttek számára, a Stoone Hill együttes tart gyermekkoncertet, a csúcspont pedig a tavalyi nagy sikernek örvendőhöz hasonló fényjáték lesz.
A Gyergyó Expó péntektől vasárnapig látogatható. Ötödik alkalommal rendezik meg vasárnap a Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyt. Erre még péntek éjfélig lehetséges a benevezés. Több újdonság is lesz a tavalyi rendezvényhez képest. Egyik a helyszín. A főzés a Gimnázium utcában zajlik majd, illetve a Salamon Ernő  Gimnázium előtt felállított színpadon kerül sor a néptáncgálára és más kísérő rendezvényekre.
A versenyen most először több kategóriában díjazzák a legjobbakat, azaz külön minősítik majd a disznótoros leveseket, a disznótoros káposztás ételeket és a disznótoros sülteket. Az eseményre mintegy negyven csapat benevezését várják, számos csapat érkezik a Kárpát medence más tájairól is. A hangulatfelelős Hunyadvári József vőfély lesz, a zsűriben szerepet vállal Brindás János nemzetközi hírnévnek örvendő mesterszakács, Hütner Csaba világbajnok kajak-kenus, a magyar válogatott edzője, valamint Hajduk Zoltán, a gyulai húsüzem technológusa is a helyi szakértők, Bajna György újságíró és Benedek Árpád mesterszakács mellett. A főzőversennyel párhuzamosan kerül sor a forraltbor-készítő versenyre.  
A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a vasárnap esedékes második adventi gyertyagyújtásra nem este, hanem déli 12-kor kerül sor.
Gergely Imre
Székelyhon.ro
2016. december 4.
Gyertyagyújtás és koncert
Zatykó Gyula, a Szent László Egyesület képviselője a  Városháza és az egyesület által közösen szervezett programokról számolt be. Folytatódik az adventi gyertyagyújtás és koncert is lesz.
Deecember 4-én, vasárnap délután 18 órától meggyújtják az adventi koszorú második gyertyáját Nagyváradon, a Szent László templom bejárata mellett, akárcsak az elmúlt héten, váradi templomi kórusok énekével kísérve. Szeretettel várnak mindenkit a gyertyagyújtásra, mely terveik szerint hasonlóképpen folytatódik a következő két hét során is, majd 25-én, karácsony napján, amint az már hagyomány, karácsonyi énekek hangzanak majd el a koszorú mellett.
Koncert
Szintén a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a főszervezője és a Szent László Egyesület a partnerszervezője annak a december 9-i koncertnek, melynek során LGT-sztárok lépnek fel egy 120 perces előadás keretében. Az este hét órakor kezdődő koncert helyszíne a Szent László téren felállított színpad lesz. A Zenevonat-szuperprodukció LGT-sztárokkal címet viselő műsorban fellépnek volt LGT-sztárok – Karácsonyi János, Solti János – továbbá Heincz Gábor „Biga”, Veres Mónika „Nika” és az Abrakazabra zenekar. Huszonhat dal hangzik el, többek között  az Ő még csak 14, Nem adom fel, Álomarcú lány, Neked írom a dalt, Engedj el, Elfelejtett szó, Embertelen dal, Zenevonat, Ringasd el magad.
Nagy szeretettel várnak mindenkit, mondta Zatykó Gyula, hozzátéve: ne az LGT-t várják, ez ugyanis egy utazás lesz az LGT-munkásságában, egy több mint kétórás koncert, melynek során rengeteg LGT-szám hangzik majd el. Az LGT-korszakra ugyan főként a ma 40-50 évesek emlékeznek, de a fiatalok is gyakran egy-egy LGT-dalra buliznak. „Aki eljön, jól fogja magát érezni, egy kóstolót kap azokból a dalokból, melyek annyi örömet szereztek az idő folyamán”- összegezte Zatykó Gyula. erdon.ro