Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Rânca (ROU)
2 tétel
2014. július 22.
Hírsaláta
ROMÁN–MAGYAR TALÁLKOZÓ TALÁN JÖVŐRE. Bukarestben és Budapesten is kihasználnák az RMDSZ kormányzati részvételét a kétoldalú kapcsolatok javítására – jelentette ki a Népszabadságnak adott interjújában Kelemen Hunor.
A szövetségi elnök ugyanakkor úgy véli, az idei választási év nem a legalkalmasabb a közeledésre. A két szomszédos állam közti kapcsolatokról az RMDSZ elnöke kijelentette, mindkét fél vezető politikusai állítják, szükséges ezt a viszonyt rendezni, de jobb várni, amíg lecsengenek Magyarországon az önkormányzati, Romániában pedig az elnökválasztások. „Sajnos, a mi régiónk etnikai, nemzeti értelemben a szavazatszerzési logika foglya, bár ez egyre inkább érvényes a demokratikus hagyományokkal rendelkező államokra is” – tette hozzá. (Maszol.ro) ÚJ ENGEDÉLY AZ RMGC-NEK. Meghosszabbította múlt héten a verespataki helyi tanács a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) számára kiadott urbanisztikai és övezeti területrendezési engedélyeket. A tanács rendkívüli gyűlést tartott, hogy döntést hozzon, a România Curată szerint a képviselőket egy nappal korábban telefonon értesítették a napirendről. A testületi ülést rendellenességek jellemezték: a törvény értelmében a tanácstagokat öt nappal előbb írásban kell értesíteni, illetve arról a lakosokat és a médiát is tájékoztatni kell, ezek egyike sem történt meg. Marius Harosa, az Alburnus Maior Egyesület ügyvédje elmondta, újabb perre készülnek, és remélik, sikerül megsemmisíteni a területrendezési tervre kiadott engedélyt. (Transindex) KÖTELEZŐ VOKSOLÁS? Az INSCOP közvélemény-kutató intézet július elején készített felmérése alapján a válaszadók mintegy fele egyetért a kötelező szavazás bevezetésével. Véleményük szerint a masszívabb részvétel nyomán lehetőség nyílik a jó irányú változásokra. A megkérdezettek 42 százaléka ellenezte a szavazás kötelezővé tételét, mivel szerintük a jelenlegi politikai osztály nem képes javítani az ország helyzetén. Az interjúalanyok nagy része még nem döntött ideológiai irányultsága felől, mi több, a válaszadók 9 százaléka nem tudja, hogy mit fed a bal- vagy a jobboldali párt fogalma. (Rador) CSALÁSBAN ELSŐK KÖZT. Románia a második az uniós pénzek körüli csalások tekintetében, az Európai Bizottság szerint tavaly csak Olaszországban jegyeztek több visszaélést, mint nálunk. Romániában 109 visszaélést jegyeztek az előző évben, az érintett pályázatok összértéke meghaladja a 36 millió eurót. (Erdelyfm.ro)
FORGALOMKORLÁTOZÁS A TRANSZALPINÁN. Zárva marad idén a Transzalpina magashegyi út – közölte a Marosvásárhelyi Rádió. A forgalmi rendőrség adatai szerint a Transzalpina csak Bengeşti és Rânca település között járható, a Rânca–Szászsebes közötti útszakasz zárva marad egész évben. A lezárt útszakaszon történő közlekedés 180 és 270 lejes büntetést von maga után. A Citynews portál szerint az érintett, 67C jelzésű utat építtető Romstrade vállalat csődbe ment, így a munkálatok sem fejeződtek be, ezért az országutakat és autópályákat kezelő társaság sem hagyta jóvá annak használatát.
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)
2017. október 31.
Tizenhét megye negyven településén okozott kárt a vihar
Az elmúl 24 órában tizenhét megye negyven településén okozott kárt a vihar, elsősorban az erős szél – tájékoztat a belügyminisztérium közleménye. Az idézett forrás szerint, a kedvezőtlen időjárás miatt továbbra sem lehet közlekedni a DN12C úton Gyergyószentmiklós és Almásmező (Bicaz-Chei), valamint a DN13B úton, Parajd és Gyergyóalfalu között. Lezárták a DN 67C (Transzalpina) országutat Rânca és Obârșia Lotrului között, és a DN7C (Transzfogaras) országutat, Piscu Negru – Bâlea-vízesés között (ezt eredetileg november 1-jén tervezték lezárni). A vihar a következő megyékben okozott kárt: Fehér, Arad, Bákó, Bihar, Botoșani, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Giurgiu, Hargita, Máramaros, Neamț, Prahova, Szeben, Suceava, Teleorman és Tulcea. A belügyminisztérium azt ajánlja a gépkocsivezetőknek, hogy a DSU applikáción tájékozódjanak az útviszonyok felől. Nyugati Jelen (Arad)