Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Magyarmedves (ROU)
5 tétel
2006. február 13.
Idén is sikerült farsangi bált tartani a Temesvártól karnyújtásnyira lévő Újmosnicán. A bált a megyeszerte közkedvelt Bokréta együttes műsora nyitotta meg. Jöttek bálozók a községhez tartozó Magyarmedvesről, a kicsit távolabbi Vöröscsárdáról, és természetesen Temesvár majd minden kerületéből az elszármazott újmosnicaiak, de mások is – tájékoztatott a bált szervező Kádár György községi tanácsos. Elmondta, hogy a város közelsége egyrészt előnyös, mert a fiatalok könnyen érvényesülnek, másrészt viszont lehetetlenné teszi a helyi művelődési élet kibontakozását. Azonban nem adják fel, a község magyar tannyelvű óvodáját is csak hosszas munkával sikerült létrehozniuk. A Bartók Béla Elméleti Líceum Bokréta együttese idén több magyarlakta településre ellátogat. /Sipos János: Hagyományébresztő farsangi bál Újmosnicán. = Nyugati Jelen (Arad), febr. 13./
2006. november 2.
A Temesvárhoz közeli, Újmosnicához tartozó Medvesen húsz év után tavaly rendeztek először búcsúbált, s az újjáélesztett hagyományt idén is folytatták. A Szöllősi József és Kádár György újmosnicai RMDSZ-es tanácsos által szervezett bálra a környékbeli településekről, még a megyeszékhelyről is eljöttek. P. L. Zs.: Sokan táncoltak Medvesen. = Nyugati Jelen (Arad), nov. 2./
2007. január 5.
A temesvári Gyárvárosi Szülők Egyesülete az év végén megszervezte a Varázsolj mosolyt az arcokra elnevezésű akciót, melynek keretében egy lelkes fiatalokból álló csoporttal meglátogatták a csáki Caritas öregotthonát, számolt be a történtekről Sipos Ilona, az egyesület alelnöke. Ajándékcsomagokkal kedveskedtek, verses-zenés összeállítással varázsoltak ünnepi hangulatot az öregek otthona lakói számára. A Varázsolj mosolyt az arcokra akció ezzel nem ért véget, mert a szülői egyesület és a fiatalok ajándékcsomagokat osztottak a gyárvárosi, vöröscsárdai, újmosnicai és magyarmedvesi, szociálisan hátrányos helyzetű családok gyerekeinek is. /P. L. Zs. Mosolyt varázsoltak az arcokra. = Nyugati Jelen (Arad), jan. 5./
2014. szeptember 3.
Szociális szórványtábor a Kohézió Egyesülettel
A szórványtábort augusztus 18–26. között szervezte meg Zsombolyán a Kohézió Egyesület, ahol az egyesület nyilvántartásában szereplő hátrányos helyzetű és nagycsaládok gyerekei táboroztak. Huszonkét hátrányos helyzetű gyerek vett részt a szórványtáborban, amelynek fő támogatója a németországi TEMAH hamburgi csoportja, valamint résztámogatója a Communitas Alapítvány.
A táborlakók a temesvári gyerekek mellett Ötvösdről, Magyarmedvesről, Vöröscsárdáról érkeztek, de részt vettek a változatos tábori programokban a bejáró zsombolyai gyerekek is. A délelőtti kézműves foglalkozások során csoportokban dolgoztunk, érdeklődésnek megfelelően: a kisebbek festettek, hajtogattak, ragasztottak, a nagyobbak a kézügyességüket fejlesztve fontak, bogoztak, gyöngyöt fűztek, gyakorolták a bútor- és üvegfestést. Szépen gyűltek az elkészült tárgyak és a gyerekek örömére a tábor végére színvonalas kiállítást állítottunk össze.
Mivel életünk alapköve az értékrend és a táborozó gyerekek különböző környezetből érkeznek, minden nap más-más témával foglalkoztunk. Magyar népmeséket vetítettünk, és a népmesék alapján beszélgetések folytak a barátságról, az önbizalomról, a segítőkészségről, az odafigyelésről, a jó és a rossz viszonyáról, az alapvető viselkedési szabályokról.
A délutáni programok keretén belül a gyerekek ismerkedtek a várossal, amelynek meglátogattuk nevezetességeit. A fiúk számára élmény volt a Tűzoltómúzeumban kiállított tűzoltókocsik tanulmányozása, ahol a szolgálatos tűzoltó, tűzoltási módokról és mentési lehetőségekről tartott rövid bemutatót.
A gyerekek legnagyobb örömére, délutánonként lesétáltunk a termálvizes strandra. Nem maradthatott el a sportolási lehetőség sem, a labdajátékoktól a tollaslabdáig ki-ki kedve szerint mozoghatott. A tábor folyamán számos szabadidős programra került sor, melyek során kellemes és hasznos tevékenységeket folytattunk.
Egyik délután a Rica Irén és Marin edző-házaspár meghívására ellátogattunk a helyi Sportcsarnokba, ahol a helyi és a dinnyési csoport kézilabda-mérkőzésén vehettünk részt. Ezután Rica Irén edző jóvoltából a táborozó gyerekek örömére, a kézilabda-alapszabályok ismertetése után a Kohézió focicsapata egy kézilabda-mérkőzésen összemérhette erejét és tudását a helyi leánycsapattal.
A csoportszellem fejlesztése érdekében minden délután focimérközést szerveztünk, az egyik hétvégén a zsombolyai Sportcsarnokban vendégül láttuk a Vajdasági Magyarcsernyéről érkezett Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóit, akik a Magyarcsernyei Roham Labdarúgó Klub focicsapat tagjai. A csapatot elkísérte Cékó Attila edző, Biacsi József iskolaigazgató és Tanók Tamás, a Helyi Közösségi Tanács egyik tagja. E barátságos focimérkőzésen a Kohézió csapata győzött 5:4 arányban, jutalmul egy közös délutánt töltöttünk el vendégeinkkel a termálvizes strandon.
Bízok benne, hogy új ismeretekkel és maradandó élményekkel váltunk el egymástól. Tapasztaltuk, hogy az együttlét, a beszélgetés, az alapszabályok elsajátítása, a játék a gyerekek számára nagyon fontos, mert ezáltal fejlődik önbizalmuk, türelmük, és segít abban, hogy önállóak legyenek, aktív szerepet és felelősséget vállaljanak egy csoporton belül.
Ezúton szeretném megköszönni a támogatóknak, a Communitas Alapítványnak, a Hamburgi TEMAH csoportjának a tartalmas adományt, Rica Irén és Marin edzőknek, Sardenie I. Úrnak, a zsombolyai Santa Maria strand vezetőjének a kitűnő együttműködést.
Sipos Ilona táborszervező beszámolója
Nyugati Jelen (Arad)
2015. augusztus 25.
Szociális szórványtábor a Kohézióval
A temesvári Kohézió Egyesület augusztus második felében szervezte meg az egyesület nyilvántartásában szereplő hátrányos helyzetű és nagycsaládosok gyermekeinek a táboroztatását. Huszonöt hátrányos helyzetű gyerek vett részt a Zsombolyán megszervezett szórványtáborban, amelynek fő támogatója a németországi TEMAH hamburgi csoportja, valamint a Communitas Alapítvány.
Az önkéntes munkatársak segítségével lehetővé tettük, hogy a temesvári gyerekek mellett Újmosnicáról, Magyarmedvesről, Ötvösdről,
Gátaljáról érkező húsz táborlakó gyerek mellett, a zsombolyai gyerekek, akik bejártak a tevékenységekre, változatos programban vehessenek részt és hasznosan tölthessék a szünidőt. Táborunk mottója és fő célja a barátkozás, az alapvető viselkedési szabályok elsajátítása és a hasznosan eltöltött szabadidő volt.
A délelőtti kézműves foglalkozások során, érdeklődésnek megfelelően csoportokban dolgoztunk: a kisebbek festettek, hajtogattak, ragasztottak, különböző tárgyakat készítettek, a nagyobbak a kézügyességüket fejlesztve fontak – bogoztak, gyöngyöt fűztek, üvegfestékkel dolgoztak, logikai játékokkal fejlesztették tudásukat. A tábor végére egy szép kiállítást állítottunk össze a gyerekek által készített tárgyakból.
Mivel a táborozó gyerekek különböző környezetből érkeznek, a délelőtti tevékenységek közti szünetekben, a játszva tanulni módszert alkalmazva folytattuk a „Tudni illik, hogy mi illik” sorozatunkat. Minden nap más – más témával foglalkoztunk, amit a gyerekek élvezetére szerepjátékokkal fűszereztünk, a közös film nézés és beszélgetések során barátkoztak a tábori szabályokkal és környezetükkel.
A gyerekek legnagyobb örömére délutánonként lesétáltunk a termálvizes strandra, a délutáni programok keretén belül a gyerekek ismerkedtek a várossal, meglátogattuk nevezetességeit, ellátogattunk a Tűzoltómúzeumba majd a zsombolyai Vasúti Múzeumba is.
A csoportszellem fejlesztése érdekében nem maradhattak el a logikai játékok és a sportolási lehetőség sem, a labdajátékoktól a tollaslabdáig, ki – ki kedve szerint mozoghatott.
Bízok benne, hogy maradandó élményekkel váltunk el egymástól,
az együttlét, a beszélgetés, a játék, a gyerekek számára nagyon fontos, így fejlődik önbizalmuk, türelmük és megtanulnak aktív szerepet és felelősséget vállalni egy csoporton belül, úgy a családban, mint a továbbiakban az óvodában, iskolában.
Ezúton szeretném megköszönni a támogatóknak, a Communitas Alapítványnak, a TEMAH hamburgi csoportjának segítségét és nem utolsó sorban az önkénteseknek a kitűnő együttműködést.
Sipos Ilona táborszervező beszámolója
Népújság (Marosvásárhely)