Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Jincsüan (CHN)
1 tétel
2016. szeptember 9.
Borboly Csabától csak elhatárolódni lehet
Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának RMDSZ-es elnöke csütörtökön kijelentette, hogy Kína példaértékűen bánik a kisebbségekkel. A teljességgel vállalhatatlan kijelentéstől még Kovács Péter is elhatárolódik.
Borboly Csaba Ninghszia Huj Nemzetiségi Autonóm Területre, Hargita megye testvérrégiójába érkezett másfél napos látogatásra. Csütörtökön a tartomány fővárosában, Jincsüanban tartott Sister City Forum nevű rendezvényen vett részt, ahol kijelentette: Kína példaértékűen bánik az etnikai kisebbségeivel – emlékeztet az RMDSZ házilapja, a Maszol.ro.
Borboly vállalhataltan, az igazságot teljesen nélkülöző kijelentése még az RMDSZ ügyvezető elnökének, Kovács Pétert is sokkolta, aki a Transindex balliberális portálnak nyilatkozva igyekezett elhatárolódni párttársától: „Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nem az RMDSZ álláspontját képviseli ebben a kérdésben. Ha csak a tibeti helyzetet tekintjük, akkor nem lehet azt állítani, hogy Kína tiszteli az etnikai kisebbségeit. Ez akkor lesz igaz, amikor maguk a kisebbségek állítják ezt. Ugyanez a helyzet Romániában is: az állam hivatalos álláspontja szerint az ország egy kisebbségvédelmi modell. Ezzel mi, magyarok nem tudunk egyetérteni!” – jelentette ki Kovács Péter.
Borboly Csabát egyelőre az RMDSZ által finanszírozott sajtóorgánumok sem tudták elérni.
itthon.ma//erdelyorszag