Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Hagymásbodon (ROU)
1 tétel
2011. október 20.
Újabb ortodox kereszt Erdőszentgyörgyön
Második ortodox keresztjét állította fel a görögkeleti egyház a magyar többségű Erdőszentgyörgy határában. Ezúttal a küküllőmenti kisváros szovátai kijáratához helyeztetett ki építkezési engedély nélkül egy legalább két méter magas keresztet a gyülekezet lelkipásztora, Valerian Bradi. Az első keresztet mintegy két évvel ezelőtt a marosvásárhelyi kijáratnál, az egykori állami benzinkúttal szemben „ültették el”. A kész tények elé állított, RMDSZ-többségű önkormányzat ezúttal is tehetetlennek bizonyult.
Hegyi László alpolgármester lapunknak elmondta, ezerlejes pénzbírságot szabtak ki, de egyelőre nem vállalják az ortodox szimbólum eltávolításával járó cirkuszt. „Az egyház csak azok után folyamodott építkezési engedélyért, miután felállította a keresztet. Nem adhattuk meg, hisz semmiféle jóváhagyást nem mutatott fel, sem az útügy, sem a villamossági vállalat, sem a gázszolgáltató részéről. Tudjuk, hogy az ortodox egyház könnyen megkaphat mindenféle engedélyt, de a pap egyelőre semmiféle papírt nem mutatott fel, ezért szabtuk ki a büntetést” – mondta el a Krónikának Hegyi László alpolgármester.
Valerian Bradit nem tudtuk elérni, azonban megtudtuk, a papnak az önkormányzat eddigi engedékeny hozzáállása is megkönynyítette a helyzetét. Hegyi László ugyanis beismerte, hogy az első kereszt felállítása után a polgármesteri hivatal csupán egy írásbeli felszólítást küldött ki a pópának. Valerian Bradi akkor is, most is úgy reagált, hogy a kereszt nem csupán az ortodoxok jelképe, hanem a kereszténységé. Az erdőszentgyörgyi a sokadik eset, amikor Maros megye valamelyik magyar többségű vagy vegyes lakosságú településén az ortodox egyház fittyet hány az építkezési törvényekre. Két évvel ezelőtt a görögkeletiek Nyárádszereda főterén helyezték el egy templom alapkövét; azelőtt Marosvásárhely és Hagymásbodon között építettek az erdő szélére egy kisebb kolostort, és szintén a helyi önkormányzat beleegyezése nélkül húzták fel a kövesdombi és a maroskeresztúri templomot is.
Szucher Ervin
Krónika (Kolozsvár)