Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Bánya/Bănia (ROU)
1 tétel
2016. július 6.
XXVII. Szívek Fesztiválja
Ma rajtol a nemzetközi folklórünnep
A Temesvári Rózsapark színpadán immár XXVII. alkalommal szervezik meg a Szívek Fesztiválja nemzetközi folklórparádét. A Temesvári Polgármesteri Hivatal és a Városi kultúrház népszerű rendezvényével a Temesvári 1989-es forradalom ifjú áldozatainak emléke előtt tisztelegnek a szervezők.
A Szívek Fesztiváljának népszerűsége évről évre töretlen, a közönség nagy szeretettel fogadja világ minden tájáról érkezett folklór-együtteseket. Idén a hazaiak mellett bolgár, chilei, Costa-Rica-i, kolumbiai, magyarországi, moldovai, lengyel, Sri-Lanka-i, szerbiai, török és ukrán vendégegyüttesek lépnek fel a Rózsapark színpadán.
A fesztivál július 6-án, szerdán 19.30 órától a házigazda Timișul folklóregyüttes és népszerű népdalénekesek fellépésével rajtol. A szerdai műsor befejező részében a Nagyváradi Bihorul és a krajovai Maria Tănase folklóregyüttesek lépnek színpadra.
Július 7-én, csütörtökön 18.30 órától kerül sor az Opera téren az 1989-es Forradalom emlékművének megkoszorúzására, majd következik a fesztivál egyik legnépszerűbb eseménye: a népviseletbe öltözött résztvevő együttesek főtéri felvonulása. Csütörtökön 19.30 órától a dettai Edelweiss, a gyüregi Ghiocelul, az örményesi Armenișana, a karánsebesi Zestrea Gugulanilor, a Temesvári Mladost, a moldvai Barbu Lăutaru zenekar, a Temesvári Doina Timișului, a lengyel Przygoda, a dévai Drăgan Muntean, a török Hasad, a Marosvásárhelyi Mureșul és befejezésül a kolombiai Fundation Colombia Folklore együttesek fellépését tapsolhatja meg a közönség.
Július 8-án, pénteken 19.30 órától a Bănia-ból érkezett Cununița, a lugosi Lugojana, a pécskai és a sikulai Păstrătorii Tradiției együttesek, az Aradi Zarandul, a Temesvári Banatul, a szlovák Hont, a nagyszbenei Ceata Junilor, a chilei Banda Renacer, a Temesvári Timișul, a bolgár Zarya, a Costa-Rica-i Rey Curre és a szerbiai Branislav Nušić együttesek lépnek fel.
Július 9-én, szombaton 19.30 órától a Timișul ifjúsági csoportja és a Cununița fellépése indítja a programot, majd a szerbiai Kud Majdanpek és a teregovai Teregovana és Teregovița együttesek fellépése következik. A magyar hagyományőrző együttesek közül a Temesvári Eszterlánc és Bóbita, a végvári Szederinda és a velük együttműködő Szeged Táncegyüttes lépnek színpdra szombaton. Az est befejező részében az ukrán Grogany, a chilei Banda Renacer, a bolgár Zarya, a szlovák Hont, a kolumbiai Fundation Colombia Folklore, a szerbiai Branislav Nušić, a lengyel Przygoda, a török Hasad és a Costa-Rica-i Rey Curre lépnek fel.
Július 10-én, vasárnap 11 órától a Temesvári Falumúzeum színpadán, este 19.30 órától a Rózsapark színpadán nemzetközi folklórgálával zárul a XXVII. Szívek Fesztiválja.
Pataki Zoltán
Nyugati Jelen (Arad)