Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Zakariás Iringó
1 tétel
2016. június 10.
Cseresznye népzenei fesztivál
Péntek délelőtt került megrendezésre Nagykárolyban a Cseresznye népzenei fesztivál, mely egyben a népzenét, néptáncot tanuló kisdiákok tanévzáró ünnepsége is volt egyben.
Az eredetileg az amfiteátrumba tervezett műsort a szervezők a rossz időjárás miatt kénytelenek voltak átköltöztetni a Nagykárolyi Szociális Központ egyik termébe, de ez senkinek nem szegte kedvét. Hevele Erika, a program főszervezője köszöntötte az egybegyűlteket, és mutatta be a fellépőket.
A teljes műsor alatt a Rigófütty elnevezésű zenekar biztosított élő zenét, melynek tagjai: Horváth Lajos, Fátyol Béla és Lemák József. A zenekar tavaly alakult, és az önkormányzat támogatását élvezi. Az együttes a város szolgálatában áll, továbbá aktívan részt vesznek a fiatal nemzedék hangszeres oktatásában is.
A műsort az 1-es számú Általános Iskola előkészítő osztályos diákjai kezdték, akik népi gyermekjátékokat mutattak be, majd elénekeltek 3 népdalt. Ezután következtek a 3-as számú Általános Iskola diákjai, akik a program keretein belül heti egy alkalommal tanultak táncolni és énekelni ebben a tanévben, élő zene mellett. Az előkészítős apróságokat Zakariás Iringó készítette fel, az elsősöket pedig Tóth Márta. Az ügyes gyerkőcök népi gyermekjátékokat, népdalokat, és magyar táncot mutattak be a közönségnek.
A kicsik után nagyobbak következtek, a börvelyi Bekek Néptánccsoport néhány tagjai kedveskedett műsorral a részvevőknek, majd ifj. Fátyol Béla hegedűjátékát hallhattuk. A fesztivál közös játékkal, énekléssel, tánccal zárult.
szatmar.ro