Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Zágoni Imola
2 tétel
2016. november 22.
Megmentenék az itthon hagyott diákokat
Menteni próbálják az elkallódástól a külföldön dolgozó szülők gyerekeit Kovászna megyében. Kiss Imre főtanfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján többek között a hiányzások mértékéről beszélt, rámutatva: októberben 137 ezer órát hiányoztak a háromszéki diákok, ennek 74 százaléka igazolatlan hiányzás.
Meglepő módon az elemi iskolában a legmagasabb a hiányzások aránya, az előkészítő és az első osztályokban egy főre átlag 5,4 óra hiányzás jut. „Ezek a kisdiákok nem lógnak, viszont egy részük egyáltalán nem jár iskolába. Szeptemberben ugyan a szülők beíratják őket, majd amikor külföldre mennek szezonmunkára, a kisebbeket elviszik magukkal” – részletezte az oktatási szakember.
Elmondta, ha az egész család külföldön tartózkodik, a pedagógusok tehetetlenek, viszont a hiányzások miatt a gyerek általában kénytelen osztályt ismételni, és végül lemorzsolódik. Kiss Imre rámutatott, a hiányzások több mint felét, 70 ezer órányit a Kovászna megyei diákok két százaléka, vagyis ugyanaz a 650 gyerek gyűjtötte össze. Az iskolák vezetősége az egyéni helyzetekre próbál megoldást találni, ám sok esetben az önkormányzatok, a szociális hatóságok beavatkozására is szükség van.
Programokkal segítenek
Kiss Imre szerint a tanfelügyelőség összesítette, hány gyereket hagytak itthon külföldön dolgozó szüleik, és arra ösztönzik az iskolákat, hogy szervezzenek számukra különböző programokat, ezáltal megmentve őket az elkallódástól. Ebben a tanévben 1923 diáknak dolgozik egyik, vagy mindkét szülője külföldön. Zágoni Imola tanfelügyelő elmondta, közülük 440 gyerek a nagyszülők, rokonok gondjaira van bízva. A gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt tanácsadást biztosítanak, segítő órákat tartanak, mentorprogramokat szerveznek, melyek keretében a rendezett családi háttérrel rendelkező diáktársak veszik őket szárnyaik alá.
Aggódnak az igazgatók miatt
Kiss Imre szerint a tanfelügyelőségeken aggódnak amiatt, hogy januártól miként oldják meg az iskolaigazgatók kinevezését. Az igazgatóknak szervezett versenyvizsga véget ért, Kovászna megyében egyetlen fellebbezést iktattak, és jelenleg a tanintézetek 60,4 százalékban van sikeresen vizsgázott igazgató, 45,2 százalékukban pedig aligazgató. Gondot jelent azonban, hogy az alkalmazási módszertan szerint a jelenlegi igazgatók kinevezése nem hosszabbítható meg, ha nem vettek részt a versenyvizsgán, vagy elbuktak. Ilyen esetekben a nevelőtanács javasol másik igazgatót, ezt a vezetőtanács hagyja jóvá, majd a tanfelügyelőség nevezi ki.
Kiss Imre viszont attól tart, hogy sokan a jelölés ellenére nem vállalják a tisztséget, elmondása szerint már augusztusban is szembesültek hasonló visszautasításokkal. Elmondta, az új kinevezésekre csak januárban kerül sor, így abban bíznak, hogy az új kormány módosítja majd a módszertant.
Bíró Blanka
Krónika (Kolozsvár)
2016. november 22.
Aggasztó a külföldön dolgozó székelyföldi szülők gyerekeinek sorsa
Aggasztóan nagy azon háromszéki gyerekek száma, akiknek szülei külföldön dolgoznak. Zágoni Imola, Kovászna megyei nevelési tanfelügyelő elmondta, október folyamán készítettek egy felmérést, amelyből kiderült, hogy 1923 gyereknek egyik vagy mindkét szülője külföldön tartózkodik, így őket az itthon maradt szülő vagy pedig rokonok, nagyszülők nevelik.
Zágoni Imola tájékoztatása szerint Háromszéken 270 olyan gyereket azonosítottak, akinek mindkét szülője külföldön van. 1487 esetben az egyik szülő ment külföldre, a másik itthon maradt gyerekeivel. A háromszéki tanfelügyelőség adatai szerint a legtöbb szülő Bodzafordulón és környékén hagyta itthon gyermekét.
A nevelési tanfelügyelő elmondta, arra ösztönzik az iskolákat, hogy külön foglalkozzanak ezekkel a gyerekekkel, szervezzenek foglalkozásokat, az osztályfőnökök, nevelési tanácsadók, pszichológusok tartsanak egyéni vagy csoportos tanácsadást a gyerekeknek és az őket felügyelő felnőtteknek is. Ezeken a találkozókon beszélnek a gyerekek jogairól és kötelezettségeiről, életkori sajátosságaikról, a felnőtteknek pedig konfliktuskezelést és kommunikációs technikákat tanítanak.
A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégiumban és a bodzafordulói iskolában mentorprogramokat is indítottak, amelynek keretében a rendezett családi háttérrel rendelkező diákok meghívják a magukra hagyott társaikat, közös családi programokat szerveznek. Emellett a pedagógusok is tartanak családlátogatásokat, segítenek a házi feladatok megoldásában. Több iskola is megengedi, hogy a külföldön tartózkodó szülők gyerekei délutánonként használják az iskola számítógépeit és internetét, hogy kapcsolatba tudjanak lépni szüleikkel.
Az iskolai hiányzások mutatják, egyedül van a gyerek
Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő szerint az iskolai hiányzások szoros összefüggésben vannak a külföldön dolgozó szülők gyerekeinek helyzetével. A Kovászna megyei diákok októberben összesen 130.000 tanóráról hiányoztak, ezek jelentős része igazolatlan. A főtanfelügyelő rámutatott, hogy a legtöbb hiányzás az elemi iskola előkészítős és első osztályos diákjai körében van.
Kiss Imre magyarázata szerint sokan szeptemberben beíratják gyerekeiket iskolába, és mivel még kicsik, magukkal viszik külföldre. Előfordul, hogy decemberben hazajönnek és télen járatják iskolába a gyerekeket, majd tavasszal ismét magukkal viszik. Ezek a gyerekek osztályismétlők lesznek, mivel annyi hiányzást gyűjtenek össze, hogy nem lehet őket lezárni - magyarázta a főtanfelügyelő. Elmondta, ha egy diák négy évvel nagyobb, mint lehetséges osztálytársai, már nem lehet beírni, ezért csak a „második esély” program révén járhatják ki az iskolát.
maszol.ro