Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Udovenko, Hennagyij
3 tétel
1995. december 7.
Teodor Melescanu külügyminiszter egy parlamenti interpellációra adott válaszában kijelentette: amennyiben a Kígyó sziget ügyében nem sikerül megállapodni Ukrajnával, akkor Románia a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul. Hennagyij Udovenko ukrán külügyminiszter megütközésének adott hangot Melescanu kijelentése kapcsán: ezt úgy értékeli, hogy Romániának területi követelései vannak Ukrajnával szemben. /Romániai Magyar Szó (Bukarest), dec. 8., Népszava, dec. 7./
1997. március 26.
"Romániának egyetlen állammal szemben sincsenek területi követelései, és az ország biztonsága egyebek között Ukrajna területi épségéhez fűződik, olvasható Ukrajna román követségének sajtóközleményében. Az ukrán vezetés kifejtette, hogy Románia visszakozott az alapszerződéssel kapcsolatos legutóbbi tárgyaláson. Hennagyij Udovenko ukrán külügyminiszter Brüsszelben azt szorgalmazta, hogy ne vegyen fel a NATO tagjai közé olyan államokat, amelyeknek területi vitái vannak szomszédaikkal. A román nagykövetség nyilatkozata szerint egyik ország sem érdekelt elsietett alapszerződés megkötésére. /Romániai Magyar Szó (Bukarest), márc. 26./"
1997. május 5.
"Máj. 3-án Kijevben az ukrán és román külügyminiszter aláírta a két ország közötti alapszerződés véglegesített szövegét. Hennagyij Udovenko ukrán külügyminiszter elmondta: az alapszerződés értelmében a két fél sérthetetlennek ismeri el a jelenlegi határokat és tartózkodni fog a jövőbeni határmódosítási törekvéstől. A Kígyó-sziget körüli, kőolajban gazdag tengerfenék kiaknázásáról a két fél lét éven belül fog megegyezni. /Szabadság (Kolozsvár), máj. 5./"