Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Szőke Szandi
1 tétel
2017. december 28.
Generációk karácsonya Majláthfalván
Talán érdekesnek hangzik a beharangozó cím, de általánosságban így lehetne jellemezni Krisztus Urunk születésének megünneplését falunk templomában.
Először a főszereplők a gyerekek voltak, akik a 24-én délelőtt celebrált szentmisén mutatták be a Kisded születésének történetét. A karácsonyi program előkészítésénél fontos szerepet játszottak Bárdi Melitta és Szőke Szandi, akik a szöveget, illetve versprogramot összeállították, majd segítettek a próbákon, valamint az előadásban is. Fontos szerepet játszott Jenes Feri bácsi is, aki harmonikájával kísérte a gyermekek énekét. Nem utolsósorban a gyermekek ügyességét is meg kell említeni, akik programjukkal szépen átlendítettek bennünket az adventiből a karácsonyi hangulatba.
A stafétabotot a fiatalok vették át, akik az éjféli szentmisén énekeltek. Nagy segítséget jelentett – a daloló fiatalok kórusán kívül – Sós Timothy egyetemistánk elektromos gitárkísérete is, mely által ritmikusabb volt a betlehemi Kisded által hozott öröm ujjongó hangulata. Említésre méltó az is, hogy a tánccsoport tagjai is a fiatalok szentmiséjén ünnepeltek velünk.
Következett a karácsony-napi „népi” szentmise, melyben az annyira ismert és kedvelt karácsonyi énekeket a hívek második és harmadik generációjának bátor és örömteli templomot betöltő hangja szólaltatta meg Jenes Feri bácsi harmonika zenéjének kíséretében. Krisztus születése a templomban ezáltal a különböző korúak együttes ünneplése volt. Ezt teljesítette be néhány órával később a gyermekek programja a pünkösdista gyülekezetben, a református imaházban, valamint a tánccsoport által szervezett sikeres bálban is.
Újból beigazolódott: bár Majláthfalva „egy bejáratú” végállomásnak tűnik, itt élet van, közösség és közös ünneplési hajlam. Miklós Csaba, majláthfalvi plébános / Nyugati Jelen (Arad)