Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Szőcs Zsuzsanna
3 tétel
2008. július 19.
Kolozsváron a Barabás Miklós Galériában július 5-én megnyílt Morfogenézis címen a Hatok, frissen végzett képzőművészek /Bartha Loránd, Bándi Emese, Herczeg Eduárd, Orosz Annabella, Szőcs Zsuzsanna és Zsigmond Adél/ kiállítása. A képzőművészetben egyre nagyobb teret hódít a fotográfia, ezt jelzik Bartha Loránd és Orosz Annamária munkái. Szőcs Zsuzsanna pszichológiát végzett, festményeivel van jelen. Bándi Emese a különböző művészeti ágak határainak körvonalait vizsgálja. A szobrászatot Herczeg Eduárd képviseli. /Kolozsi Tibor: Morfogenézis, ahogyan a Hatok látják. = Szabadság (Kolozsvár), júl. 19./
2013. február 13.
Elődeink hagyatékának nyomában
Bútor- és üvegfestés, faragás, batikolás és ékszerkészítés mellett a hagyomány megőrzése és a magyarságtudat erősítése is célja volt az Elődeink hagyatékának nyomában címmel meghirdetett programnak.
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázaton a Pro Terra Alapítvány sikeresen pályázott, így több mint harminc gyergyószentmiklósi 14-18 év közötti fiatal is részt vett a programban, alkotásaik elektronikus formában tekinthetők meg.
„Az Elődeink hagyatékának nyomában című programban ötnapos táborra pályáztunk, hogy a fiatalok minél jobban megismerjék a magyar kultúrát, a székely motívumok világát" – tájékoztatott Szőcs Zsuzsa, a Pro Terra Alapítvány vezetője, majd beszélt a Zetelakán sorra került táborról.
„A résztvevők maguk döntöttek, hogy milyen kézművességi formát választanak, volt, aki a rendelkezésre állók közül minden tevékenységbe belekóstolt (üvegfestés, faragás, batikolás, bútorfestés és ékszerkészítés), de olyan is, aki csak a bútorfestés mellett döntött, és több tárgyat is kifestett. Zetelakán Dimén Levente földrajz szakos tanár vezetett körbe a székely kapuk birodalmában, mesélt a népi szokásokról, hiedelmekről is, majd ellátogattunk Szabó Gábor asztalos mesterhez, aki a faragás rejtélyeit mutatta be a fiataloknak. Hazaérve közel egy héten át zajlott az alkotás, azokból a motívumokból és tudásból kiindulva, amit a táborban figyelhettek meg a fiatalok" – mesélte Szőcs Zsuzsa. Hozzáfűzte: ez a második olyan nagyobb programjuk volt, melyen a hagyományőrzés, a magyar identitástudat kialakítása, illetve őrzése irányába nyitottak.
A program befejeztével a táborban készült alkotásokat elektronikus formában „állítják” ki a http://www.facebook.com/proterrart oldalon, a hét végén már megtekinthetők lesznek.
Baricz Tamás Imola
Székelyhon.ro,
2016. szeptember 20.
Folytatnák a műhelymunkát
Önismeret a képzőművészet eszközeivel címmel egész nyáron át tartó élményalapú műhelymunka zajlott a gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítványnál. A program elérte a célját: a részvevők a művészet eszközeivel fedezték fel szunnyadó tehetségeiket.
„Felfedeztem olyan tehetséget magamban, amiről korábban nem tudtam, hogy van, ezért hálás vagyok. Örülök az új társaknak, akiket megismertem, és még szeretném megismételni a foglalkozásokat” – foglalta össze a programsorozaton tapasztaltakat az egyik részvevő. Mások a jó hangulatot, a jó társaságot emelték ki, és valamennyien nyugtázták, hogy a munkáikból is nyilvánvalóvá vált egyéniségeik különbözősége.
Önismereti lehetőség rejlett a foglalkozásokba – fejtette ki Szőcs Zsuzsanna alapítványi vezető. Mint részletezte, a műhelyben a részvevők több művészeti technikát ismertek meg, ezek által egyfajta kreatív lehetőség nyílt számukra, hogy kifejezzék önmagukat, belső világukat. Kipróbálták a kollázskészítést, a festés több technikáját, monotípiát és egyéb más technikákat is.
„A visszajelzéseket figyelembe véve úgy véljük, a felnőttek részéről van igény hasonló programokra. Ezért jövőre igyekszünk a személyiségfejlesztés témakörében is minél több lehetőséget biztosítani az alkotói folyamatok megtapasztalására, amelyek közvetett módon hozzájárulnak a személyiség kibontakozásához” – mondta Szőcs Zsuzsanna.
Pethő Melánia
Székelyhon.ro