Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Szőcs Ernő
1 tétel
2016. július 27.
Elkezdődött az Erdélyi Kárpát-Egyesület XXV. vándortábora
Az Erdélyi Kárpát-Egyesület jubileumi vándortáborának első túranapján, szerdán 1406 táborlakó volt. A nehéznek minősülő, Csalhó-túrára a tervezett kétszerese, 100 személy jelentkezett be, de ennél is volt nagyobb létszámú csapat, ők Dezső László vezetésével a Veres-kőre látogattak. A turisták legnagyobb találkozójára már hétfőtől érkeztek résztvevők, és csak vasárnap búcsúznak Borszéktől, egymástól.
Öt hegység látványosságaiból húszféle túrakínálattal várták a szervezők, a Gyergyói EKE tagjai a táborozókat. A huszonöt éves régiségű vándortáborba érkeztek vendégek Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Magyarországról és Erdély különböző vidékeiről. Megszokott, hogy az EKE vándortáborát kisgyerekes családok is látogatják, ám Borszékre talán még többen is jöttek, mint a korábbi évek helyszíneire. A legkisebb mindössze kéthónapos régiséggel rendelkezik földi létében, ő még szülei ölében járja a hegyeket. A nagyobb gyerekek száma is kimagasló, a gyerektúrára indulókat százötvenig számolták – nyilatkozta lapunknak Vadász-Szatmári István, az EKE Gyergyói Osztályának elnöke, a tábor parancsnoka.
Egyébként is a jókedv az úr a borszéki sípálya tövében kialakított bázison. A keddi tábornyitó ünnepségen az együttlét öröméről, a természet adta kincsek értékéről beszéltek az elöljárók, így Borszék polgármestere, Mik József, a megyei tanács alelnöke, Barti Tihamér, az EKE országos elnöke, Kovács Lehel-István, a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke, Szőcs Ernő. Vidám hangulatú volt Vadász-Szatmári köszöntője is: „Most megkezdődik a nagy kaland Borszéken, itt, ahol a medve is ásványvizet iszik, itt, ahol öt hegység, a Hagymás-hegység, Gyergyói- és Besztercei-havasok, a Kelemen és a Csalhó hív, hogy megismerd. Mivel semmi sincs véletlenül, a te ittléted is jól meghatározott céllal történik. Azért, hogy jól érezd magad, hogy barátok között legyél, hogy megismerd ezt a mesevilágot, hogy boldog légy, és játszva éljed az életet. Mindezt mi, gyergyói ekések neked biztosítjuk, a továbbiakban a ti dolgotok észrevenni a szépet, a jót, a barátságot, a szeretetet.”
A vándortábor húszféle túrát kínál csütörtökön is. A szombat a közgyűlés, a tábori vetélkedők, kézműves foglalkozások és ünnepélyes táborzáró napja.
Balázs Katalin
Székelyhon.ro