Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Szécsényi-Nagy Balázs
2 tétel
2011. augusztus 11.
Vásárhelyi MOGYE-ügy: a vártemplom udvarán tartják a tiltakozó akciót
A marosvásárhelyi református vártemplom udvarán tartják meg csütörtökön 19 órától a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemért (MOGYE) szervezett tiltakozó akciót, miután a hatóságok másodszor is megtagadták a rendezvény engedélyezését.
Ádám Valérián, a szervező Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) ügyvezetője a Krónikának elmondta, a városházi engedélyező bizottság az 1991/60-as törvény 9-es és 10-es cikkelyével indokolta kérésük elutasítását. Ezek a fasiszta, kommunista, rasszista és soviniszta jellegű rendezvényekre vonatkoznak, illetve azokra, melyek veszélyeztetik az ország biztonságát, sértik a közrendet és a közerkölcsöt, sértik a polgárok jogait és szabadságait.
Holott a főtérre tervezett tiltakozó körmenetnek semmi köze mindezekhez, csak a MOGYE-n tapasztalt diszkriminációra akarják felhívni a figyelmet – hangsúlyozta az ügyvezető, aki szerint az egyesület és a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) vezetősége nem kíván törvénysértést elkövetni azzal, hogy betiltott rendezvényre hívja a magyarságot.
„Az egyházak, felekezetek helyi vezetői méltóságteljes, emlékezetes imaestet tartanak népünk jogaiért, az anyanyelvünkön való tanulás szabadságáért” – olvasható a szervezők felhívásában, mely szerint a csütörtök esti körmeneten a MOGYE magyar tagozatának önállósodásához szükséges további lépésekről is szó esik.
Ádám Valérián korábban a Krónikának kifejtette, hogy az önkormányzat álláspontjától függetlenül, sor kerül a főtéri körmenetre. „Senki nem szólhat bele, hogy a város magyarsága, a nemzet történelmét képező főtéren, a Kultúrpalota, a volt és jelenlegi városháza előtt nyilvánítsa ki tiltakozását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen folyó diszkrimináció ellen” – mondta hétfőn a főszervező, aki szerint sem egy polgármester, sem egy helyi rendőr és cinkosai nem foszthatják meg az erdélyi magyarságot a gyülekezéshez való jogtól és a szólásszabadságtól.
A marosvásárhelyi akcióval egyidőben Budapesten is tiltakozó akcióra kerül sor, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának szervezésében. Szécsényi-Nagy Balázs elnök szerint a budapesti egyetem hallgatói a román nagykövetség elé vonulnak, ahol terveik szerint átnyújtanak majd egy levelet a nagykövetnek, arra kérve, továbbítása azt Constantin Copotoiunak, a marosvásárhelyi felsőoktatási intézmény rektorának. Ebben a budapesti orvosisok a MOGYE-n tapasztaltakkal kapcsolatos aggodalmuknak adnak hangot.
A Bolyai Egyetem Barátainak Egyesülete (BEBE) szerdán szolidaritásáról biztosította a marosvásárhelyi tiltakozó akció szervezőit. A szervezet közleményében hangsúlyozza: noha az új tanügyi törvény multikulturális intézményként határozza meg a marosvásárhelyi egyetemet, a magyar tanárok és hallgatók küzdelme mégsem lehet sikeres, számukra ugyanis sem döntéshozási jogot, sem a tagozatalakításhoz szükséges gyakorlati lehetőséget nem biztosítanak. A BEBE arra is felhívja a figyelmet, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem máig nem kapta meg az akkreditációt, annak ellenére, hogy idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Krónika (Kolozsvár)
2011. augusztus 12.
Budapesti levél
A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat elnöke levélben fordult Románia magyarországi nagykövetéhez
A budapesti Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat elnökének, Szécsényi-Nagy Balázsnak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar nyelvű képzéséért írt, illetve a tegnapi megmozdulással kapcsolatos levelét a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE) közzétette a hallgatók számára – közölte szerkesztőségünkkel Ádám Valerián, a RMOGYKE ügyvezető elnöke. Szécsényi-Nagy Balázs a marosvásárhelyi hallgatótársak érdekében hívja fel a figyelmet arra, hogy "a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusa döntést hozott az egyetem új alapvető szabályairól, amely nem teszi lehetővé, hogy önálló magyar nyelvű képzés, illetve szervezeti egységek jöjjenek létre", annak ellenére, hogy "az új oktatási törvény Romániában lehetővé teszi multikulturális egyetemek működését, és ilyen a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem is." A budapesti Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat elnöke úgy véli, a döntés meghozatalának körülményei, tartalma hátrányosan érintették a magyar nyelvű oktatást, ezért erkölcsi kötelességük hallgatótársaikért felemelni szavukat. Teszik ezt kulturáltan, európai módon, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem autonómiájának tiszteletben tartása mellett. "Éppen ezért merült fel véleményünk kifejezésének olyan módja, hogy Románia nagykövete részére átnyújtunk egy levelet, melynek szíves továbbítását kérjük prof. dr. Constantin Copotoiu úr, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora részére. A levélben kifejezzük, hogy figyelemmel kísérjük az eseményeket, és kérjük a rektor urat, hogy ismertesse gondolatainkat az egyetem szenátusával. Azt szeretnénk, ha a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vezetése megfontolná azokat az érveket, amelyek a magyar nyelvű képzés, ill. a kért szervezeti formák mellett szólnak. Ezek között kiemeljük, hogy ezzel elősegítik egyetemük fejlődését, erősítik a román felsőoktatásban és az Európai Unióban megszerzett pozícióikat, valamint bővítik kapcsolataikat más intézményekkel, így egyetemünkkel is. Mindennek eredménye a magyar és a román nyelvű orvosképzés színvonalának fejlődése, a betegek gyógyulásának elősegítése is lehetne" – áll a levélben, amelynek átadására tegnap 19 órakor került sor Románia budapesti nagykövetsége előtt.
(A.I.) Népújság (Marosvásárhely)