Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Szároz Zoltán
1 tétel
2016. július 18.
Kilakoltatás előtt a sepsiszentkirályi magánkórház (Peres ügyek)
Végleges törvényszéki határozat alapján a végrehajtó kilakoltathatja szerdán az egyetlen Háromszéki magánkórházat, a sepsiszentkirályi Semper Sanitast. Minthogy az intézmény a helyi közösség számára is fontos, az erről szóló újsághirdetés megjelenése után próbáltuk megérdeklődni, mi áll a 2006-ban két tulajdonossal indult magánkórház körül kialakult helyzet mögött.
Elsőként dr. Bálinth István Sepsiszentgyörgyi nőgyógyász főorvost kerestük meg, aki ügyvédje társaságában tájékoztatott a helyzetről. Mint felidézte, Molnár Károly sepsiszentkirályi ingatlantulajdonos és ő maga 2004-ben kötött egyezséget a Semper Sanitas Kórház létrehozása érdekében. Andimex néven közös céget alapítottak, amely szimbolikus havi száz lejért bérbe vette az ingatlant, így sikerült építési engedélyt és tetemes bankkölcsönt szerezni a bővítéshez, felújításhoz. Lapunk érdeklődésére Bálinth doktor elmondta: közel 550 ezer (akkori 5,5 milliárd) lejt ruháztak be a munkálatokra, s bár a kölcsön visszafizetése az Andimex céget terhelte, fedezet hiányában a törlesztést átvállalta az ő tulajdonában lévő másik vállalkozás, az Andimed. Az épület mégsem vált a közös vállalkozás tulajdonává, mert a ház és a telek, amelyre a kórházat ráépítették, továbbra is a Molnáré volt. A megállapodás megszületett, az Andimex meg akarta vásárolni a Molnár-tulajdont, de ekkor különböző pénzügyek, korábbi bérleti szerződések érvénytelenítése miatt a két fél összeveszett, Molnár távozott a cégből. Ő kéri a ház ellenértékét, Bálinth kéri a befektetett összeg visszafizetését. Szároz Zoltán, Bálinth István ügyvédje azt is megjegyezte: Molnár Károly a Brassói táblabíróság, valamint a Bukaresti Legfelső Semmítő- és Ítélőszék 2011-ben született határozata alapján kéri jelenleg a kilakoltatást, holott az ingatlan már nem az övé, másfél évvel ezelőtt eladta, erről az Andimex csak nemrég szerzett tudomást.
Lapunk meg szerette volna tudni Molnár Károly álláspontját is, ő ellenben visszautasította a választ, közölve, semmi közünk az ügyhöz, ügyvédjét pedig nem sikerült elérnünk. Felkerestük a végrehajtót is, aki szintén későbbre ígért tájékoztatást.
Azt egyelőre nem tudni, mArad-e a július 20-ra meghirdetett kilakoltatás, vagy a sok per egyikében holnapra időzített törvényszéki tárgyalás még változtat a helyzeten.
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)