Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Szabó Borbála
1 tétel
2016. június 26.
Tájház mint aktív közösségi alkotóműhely
Kézműves tevékenységek helyszíneként, közösségi térként szolgáló tájházat avattak fel szombaton Felsősófalván. Az épületet uniós pályázati alap segítségével sikerült felújítani és felszerelni.
Szabó Borbála, a felsősófalvi tájházat működtető egyesület elnöke az 1990-es évek elején Hollandiába költözött, azonban néhány éves ott-tartózkodás után a honvágy hazahozta Erdélybe. Eladta székelyudvarhelyi tömbházlakását, és Felsősófalván vásárolt egy régi tornácos házat. A ház alsó szintje a vidéki székely mindennapok kellékeivel berendezett tájház, ahol az elképzelés szerint hamarosan varró- és szövőműhely fog működni.
A ház mellett egy jurtát is felállítottak, amelyet szeretnének téliesíteni, hogy az ott zajló foglalkozások ne legyenek évszakfüggők. A tájház megnyitójának ez a kerek, hűs levegőjű építmény adott otthont, ahol családias hangulatban meséltek a ház létrejöttéről, céljáról és a további tervekről.
„Ez hagyományos mesterségek háza, melyhez a falusi emberek, gyerekek és iskolák is csatlakozhatnak. Munkahelyet nem tudunk biztosítani a helyi embereknek, azonban szakmát tudunk tanítani nekik” – mondta Szabó Borbála. A pályázat lehetőséget adott arra, hogy a festett bútorok és irodai felszerelés mellett egy régi szövőszéket és három varrógépet is vásároljanak.
A pályakezdő, textil és divattervezői szakon frissen végzettek bevonásával olyan hagyományos népi jegyeket hordozó, a mindennapokban is viselhető ruhadarabok tervezését szeretné, amelyeket a helyi asszonyok készíthetnének. A varróműhely mellett időszakos és állandó programok indulnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ilyen például a nemezelés, bútorfestés, agyagozás.
Dósa Ildikó
Székelyhon.ro