Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Suciu, Florian
1 tétel
2015. június 17.
Magyarul beszélt, megbüntették – Csendőrségi túlkapás Kézdivásárhelyen
A magyar nyelv használatáért bírságolt a csendőrség Kézdivásárhelyen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom június 4-ei trianoni felvonulásán.
Florian Suciu, a brassói 0758-as csendőralakulat altisztje a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett felvonulás kezdetén a kézdivásárhelyi Szabadság utcában igazoltatni akarta Szőcs Csongor szervezőt.
Az altiszt által kiállított büntető jegyzőkönyvben – amelyet a napokban kézbesítettek a vármegyés ifjúnak – a következő olvasható: „...június 4-én 15.30 órakor a fent említett személy a Trianon megemlékezés szervezőjeként arra a felszólításra, hogy igazolja magát, román nyelven azt válaszolta: Kézdivásárhelyen mindenki magyarul beszél, és ha kommunikálni akarnak vele, vigyenek tolmácsot, majd csak magyarul beszélt”. Az ötszáz lejes büntetést a csendőr a 61-es törvényre hivatkozva szabta ki. Szőcs Csongor fellebbez a kézdivásárhelyi bíróságon a büntetés ellen, mivel meglátása szerint nem követett el semmit, azért büntették meg, mert élni akart a törvény által szavatolt állampolgári jogával. A HVIM kézdivásárhelyi vezetői ma részletesen ismertetik a csendőrség újabb túlkapása kapcsán általuk fontolgatott jogi lépéseket.
Iochom István
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)