Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Streinu-Cercel, Adrian
1 tétel
2014. július 29.
Belföldi hírek
Ellentmondás az egészségügyi járulékról
A jelenlegi 10,7 százalékról 14 százalékra nőhet az egészségügyi járulék Romániában – jelentette ki tegnap Dorel Săndesc államtitkár, akinek bejelentését szinte azonnal cáfolta a szaktárca. Az államtitkár egy fővárosi konferencián elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal is tárgyaltak már az esetleges járulékemelésről, de konkrét döntés nem született.
Az államtitkár szerint a valutaalap indokoltnak és szükségesnek tartotta az emelést. Az egészségügyi minisztérium szinte azonnal közleményt bocsátott ki, amelyben Nicolae Bănicioiu tárcavezető leszögezte: a szaktárca nem tárgyalt az IMF-fel és más nemzetközi szervezetekkel az egészségügyi járulék esetleges emeléséről, és a kormány sem tűzte napirendre ezt a kérdést. Bănicioiu szerint sem idén, sem a következő években nem emelik a járulékot. Az egészségügyi járulék esetleges emeléséről szóló államtitkári nyilatkozat éppen akkor hangzott el, amikor azt vitatják, hogy a munkáltatói nyugdíjjárulék ötszázalékos csökkentését elbírja-e a román költségvetés. A kormány csökkentési szándékát Traian Băsescu államfő ellenzi, vissza is küldte a parlamentnek az erről elfogadott törvényt. Băsescu szerint a nyugdíjjárulék csökkentése adóemelést vonhat maga után. Az egészségügyi járulékot 2008-ban mérsékelte 14-ről 10,7 százalékra a kormány (ebből 5,5 százalékot a biztosított, 5,2 százalékot a munkáltató fizet), de 2011-től mintegy kétmillió nyugdíjast is köteleztek a járulék befizetésére. Romániában jelenleg 4,4 millió alkalmazott és 5,1 millió nyugdíjas él.
Az oktatásért aggódik Băsescu
Levélben kéri a nép ügyvédjét Traian Băsescu államfő: vizsgálja felül, hogy az oktatási törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet alkotmányba ütközik-e. Ugyanezt már július 4-én is kérte arra hivatkozva, hogy „megsértették a sürgősségi kormányrendeletek kiadására vonatkozó alkotmányos gyakorlatot, valamint az oktatáshoz és a magántulajdonhoz való jogot”. Băsescu azért ismételte meg levelét, mert nem kapott választ, ezért most magyarázatot is kér Victor Ciorbea ombudsmantól, hogy miért nem támadja meg a rendeletet az alkotmánybíróságon. Véleménye szerint ugyanis az alaptörvény betartását az ombudsmannak kell biztosítania. Ugyanakkor azt is kéri, hogy vegye figyelembe a civil szféra véleményét is a sürgősségi kormányrendeletről.
Támad a hepatitis
Súlyos megnyilvánulásokkal tér vissza az egészségügyi piacra az éveken át „szófogadó” hepatitis A vírus, amely a kézmosás elmulasztásával és a fertőzött vízzel terjed, és most a hepatitis B-vel és C-vel kombinálva a betegség heves formáit eredményezheti – nyilatkozta tegnap Adrian Streinu-Cercel, a bukaresti Matei Balş Országos Járványintézet vezetője, aki a hepatitis elleni küzdelem világnapja alkalmából a Májbetegek Országos Egyesületével közösen tartott sajtótájékoztatót. Amikor a hepatitis A-ról beszélünk, akkor higiéniáról beszélünk, a társadalomban való viselkedésről. Az E típusú hepatitis ugyanúgy terjed, a B, C, D típusú véren keresztül és nemi úton – magyarázta, és kiemelte, hogy a betegség oltással megelőzhető. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 1,4 millióan betegszenek meg hepatitis A vírus miatt, 240 millió ember szenved hepatitis B-ben, további 150 millióan hepatitis C-ben. Világszerte a hepatitis évente mintegy 1,4 millió személy halálát okozza, s további százezrek szenvednek miatta. A májbetegek európai egyesületének legfrissebb jelentése szerint Románia harminc európai ország rangsorában az utolsó helyen áll a májbetegek kezeléshez és szakorvosi ellátáshoz való hozzáférése tekintetében. A szakemberek becslése szerint itt él az Európában számon tartott 12 millió, hepatitis C-vel fertőzött beteg mintegy 10 százaléka. Aggodalomra ad okot, hogy a szakemberek előrejelzései szerint 2020-ra éri el a csúcsát a hepatitisszel fertőzöttek száma, akkorra ugyanis az 1989 előtt megfertőzöttek számához hozzáadódik az intravénás drogok, piercingek, valamint tetoválások miatt újonnan megfertőződők száma. A bukaresti egészségügyi minisztérium 50 ezer hepatitis B-oltást rendelt, ezek megérkezését augusztus elejére várják.
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)