Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Straub Judit
3 tétel
2012. május 8.
75 éves a nagyiratosi katolikus templom
Isten háza legyen a mentsvárunk!
Vasárnap a nagyiratosi, zsúfolásig megtelt katolikus templomban 17 órakor kezdődött ünnepélyes szentmisére ft. György Zoltán plébános vezetésével a feszület nyomában a népviseletbe öltözött Rozmaring néptáncegyüttes, továbbá 14 pap és egyházi méltóság vonult be.
Ft. Király Árpád arad-ségai plébános, marosi főesperes, miután köszöntötte a híveket, tolmácsolta nm. és ft. Roos Márton temesvári megyés püspök üdvözletét, akinek a megbízásából maga celebrálja a jelenlegi, nagyobbik templom felszentelésének a 75. évfordulóján megtartandó szentmisét. Szentbeszédében kitért a 75 évvel ezelőtt, éppen május 6-án, Pacha Ágoston akkori püspök által Isten dicsőségére felszentelt templom építkezési munkálataiban Kiss Károly akkori plébános, illetve a hívek áldozatvállalására. Az akkor 1600 hívet számlált egyházközség számára szűknek bizonyult a régi templom, ezért a püspökség engedélyével lebontották, majd emberfeletti áldozatvállalással nagyobbat, szebbet építettek. A marosi homokot Pécskáról, a többi építőanyagot Aradról szállították szekerekkel, lehetetlent, fáradságot nem ismerve, csakhogy nagyünnepek alkalmával mindnyájan elférhessenek Isten házában.
Kitért az elmúlt 75 évben tanúsított szeretetre, gondoskodásra is, amivel a templomot övezték, óvták, noha a lélekszámuk időközben 850-re zsugorodott. A templom viszont akkor szép, ha tele van, tehát nekünk, híveknek kell azt elevenné tennünk. Éppen ezért, az intő jelre, nemzetünk fogyatkozására fokozottan oda kell figyelnünk, mert a keresztény erényeknek a fiatalság körében történő terjesztése, továbbadása révén, Szent István szellemében, magyar keresztényekként van a legnagyobb esélyünk megmaradni ebben a hitében megrendült, rohanó világban. Isten háza, a templom tehát ezután is legyen megmaradásunk mentsvára, legyen a mindenünk – összegezte szentbeszédének a lényegét ft. Király Árpád, marosi főesperes.
Ft. György Zoltán plébános köszönetet mondott az üdvözletért a főpásztornak, a szolgálatért ft. Király Árpádnak, megköszönte a paptestvéreknek a részvételt, akik között olyanok is voltak, akik valamikor itt szolgáltak. Köszönetet mondott a nagy tömegben megjelent híveknek, az ünnepi előkészületekben tanúsított áldozatkészségért, mindnyájukat imára kérve a templomban szolgált lelkészekért, az itt megkeresztelt, megbérmált, házasságot kötött, illetve az egyházközségben az elmúlt 75 évben elhunyt hívekért. Miután külön köszöntötte az édesanyákat, Straub Judit betanítása nyomán a gyermekek alkalmi versekkel, énekekkel köszöntötték az édesanyákat és a nagymamákat. A szentmise végén ft. György Zoltán vetített képekkel illusztrálva mutatta be a lebontott kis templomot, illetve a jelenleginek az építkezési munkálatait. Miután elénekelték a pápai himnuszt és nemzeti imánkat, a templom előtt a Rozmaring néptáncegyüttes három színvonalas tánccal szórakoztatta a jelenlévőket, szemléltette a helybeli katolikus magyarság perspektíváját. Eközben a templomudvaron süteményekkel, üdítővel vendégelték meg a híveket, míg a paptestvérek tiszteletére vacsorát adott ft. György Zoltán plébános. Nyugati Jelen (Arad)
2016. szeptember 21.
Odaítélték az idei Márki Sándor díjakat
Arad megyei RMPSZ elnökségi tagjaiból alakult bizottság a kétévenként kiosztásra kerülő Márki Sándor-díjak és Márki Sándor-életműdíjak odaítéléséről hozott döntést. Idén három, a megye magyar oktatásában tevékenykedő pedagógus részesül a díjban és egy tanár az életműdíjban.
2016-osMárki Sándor díjazottak, természetesen, mint az iskolában szokás, ábécé sorrendben:
KISS P. ANIKÓ az Ágyai Olosz Lajos Általános Iskola igazgatója, tanára. Az 1990-ben újraalakult iskolának azóta is igazgatója, így talán Arad megye egyik legrégibb iskolavezetője. Fizika-kémia szakos tanár, de már oktatóként elvégezte az angol nyelvtanári főiskolát is.
STRAUB JUDITH római katolikus vallásoktató tanár, a Bukaresti Egyetem Teológia karán szerzett pedagógusi képesítést. Még felsorolni is sok, hány iskolában tanít vagy tanított az elmúlt évek során, hiszen tantárgya egyórás, de a legtöbb iskolában az is több osztály tanulóit öleli fel. Kisiratoson, az Aradi Aurel Vlaicu iskolában és Szentpálon vallást tanít, Sofronyán és Pankotán, szakember hiányában, a fakultatív magyar nyelvoktatást vállalta fel.
ZSÓRI BARBARA a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola tanítója, a faluközösség megbecsült pedagógusa. Biztos pontja az intézménynek, gyermekeknek, szülőknek, de a falu magyar közéletének is.
2016-osMárki Sándor életműdíjat idén egyetlen pedagógus kap.
Király András történelem szakos tanár, jelenleg a Bukaresti Tanügyminisztérium kisebbségi kérdésekkel foglalkozó államtitkára. Tanított Szapáryligeten, Nagyiratoson, az Aradi 10-es és a 21-es, Aurel Vlaicu Iskolában, a Csiky GergelyFőgimnáziumban. Tanárként, igazgatóként, parlamenti képviselőként, majd államtitkárként sokat tett az Arad megyei magyar oktatás megtartásáért és építéséért.
A díjak ünnepélyes átadására október 3-án, hétfőn, a 16 órakor az Aradi Magyar Pedagógus Nap keretében kerül sor a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében. Erre tisztelettel hívjuk és várjuk a megye pedagógusait, a kitüntetettek családtagjait, tanítványait, szülőket.
Ha magán- vagy jogi személyek szeretnének hozzájárulni a díj értékének növeléséhez, megtehetik a Főgimnáziumban Rogoz Marianna megyei RMPSZ alelnöknél, vagy alulírottnál telefonos értesítéssel (0745-602-839).
Matekovits Mihály
RMPSZ megyei tb. elnöke
Nyugati Jelen (Arad)
2016. október 5.
A pedagógus szövetség negyedszázados évfordulója
Kiosztották az idei Márki Sándor-díjakat
Az iskolakezdés után valamivel megtartott ünnepség, a Márki Sándor-díjak kiosztása mindig különleges esemény az Arad megyei magyar pedagógusok számára: ekkor adják át ugyanis a pedagógusok munkáját jutalmazó díjakat. S „a nemzet napszámosainak”, ha nem is várják el, mert nem ezért végzik rendkívül fontos, nehéz, gyakorta áldozatokat követelő munkájukat, azért jól esik a „hivatalos” elismerés.
Idén négy Arad megyei pedagógus részesült a kitüntetésben. A kis híján három órás, a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében hétfőn délután zajlott ünnepségnek a csúcspontja volt a díjak átnyújtása.
Először is – Vörösmarty Szózata egy versszakának elhangzása után – Pellegrini  Miklós Arad megyei főtanfelügyelő-helyettes – ezúttal a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Arad megyei szervezetének elnöki minőségében – üdvözölte a (dísztermet megtöltő) közönséget, pedagógusokat, meghívottakat (köztük Bognár Levente aradi alpolgármestert, Faragó Péter megyei RMDSZ-elnököt), akik közül utóbb többen felszólaltak, méltatva egyrészt a kitüntetettek, de általában a pedagógusok áldozatos munkáját.
Ezt megelőzően azonban, a szokásokhoz híven, jó néhány olyan óvónő, tanítónő, tanár szólalt fel, akik idén nyáron különböző nyári táborokban, továbbképzőkön vettek részt itthon és külföldön – többek között a komárnói (Szlovákia) Jókai Mór nyári egyetemen, a szabadkai (Szerbia) anyanyelvi táborban, a mórahalmi (Magyarország) Kaland és álmok táborban, a hazai válaszúti, turnu-severini, ivói, kolozsvári stb. táborokban. Valamennyi ott járt pedagógus röviden és lényegre törően (fotókkal, videókkal, grafikonokkal stb. alátámasztva mondandóját) számolt be tapasztalatairól, s mindannyian egyöntetűen vallották: a továbbképző nagyon hasznos volt, sok olyat tanultak, amit oktató-nevelő munkájuk során felhasználhatnak, s társaikat is arra buzdították, hogy jelentkezzenek hasonló továbbképzésekre.
A legfőbb napirendi pont keretében a Márki Sándor-díjakat adták át. Ezúttal hárman részesültek a kitüntetésben: Kis P. Anikó tanár, az Ágyai Olosz Lajos Általános Iskola igazgatója (laudációjában Matekovits Mihály, az RMDSZ megyei szervezetének tiszteletbeli elnöke az Arad megyei iskolaigazgatók korelnökének nevezte a két – kémia-fizika és angol szakos – diplomával is rendelkező, 26 éve iskolaigazgató pedagógust), Straub Judit jelenleg kisiratosi, de sok más iskolában is tevékenykedő, sokfelé megfordult, az iskolán kívüli tevékenységekben is jeleskedő hittantanár (laudációját Kiss Anna ny. pedagógus, az RMPSZ megyei szervezetének régi munkatársa terjesztette elő), és Zsóri Barbara, a Simonyifalvi Simonyi Imre Általános iskola tanítónője (laudációt mondott Szabó Attila simonyifalvi iskolaigazgató). Egy életműdíjat is átadott a megyei RMDSZ, mégpedig Király András tanárnak (hat esztendeje immár az oktatásügyi minisztérium államtitkárának), aki mint laudációjában Pellegrini Miklós hangsúlyozta: több mint negyven esztendeje szolgálja a tanügyet tanárként (jó harminc évig tanított), tisztségviselőként (tíz évig volt, például, az Arad megyei RMDSZ elnöke), politikusként (volt az Arad Megyei RMDSZ elnöke, parlamenti képviselő, államtitkár). Király András felszólalásában kiemelte: a szűkülő feltételek és lehetőségek között is meg kell találni a módját annak, hogy a mai pedagógus közösségi ember legyen, vállalja azt, amit a közösségért meg kell tenni, s egyben reményét fejezte ki, hogy „az utánunk jövők nálunk jobban végzik majd a munkát”.
Mint minden alkalommal a Márki Sándor-díjak odaítélésekor, most is ünnepélyesen búcsúztatták azokat, akiknek idén ősszel már nem csengettek be, mert nyugállományba vonultak: a kisjenői (erdőhegyi) Molnár Erzsébet óvónőt és Pintér Mária (aradi Csikys) tanítónőt, ugyanakkor köszöntötték azokat a fiatal tanerőket, akik tavalytól vagy idéntől foglalták el állásukat különböző megyei tanintézetekben.
A jó hangulatú és kellemes összejövetel szeretetvendégséggel zárult.
Jámbor Gyula Nyugati Jelen (Arad)