Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Stavre, Ion
3 tétel
2012. november 23.
Cenzúrával vádolja az EMNP a román köztelevíziót
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a román köztelevízió (TVR) területi stúdiói nem hajlandók műsorra tűzni a párt román nyelvű választási hirdetését, amely autonóm régiókat és föderációs államberendezkedést sürget Romániában.
Az EMNP pénteken kiadott közleménye szerint az TVR-stúdiók arra hivatkozva utasították el a kampány-klip sugárzását, hogy a közszolgálati televízió bukaresti illetékeseinek szóbeli utasítása értelmében az EMNP anyaga alkotmányellenes.
Az EMNP cenzúrának minősítette az intézkedést, és jelezte, hogy az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA), az Országos Választási Bizottságnál (BEC) és a TVR vezetőségénél tett panaszt az ügyben.
„A Néppárt tűrhetetlennek és a demokrácia alapelveivel összeegyeztethetetlennek tartja, hogy egy önmagát jogállamként meghatározó országban egy törvényesen bejegyzett, törvényes keretek között működő politikai párt választási üzenetét, politikai álláspontját cenzúrázzák" – olvasható az EMNP közleményében. Sánta Levente, az EMNP szervezési kampányigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a szóban forgó választási hirdetést a közszolgálati rádió és több kereskedelmi adó már napok óta rendszeresen sugározza, sőt tudomása szerint a TVR temesvári regionális stúdiója is műsorra tűzte. A TVR kolozsvári és marosvásárhelyi stúdiója azonban arról értesítette az EMNP kampánystábját, hogy Ion Stavre, a TVR választási műsorainak producere letiltotta a hirdetés sugárzását.
A TVR illetékese az MTI-nek elmondta, hogy a román törvények értelmében, és a román médiahatóság útmutatásai alapján a televíziók felelősek a választási műsorokban közölt tartalomért. Bár ezt ő maga is természetellenesnek tartja, Ion Stavre azt mondta, ilyen körülmények között nem vállalhatta a közlés felelősségét az EMNP klipje esetében. Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: ebben a választási kampányban nem volt más választási hirdetés, amelynek sugárzását megtagadta volna, de a nyári önkormányzati választási kampány idején három eset is előfordult.
Arra a kérdésre, hogy felsőbb utasításra cselekedett-e, Ion Stavre közölte, hogy nem kellett felsőbb utasítás, mert ha ő nem hoz korrekt döntéseket, akkor a médiahatóság (CNA) a TVR-t bünteti meg. A producer ugyanakkor hangsúlyozta: ő maga ajánlotta az EMNP-nek, hogy forduljon a CNA-hoz, és ha a médiahatóság úgy dönt, hogy a választási hirdetés sugározható, akár hétfőtől bekerülhet a köztelevízió választási műsoraiba.
MTI
Erdély.ma
2012. november 25.
Román civil szervezet tiltakozik az EMNP választási hirdetésének letiltása ellen
Egy, a közérdekű nyilvánosság szabadsága felett őrködő román civil szervezet közleményben ítélte el vasárnap a román közszolgálati televíziót (TVR), mert az megtagadta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választási hirdetésének sugárzását.
A bukaresti székhelyű ActiveWatch Sajtófigyelő Ügynökség felszólította a televíziót, hogy vizsgálja felül döntését.
Az EMNP pénteken jelezte, hogy a TVR területi stúdiói – a választási műsor producerének szóbeli utasítására hivatkozva – nem hajlandóak műsorra tűzni a párt román nyelvű választási hirdetését, amely autonóm régiókat és föderációs államberendezkedést sürget Romániában.
Az ActiveWatch visszaélésnek minősítette a TVR eljárását, amely szerinte a választási törvényt is sérti azáltal, hogy a magyar nemzeti kisebbség egy részének választási üzenetét cenzúrázza.
A civil szervezet szerint az EMNP választási kampányából egyértelműen kiderül, hogy a párt „békés és demokratikus" eszközökkel akarja a végső célt, az autonómiát elérni. Így egyértelmű, hogy a választási klip nem „az alkotmányos rend megsértésére" uszít, hanem alkotmánymódosítást sürget törvényes eszközökkel.
Az EMNP cenzúrának minősítette a köztelevízió illetékes producerének intézkedését, és jelezte, hogy az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA), az Országos Választási Bizottságnál (BEC) és a TVR vezetőségénél panaszt tett az ügyben.
Ion Stavre, a TVR választási műsorainak producere korábban az MTI-nek elmondta, hogy nem vállalhatta a közlés felelősségét az EMNP klipjének esetében, mert a törvények a médiumot is felelőssé teszik a sugárzott tartalomért. Hozzátette: ő maga ajánlotta az EMNP-nek, hogy forduljon a CNA-hoz, és ha a médiahatóság úgy dönt, hogy a választási hirdetés sugározható, akkor az akár hétfőtől bekerülhet a köztelevízió választási műsoraiba.
MTI
Erdély.ma
2012. december 5.
A CNA nem foglalt állást EMNP-ügyben
Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elhárította az illetékességet, és nem foglalt állást az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) panasza ügyében. A párt sérelmezte, hogy a köztelevízió elutasította választási hirdetésének sugárzását.
A médiahatóság keddi ülésén Ion Stavre, a Román Televízió (TVR) választási műsorainak producere azzal érvelt, hogy az EMNP autonóm régiókat és föderális államberendezkedést szorgalmazó hirdetése alkotmánysértő, és ilyen tartalom sugárzásáért a köztévé nem vállalhatja a felelősséget. Az ülés után Cristina Trepcea, a CNA egyik tagja az Agerpres hírügynökségnek azt mondta: "felettébb nemes cselekedet volt a TVR részéről, hogy leállított egy föderalizálásra irányuló felhívást".Turos Lóránd, a CNA magyar tagja az MTI-nek elmondta: kisebbségben maradt az ülésen azzal az álláspontjával, hogy a köztelevízió eljárása cenzúrának minősül. Olyan többségi álláspont alakult ki, hogy a testület semmilyen szerkesztéspolitikát nem írhat elő.
"Annak ellenére, hogy az audiovizuális törvény tiltja a cenzúrát, sajnálatos módon nincs semmiféle szankció. Jogi szempontból tehát akár elfogadható is lehet az az érvelés, hogy mi nem büntethetünk valamit, amire a törvény nem ad eszközt a kezünkbe. Ettől függetlenül javasoltam a büntetést, annak a kockázatával is, hogy egy esetleges fellebbezésnél elveszítjük a pert, mert jelzésértékű lett volna a döntésünk. Ez azért is fontos lett volna, mert a közszolgálati televízióról van szó. Sajnos, a kollégák többsége ezzel nem értett egyet" - magyarázta Turos Lóránd.
Az ülésen az EMNP képviseletében nem jelent meg senki. Mivel a többség azon az állásponton volt, hogy a CNA nem illetékes az ügyben, az ülésvezető alelnök nem rendelt el szavazást - közölte Turos Lóránd.
Korábban egy - a közérdekű nyilvánosság szabadsága felett őrködő - román civil szervezet közleményben ítélte el a román köztelevíziót a választási klip letiltása miatt, és rámutatott, hogy az nem az alkotmányos rend megsértésére uszít, hanem alkotmánymódosítást sürget törvényes eszközökkel. manna.ro/mti
Maszol.ro